Презентація "Вологі екваторіальні та перемінно-вологі ліси Африки"

Про матеріал

Презентація створена по темі: Природні зони Африки: вологі екваторіальні та перемінно-вологі ліси. Розглянуто питання: географічного положення , клімату, ґрунтів, рослинного і тваринного світу гілей; екологічні проблеми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОЛОГІ ЕКВАТОРІАЛЬНІ ЛІСИ ГІЛЕЇ

Номер слайду 2

ЗАКОНОМІРНІСТЬ ПОШИРЕННЯ ПРИРОДНИХ ЗОН АФРИКИ

Номер слайду 3

Географічне положення: обабіч екватора в западині Конго і на узбережжі Гвінейської затоки Клімат: екваторіальний постійно жаркий і постійно вологий Ґрунти: червоно-жовті фералітні, малородючі

Номер слайду 4

РОСЛИННИЙ СВІТ

Номер слайду 5

Ландшафти гілей відрізняються багатством і різноманітністю видів рослин, яких налічують близько 25 000 видів.

Номер слайду 6

У боротьбі за світло, дерева ростуть у три-чотири яруси.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Над зеленим морем дерев (а їх понад тисячу видів), наче велетенські колони, підносяться сейби. Ці дерева першого ярусу заввишки 60-80 м мають додаткові корені - дошкоподібні підпорки. СЕЙБА

Номер слайду 9

У другому ярусі переважають фікуси і різні види пальм заввишки 20- 40 м. 

Номер слайду 10

У нижніх ярусах ростуть тіньовитривалі чагарники, деревовидні папороті, кавове дерево, банани.

Номер слайду 11

Ліани - великі, деревні лози, які чіпляються за дерева, а багато хто з них звисають на землю.

Номер слайду 12

Плоди мають щільну структуру і дуже поживні, по калорійності вони навіть трохи перевершують банани. За свою неймовірну врожайність і поживність ці рослини і отримали назву «хлібне дерево», адже в багатьох тропічних країнах вони є основною їжею для місцевого населення.

Номер слайду 13

МУСКАТНЕ ДЕРЕВО Як насіння (мускатний горіх), так і насіннєвий покрив (мацис) використовуються як спеції. Європейську та азіатську кухню неможливо уявити без теплого, смолистого й солодкого присмаку мускатного горіха.

Номер слайду 14

САНДАЛОВЕ ДЕРЕВО Сандалове дерево відоме завдяки своїй особливій деревині, з якої досі отримують дорогу ефірну олію.

Номер слайду 15

Ебенове (чорне) дерево З давніх-давен ебенове дерево і вироби з нього дуже цінуються на світовому ринку, тому і видобуток ведеться досить інтенсивно. А росте дерево дуже повільно … Дорожнеча ебена обумовлена ​​тим, що 2/3 стовбура дерева йде у відходи, і тільки лише ядро ​​годиться для подальшої обробки

Номер слайду 16

Червоне дерево Червоне дерево — дуже міцне, важке, добре полірується. Забарвлення червоного дерева обумовлене присутністю барвників , що іноді екстрагуються для виготовлення фарб.

Номер слайду 17

КАВОВЕ ДЕРЕВО

Номер слайду 18

КАКАО

Номер слайду 19

ОЛІЙНА ПАЛЬМА Дві третини пальмової олії, що виробляється у світі, стає продуктами харчування. Пальмова олія, її фракції чи маргарини на її основі входять передусім до складу дешевих солодощів, низькоякісних сирів, а також недешевих шоколадних кремів.

Номер слайду 20

Банан У багатьох країнах банани є одним з основних джерел харчування.

Номер слайду 21

Каучуконоси

Номер слайду 22

ТВАРИННИЙ СВІТ ГІЛЕЙ Тварини гілеї пристосувалися до життя на деревах, крони яких ховають безліч птахів, кажанів. Особливо багато мавп - мартишок, павіанів, шимпанзе.

Номер слайду 23

ГОРИЛА В окремих віддалених районах мешкає найбільша з людиноподібних мавп - горила

Номер слайду 24

ШИМПАНЗЕ

Номер слайду 25

МАРТИШКА

Номер слайду 26

ПАВІАН

Номер слайду 27

ПАПУГИ

Номер слайду 28

ПТАХ - НОСОРІГ

Номер слайду 29

ФРУКТОВИЙ ГОЛУБ

Номер слайду 30

ДЯТЛИ

Номер слайду 31

НЕКТАРНИЦЯ

Номер слайду 32

ПТАХ - БАНАНОЇД

Номер слайду 33

ТЕРМІТИ

Номер слайду 34

МОСКІТИ

Номер слайду 35

МУХА ЦЕЦЕ Великої шкоди завдає муха цеце, укус якої спричинює у людини небезпечну сонну хворобу, а для великої рогатої худоби є смертельним.

Номер слайду 36

ПІТОН

Номер слайду 37

КИТЕЦЕВУХА СВИНЯ

Номер слайду 38

Леопард

Номер слайду 39

Дивовижні тварини носороги, що мешкають в Африці, знаходяться під загрозою через дії браконьєрів, що полюють на них з-за їх рогів. Витіснення з звичного ареалу проживання розростається людською цивілізацією, вони збереглися в основному в національних парках. Уряди багатьох країн докладають зусиль по їх захисту, але, на жаль, лише з перемінним успіхом. Носороги є другими за величиною сухопутними тваринами, поступаючись за розмірами лише слонам. Довжина білого носорога становить близько 4,5 метрів, а висота 1,5-2 м. Вага ж коливається від 2 до 5 тонн. Чорний носоріг трохи менше свого побратима, але теж значний за габаритами.

Номер слайду 40

АФРИКАНСЬКИЙ ОЛЕНЬОК

Номер слайду 41

ОКАПІ Ока́пі — вид парнокопитних із родини жирафових, єдиний вид у своєму роді. Будовою тіла окапі більше нагадує коня, ніж жирафу. Також вони мають смужки, як у зебри. 

Номер слайду 42

КАРЛИКОВИЙ БЕГЕМОТ

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Перемінно-вологі ліси з’являються в субекваторіальному поясі. Тут на червоних латеритних ґрунтах ростуть дерева, що скидають листя в сухий сезон. Але періоди скидання листя в різних рослин не збігаються, тому ліс ніколи не буває зовсім оголений.

Номер слайду 45

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ Екваторіальні вічнозелені ліси віками вирубувалися задля цінної деревини. Викорчовування і випалювання під поля і пасовища.  Випалювання рослин при підсічно-вогняному землеробстві призводить до порушення природного рослинного покриву і погіршення ґрунту. в Африці чоловіки обрубують з дерев ножами гілки, а жінки укладають їх (разом із сухою травою і чагарником) товстим шаром на полі. Після спалювання перед початком дощів роблять посадки, оточивши ділянку масивною огорожею. Переважають змішані посіви зернових (просо), бобових і коренеплодів. Через кілька років грунти знову виснажуться, і потрібно спалювати нову ділянку лісу.

Номер слайду 46

ВИСНОВКИ ШИРОТНА ЗОНАЛЬНІСТЬ ПРИРОДНИХ ЗОН АФРИКИ ДЗЕРКАЛЬНО ПОВТОРЮЄТЬСЯ ПО ОБИДВІ СТОРОНИ ЕКВАТОРА ВОЛОГІ ЕКВАТОРІАЛЬНІ ЛІСИ АФРИКИ РОЗМІЩЕНІ НА УЗБЕРЕЖЖІ ГВІНЕЙСЬКОЇ ЗАТОКИ ТА В БАСЕЙНІ РІКИ КОНГО ВОЛОГІ ЕКВАТОРІАЛЬНІ ЛІСИ Є ВІЧНОЗЕЛЕНИМИ ТА БАГАТОЯРУСНИМИ ЧЕРВОНО-ЖОВТІ ФЕРАЛІТНІ ҐРУНТИ БІДНІ НА ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ БАГАТИЙ ТВАРИННИЙ ТА РОСЛИННИЙ СВІТ

ppt
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
6528
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку