Презентація.Володимир Великий.Внутрішня та зовнішня політика

Про матеріал
Презентація-конспект для групових,індивідуальних та класних робіт..З використанням тестів,схем,таблиць та посилань на відео уроки та онлайн тести.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Внутрішня і зовнішня політика руських князів наприкінці Х-у першій половині ХІст. Володимир Великий. Впровадження християнства. Картку підготувала Мотенко І. О. Запишіть дату і тему уроку.

Номер слайду 2

Мета:(Після уроку ви зможете)Ці дати допоможуть вам зрозуміти історію. Запам’ятайте їх: 980–1015 рр. правління Володимира Святославича (Великого) 988 р. хрещення Русі-України, впровадження християнства як державної релігії; утворення Київської митрополії

Номер слайду 3

Піднесення політичної і економічної могутності РусіУкраїни пов’язане з правлінням князя Володимира Святославича (названого згодом Великим) і його сина Ярослава Володимировича (Мудрого). Ще малим хлопцем Володимир керував Новгородом від імені батька — князя Святослава. По смерті Святослава між його синами Ярополком та Олегом розгорнулася боротьба за князівський престол, оскільки Русь-Україна не знала закону про спадкування влади. Ярополку вдалося перемогти Олега й об’єднати всі володіння Рюриковичів — Київ, Деревлянську землю і Новгород. Володимиру довелося втікати «за море», найімовірніше у Скандинавію. Проте 980 р. за допомогою варязьких найманців Володимир захопив владу в Києві, а Ярополк був підступно вбитий під час переговорів із братом. Києвом правити захотів?Не брат ти мені більше..!!!.. Стій Варяг! Не треба!!!!Пробач брате.....Іншим ці смерті були потрібні....

Номер слайду 4

Літопис руський про будівничу діяльність Володимира Святославича (90-ті роки X ст.)[…] І сказав Володимир: «Се недобре є, [що] мало городів довкола Києва». І став він городи зводити по Десні, і по Остру, і по Трубежу, і по Сулі, і по Стугні. І став він набирати мужів ліпших із словен, і з кривичів, і з чуді, і з в’ятичів і ними населив він городи, бо була війна з печенігами. І воював він із ними, і одолівав їх. […] 1. По яких річках Володимир Святославич наказав будувати укріплені фортеці? 2. Яка мета будівництва фортець? 3. Яким чином відбувалося заселення новозбудованих фортець? Як ви розумієте поняття «ліпші мужі»?

Номер слайду 5

Зовнішня політика. До складу Київської Русі на початку правління Володимира входило близько 20-ти різних земель, племен, серед яких були і слов’янські, і фінські, і тюркські. Року 981 повстали в’ятичі, Володимир переміг їх і наклав на них «дань від рала». Наступного року він знову ходив на в’ятичів і переміг їх удруге. Року 984 ходив Володимир на радимичів з воєводою Вовчий Хвіст. Можна гадати, що радимичі поставили сильний збройний опір, бо літопис зазначає: «зустрів (воєвода) радимичів на річці Пищані і переміг». 981-го року Володимир пішов на захід «до ляхів», як каже «Повість временних літ», і взяв гради їх - Перемишль, Червень, Бузьк, Белз, Волинь. Літопис занотовує похід Володимира на хорватів у 993 році. З того часу на землях хорватів закріплюється назва «Русь». Внутрішня політика князя Володимира: Оберігаючи власні кордони, Володимир грунтовно готувався до тривалої боротьби, розбудовуючи цілу систему воєнно-феодальних замків на південноруському порубіжжі, створюючи могутні земляні вали і рови. Згадана система оборони складалася з 23 поздовжніх валів, котрі об’єднувались у 9 оборонних ліній.

Номер слайду 6

Внутрішня політика князя Володимира:

Номер слайду 7

Вправа «Внутрішня політика Володимира Святославича» https://cutt.ly/Ptm. UMj. Jпідручник Іст. Укр.7клас”Оріон1. З якою метою, на вашу думку, Володимир Святославич зображувався на монетах в образі візантійського імператора? 2. Як можна пояснити напис на срібнику: «Володимир на столі а се його срібло»?1. Покажіть на карті територію Русі-України на початку князювання Володимира Великого, а також приєднані князем землі. 2. Назвіть і покажіть сусідні з Руссю-Україною держави та народи за часів правління Володимира Великого.

Номер слайду 8

Літопис руський про хрещення киян 988 р. У літо 6496 [988]. І коли [Володимир] прибув [з Корсуня], повелів він поскидати кумирів [дерев’яні статуї язичницьких богів] — тих порубати, а других вогню оддати. Перуна ж повелів він прив’язати коневі до хвоста і волочити з Гори по Боричевому [узвозу]на ручай. […] Потім же Володимир послав посланців своїх по всьому городу, говорячи: «Якщо не з’явиться хто завтра на ріці — багатий чи убогий, чи старець, чи раб, — то мені той противником буде». І, це почувши, люди з радістю йшли, радуючись, і говорили: «Якби се не добре було, князь і бояри сього б не прийняли». А назавтра вийшов Володимир […] на Дніпро. І зійшлося людей без ліку, і влізли вони у воду, і стояли — ті до шиї, а другі — до грудей. Діти ж [не відходили] од берега, а інші немовлят держали. Дорослі ж бродили [у воді], а попи, стоячи, молитви творили. 1. Яка доля спіткала язичницьких ідолів після хрещення Володимира? 2. Чому, на вашу думку, літописець пише, що кияни раділи та не виступали проти хрещення? 3. Як цю подію зображує літописець?

Номер слайду 9

“Шлюбна дипломатія” Європейські правителі вважали за честь поріднитись з київським престолом. Шлюбна дипломатія — укладення шлюбів між представниками держав з метою підтримки добросусідських відносин. Перегляньте відео за посиланнямhttps://youtu.be/g9 JMI_8f. Xs0(“Володимир Великий і хрещення русі” Ed. Era)Як ви думаєте чому князя Володимира зображують саме на 1 гривні?

Номер слайду 10

Завдання: На основі розповіді учителя, за матеріалом підручника та історичними джерелами, скласти узагальнюючу таблицю:{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35} Князь Внутрішня політика Зовнішня політика

Номер слайду 11

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 8-92. Заповнити таблицю(10 слайд)3. Виконати завдання 2 ст.46 Успіхів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Golowko Michail
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 липня 2021
Переглядів
3985
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку