Презентація "Водне і грунтове середовище існування організмів"

Про матеріал
Сформувати знання про особливості організмів, які існують у ґрунті і воді, розкрити особливості ґрунту і води як середовища існування, з’ясувати адаптації організмів до життя в ґрунті і воді; ознайомити учнів з особливостями пристосування організмів до життя у них; виховувати бережне ставлення до навколишнього середовища, моральну відповідальність за збереження довкілля, прагнення досліджувати навколишній світ, сприяти екологічному вихованню.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК ОРГАНІЗМИ ПРИСТОСУВАЛИСЯ ДО ЖИТТЯУ ВОДНОМУ І ҐРУНТОВОМУ СЕРЕДОВИЩАХ

Номер слайду 2

СЕРЕДОВИЩЕ ЖИТТЯ  – це все, що оточує організм (умови, в яких живуть організми). Водне середовище — це різні водойми планети від маленьких струмків до океанів. У водному середовищі існування провідна роль належить температурі, освітленню, тиску, газовому складу, солоності води, рельєфу дна, швидкості водних течій.

Номер слайду 3

Ґрунтове середовище життя утворене верхнім родючим ша-ром суходолу, що називається ґрунтом. Порівняно з повітряно-наземним і водним середовищами воно найщільніше. Твари-нам рухатися в ньому важче, ніж у повітрі, воді, по землі.

Номер слайду 4

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА:має різний вміст солей (розрізняють прісні річки, ставки, озера, джерела та солоні моря і океани);світло зосереджене у верхніх шарах водойм (нижче 200 м панує сутінок);коливання температури не такі різкі, як у повітрі, але тепліше у верхніх шарах водойми;вода має менший уміст кисню, ніж атмосфера, він зосереджений у верхніх шарах (одні тварини для дихання використовують кисень, розчинений у воді, інші – атмосферний кисень), (вуглекислого газу майже в 700 разів більше, ніж у повітрі);значні перепади тиску.

Номер слайду 5

На відміну від наземно-повітряного середовища,у ґрунтовому майже немає світла й мало кисню. Також характерною рисою ґрунту як середовища життя є порівняно невеликеколивання добових і річних температур (на глибині понад 2 м сезонні коливання температури взагалі майже не відчуваються). Це дає можливість наземним організмам мігрувати в товщу ґрунту і перебувати там в активному стані чи в стані заціпеніння (сплячки) у період низьких або підвищених температур. ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ грунтового. СЕРЕДОВИЩА:

Номер слайду 6

Рослини по-різному пристосовуються до існуванняу водному середовищі. У напівзанурених у воду лататтябілого і глечиків жовтих) продихи розташованіна верхньому боці листка. Зелені й червоні водорості по-вністю занурені у воду. У таких рослин немає продихіві газообмін відбувається всією поверхнею стрічкоподібнихлистків. Для рослин водного середовища вода служить опо-рою. Тому поміж водних рослин немає дерев з міцнимстовбуром, натомість багато рослин із гнучким тілом. За водоростями ти зможеш спостерігати в акваріумі.

Номер слайду 7

РОСЛИНи ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА:

Номер слайду 8

У водному середовищі мешкають різноманітні тварини. Восьминіг звичайний. Медуза-коренерот. Видра. Рак широкопалий. Болотяна черепаха. Дельфіни. Бобер. Біла акула. Камбала. Багато тварин водного середовища дихають киснем, що міститься у воді. Риби й раки дихають за допомогою зя-бер. А от кити й дельфіни дихають атмосферним повітрям.Із цією метою вони час від часу піднімаються наповерхнюводойми та вдихають повітря. Рибам, китам і дельфінам рухатись у товщі води допо-магаютьрозвиненім’язи, плавники і хвіст, обтічна форматіла. У камбали, яка веде придонний спосіб життя,тіло,навпаки, сплющене. Водоплавним птахам, бобру, видрі,жабі плавати допомагають кінцівкиплавальними перетинками. Риби невеликих розмірів часто плавають косяками Тоді хижаки нападають на них рідше

Номер слайду 9

Тварини водного середовища: Карась. Кальмар. Окунь річковий

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У ґрунті є значні запаси органічних речовин, які створюють кормову базу для різноманітних організмів.Ґрунт густо заселений різними тваринами і мікроорганізмами, хоча він залишається при цьому основним життєвим субстратом для рослин. Приблизно 90 % видів комах на тих чи інших стадіях свого розвитку пов’язані з ґрунтом. Особливо багато у ґрунті найпростіших та червів, хоча ґрунт став місцем існування не лише для безхребетних. У земляних сховищах багато хребетних виводить нове потомство (земноводні, птахи, ссавці).

Номер слайду 12

За ступенем зв’язку із середовищем проживання виділяються три групи:— постійні мешканці ґрунту (дощові хробаки, багато комах, із ссавців — кроти, сліпаки); — тварини, у яких частина циклу розвитку проходить в іншому середовищі, а частина — у ґрунті. До них належать більшість літаючих комах (саранові, жуки, комарі, капустянки, багато метеликів). Одні в ґрунті проходять фазу личинки, інші — фазу лялечки;— тварини, що іноді використовують ґрунт як укриття чи притулок (усі ссавці, що живуть у норах, багато комах, клопи, деякі види жуків).

Номер слайду 13

Кроти, утворюючи в ґрунті численні ходи, розпушують ґрунт, поліпшують його фізичні й водні властивості. У земляних нірках гніздяться берегові ластівки, рибалочки, бджолоїдки. Ґрунтові тварини, які харчуються мертвими органічними речовинами, що розкладаються, збагачують ґрунт органічними сполуками, таким чином прискорюючи розклад і загальний кругообіг речовин, поліпшують його фізичні властивості: структуру, водопроникність, аерацію — умови мінерального і водного живлення, росту і кореневого дихання рослин

Номер слайду 14

Мікроскопічні організми (бактерії, зелені водорості, гриби, найпростіші одноклітинні). Ці організми не можна побачити неозброєним оком, вони існують у порах ґрунту. Деякі з них дихають киснем, інші — безкиснево. Їхньою особливістю є те, що вони можуть висихати, а з відновленням достатньої вологості знову оживають. Мікроорганізми є поживою для тварин.

Номер слайду 15

Дрібні організми, які легко витягуються з ґрунту і самостійно рухаються (нематоди, кліщі, дрібні личинки комах, ногохвостки тощо). Вони дуже численні, харчуються мікроорганізмами. Користуються природними порожнинами в ґрунті, самі не риють собі ходів. При зниженні вологості йдуть углиб. Мають пристосування від висихання: захисні лусочки, суцільний товстий панцир. При наводненні ґрунту ці організми перечікують у бульбашках ґрунтового повітря. У таких організмів немає спеціальних пристосувань до риття ґрунту. Вони повзають по стінках ґрунтових порожнин за допомогою кінцівок або звиваючись. Насичене водяними парами ґрунтове повітря дозволяє їм дихати через покриви. Такі тварини дуже чутливі до висихання.

Номер слайду 16

Цікаво Де живуть комарі? На це запитання більшість відповість, що в повітрі. Адже всім доводиться страждати літніми вечорами від цих кровосисних комах. Але насправді, значну частину свого життя комарі проводять у воді. Так, саме у воді. У водному середовищі розпочинається життя комара. Самка комара відкладає яйця у невеликі водоймища. Вона склеює їх у вигляді невеликого плотика. Він вільно плаває на поверхні ставка чи калюжі кілька днів. Потім на нижньому боці яйця, зануреного у воду, відкривається кришечка і личинка, схожа на невеличкого черв’ячка, потрапляє у водойму. Протягом двох-трьох тижнів личинка комара мешкає у воді. Після цього личинки спливають на поверхню і перетворюються на лялечок. Сформований комар розриває оболонку лялечки. Перші години життя з мокрими крильцями він безпомічно плаває по поверхні, використовуючи оболонку лялечки як човен. Тепер вода для нього небезпечна: потрапивши до неї, він загине. Коли обсохнуть крильця, комар вирушає в свій перший у житті політ. Тепер, справді, середовище його існування – наземно-повітряне.

Номер слайду 17

Дякую за увагу

pptx
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
4912
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку