Презентація "Води суходолу"

Про матеріал
Презентація може бути використана під час вивчення теми "Води Африки" у розділі "Природа материків"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АФРИКА

Номер слайду 2

Географічне положення Рельєф. Клімат

Номер слайду 3

Знайди помилку ! Африка – найбільший за площею материк. Африка перебуває водночас у всіх чотирьох півкулях планети. На материку переважають гори. Найвища вершина – гора Кіліманджаро, висота якої становить 4000 м. Африка – найжаркіший континент світу. Він розташований в усіх кліматичних поясах. Найвища температура повітря на материку сягає +40˚С. В центрі Африки лежить тропічний кліматичний пояс .

Номер слайду 4

Вірю – не вірю1. Чи вірите ви, що в Африці на екваторі можна натрапити у горах на вічні сніги ? 2. Чи вірите ви, що в одних місцях континенту роками не випадає жодної краплини дощу, а в інших – щодня бувають зливи?3. Чи вірите ви, що в Африці не має діючих вулканів? 4. Чи вірите ви, що острів Мадагаскар - найбільший у світі ?5. Чи вірите ви, що екваторіальний пояс - це «царство пустель»? 6. Чи вірите ви, що в Сахарі вітер встає і лягає разом із Сонцем? 7. Чи вірите ви, що тільки три країни в світі більше Пустелі Сахари – Росія, Канада і Китай?8. Чи вірите ви, що існує зв'язок між кліматом території і розподілом поверхневих вод на материку? 

Номер слайду 5

Географічна мозаїка відносятьсяльодовикиштучні водоймиозерарічкибагаторічнамерзлотаболотапідземні води. До внутрішніх вод

Номер слайду 6

Номер слайду 7

мета уроку:сформувати уявлення про основні особливості внутрішніх вод Африки шляхом демонстрації їх залежності від рельєфу та клімату, нерівномірність розподілу по території материка; сформувати знання про річкові системи Африки, живлення і водний режим річок, ознайомити з різноманітними за походженням озерами материка, з особливостями утворення та закономірностями поширення боліт, льодовиків, підземних вод; систематизувати поняття про сутність гідроекологічних проблем Африки та шляхів їх розв’язання; удосконалювати навички роботи з картами атласу, контурною картою, підручником.

Номер слайду 8

Ключове питання: Чому використання водних ресурсів на материку Африка - гостра проблема?АДЖЕ:

Номер слайду 9

Водні об'єкти африки – рекордсмени світу : Найдовша річка світу – Ніл. Найповноводніша річка східної півкулі – Конго. Друге за площею озеро світу – Вікторія. Найдовше прісноводне і друге за глибиною озеро світу – Танганьїка

Номер слайду 10

Вивчити особливості внутрішніх вод материка Африка. Внутрішні води Африки

Номер слайду 11

 

Номер слайду 12

Визначити особливості річок Африки1. Встановити: • найбільші річки Африки; • характер течії річок;  • режим живлення річок.2. Скласти план-схему відповіді.3. Розв’язати задачу. І ГРУПА:

Номер слайду 13

Довжина річки Ніл з Кагерою (початок Нілу) становить 6671 км, а річка Дніпро, що є важливою водною артерією України – 2201 км. На скільки Ніл довший за Дніпро? ЗАДАЧА 1

Номер слайду 14

Визначити особливості озер Африки1. Встановити: • особливості розміщення озер на території материка; • типи озер Африки за походженням  улоговин; • типи озер за солоністю.2. Скласти план - схему відповіді.3. Розв’язати задачу. ІІ ГРУПА:

Номер слайду 15

Площа озера Вікторія 68 тис км², а найбільшого за площею прісноводного озера України, Ялпуг – 149 км². Скільки таких озер як Вікторія, можнавмістити на території озера Ялпуг? ЗАДАЧА 2

Номер слайду 16

Визначити особливості інших вод Африки 1. Встановити: • чи є на території Африки болота, льодовики, підземні води;  • їх місце розташування; • причини утворення;2. Скласти план - схему відповіді. 3. Розв’язати задачу.ІІІ ГРУПА:

Номер слайду 17

Абсолютна висота найвищої точки   Африки вулкану Кіліманджаростановить 5895 м. Температура біля його підніжжя + 28 ˚С. Визначте температуру на вершині вулкану (пам'ятаючи, що при підйомі угору температура змінюється за 1 км на 6 градусів). ЗАДАЧА 3

Номер слайду 18

Номер слайду 19

РІЧКИ АФРИКИ

Номер слайду 20

НІЛ найдовша річка у світі - довжина 6671 км; бере початок з річки Кагера на Східно-Африканському  плоскогір'ї; зливається з двох  річок : Білий Ніл, Голубий Ніл; впадаючи в Середземне море, Ніл утворює дельту, яка за площею дорівнює Кримському півострову і вкрита, як і вся заплава Нілу, родючим мулом.

Номер слайду 21

КОНГОдруга за довжиною річка Африки – 4320 км;найповноводніша річкав східній півкулі; двічі перетинає екватор;опріснює води Атлантичного океануна десятки км від берега.

Номер слайду 22

НІГЕРтретя річка Африки - довжина 4169 км;у перекладі з латинської мови – “чорна”, бере початок на плоскогір’ї Фута - Джалон, приблизно за 300 км від Атлантичного океану; тече не в бік океану, а від ньго прямо в Сахару.

Номер слайду 23

ОРАНЖЕВАрічка має протяжність 2200 км;названа на честь Оранської королівської династії в Нідерландах; на річці розміщений найвищий водоспад Африки – Ауграбіс - що означає “дуже шумне місце”, висота якого 146 м.

Номер слайду 24

ЗАМБЕЗІдовжина річки 2574 км; у перекладі з місцевої мови означає– “велика річка”; на річці розташований водоспад Вікторія, який в перекладі означає «гримливий дим». Відкрив його Давид Лівінгстон у 1885 році. Водоспад має ширину 1800 м і висоту 120 м.

Номер слайду 25

ВИСНОВКИ:більшість річок Африки відносяться до басейнів Атлантичного та Індійського океанів;найбільші річки: Ніл, Конго, Нігер, Замбезі, Оранжева; в основному річки мають стрімку течію, в руслі пороги,  водоспади;  переважає дощовий тип живлення; густа річкова сітка в екваторіальному, субекваторіальному кліматичних поясах.

Номер слайду 26

ОЗЕРА АФРИКИ

Номер слайду 27

ВІКТОРІЯ найбільше озеро в Африці;  друге за площею прісноводне озеро світу (68 тис. км ²  ) ;  утворилося у прогині давньої платформи.

Номер слайду 28

ТАНГАНЬЇКАнайдовше прісноводне озеро світу (676 км);глибина 1470 м;типове рифтове озеро, що сформувалось у розломі земної кори.

Номер слайду 29

ТАНАгірське прісноводне озеро глибиною до 70 м; озеро утворилося шляхом перегородження річки потоками лави (загатнього походження);

Номер слайду 30

ЧАД

Номер слайду 31

НЬЯСА

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

ВИСНОВКИ:розташування озер на материку Африка залежить від особливостей рельєфу;типи озер Африки за походженням:  тектонічні,залишкові, загатні, вулканічні; більшість озер на материку прісні.

Номер слайду 36

БОЛОТАболота розташовані в екваторіальній Африці ;на утворення боліт впливає велика кількість опадів і рівнинний характер поверхні.

Номер слайду 37

ЛЬОДОВИКИ

Номер слайду 38

ПІДЗЕМНІ ВОДИ  

Номер слайду 39

ВИСНОВКИ:в межах материка Африка знаходяться болота, льодовики, підземні води; болота – екваторіальний пояс;льодовики – високо в горах; підземні води – на рівнинах  пустель.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ !!!Людина може прожити: Без їжі — більше місяця,Без сну — понад 10 діб,Без води — тільки 2 доби.

Номер слайду 43

Підсумки :внутрішні води Африки розподіляються вкрай нерівномірно; більшість річок належить до басейнів Атлантичного та Індійського океанів; майже всі річки живляться, переважно, дощовими водами; озера Африки численні й різноманітні за походженням улоговин;на материку зустрічаються також болота, льодовики,підземні води; проблема прісної води одна з найголовніших на континенті.

Номер слайду 44

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
17 жовтня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку