Презентація "Вплив атмосфери на літосферу"

Про матеріал
Закріпити знання про атмосферу, види вівітрювання. Розглянути вплив рельєфа на розміщення населення Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф Ур 53 Вплив атмосфери на літосферу 11 11 20231. ВИВІТРЮВАННЯ ЯК ПРОЦЕС ВПЛИВУ АТМОСФЕРИ НА ЛІТОСФЕРУ. Вивітрювання — процес руйнування гірських порід, ґрунту та мінералів, а також деревних і штучних матеріалів через контакт з1) атмосферою Землі, 2) водою 3) біологічними організмами.1) фізичне, 2) хімічне 3) біогенне

Номер слайду 2

У процесі вивітрювання гірські породи розпадаються на дрібні частинки, готові для перенесення вітром або водою з вищих гіпсометричних рівнів рельєфу на нижчі (мал. 1).

Номер слайду 3

Різні мінерали мають різні коефіцієнти теплового розширення→ процес фізичного вивітрювання не змінює хімічний склад гірської породи, що руйнується.→ у результаті змін температури повітря поступово відбувається розтріскування й розпад (дезінтеграція) породи на окремі частинки. → амплітуда та швидкість зміни температури повітря є найважливішою умовою термічного вивітрювання, отже, добовий її хід важливіший за річний.

Номер слайду 4

Найбільша інтенсивність термічного вивітрювання → в пустелях, де незначна вологість повітря й різкі добові перепади температур → у гірській місцевості на південних схилах та особливо за відсутності рослинного покриву. Сахара = грунт вднень може прогрітися до + 65 ° С, охолонути вночі до 0 ° С.

Номер слайду 5

Хімічне вивітрювання активізується після фізичного. Інтенсивність його наростає зі збільшенням → вологості (більшість хімічних реакцій протікає у водному середовищі) → температури (прискорюється швидкість хімічних реакцій та збільшується ступінь дисоціації води).

Номер слайду 6

а) Хвиля Навахо (США); б) Каппадокія (Туреччина); в) кам'яна річка Отнурок Форми рельєфу, що є наслідками впливу атмосфери на літосферу: .

Номер слайду 7

Хвиля Навахо, яка утворилася за часів юрського періоду (близько 190 млн років тому)→ скам’янілі завдяки накопиченню кальцію у вертикальних і горизонтальних шарах старі піщані дюни набули таких химерних форм через роботу вітру й дощу.2. ПРИКЛАДИ РЕЛЬЄФОУТВОРЕННЯ, ЩО Є НАСЛІДКАМИ ВПЛИВУ АТМОСФЕРИ НА ЛІТОСФЕРУ. 

Номер слайду 8

Матеріал, утворений під час вивітрювання, залишається на місці руйнування й утворює кору вивітрювання — тип відкладів, що формують комплекс подрібнених порід і складають особливі форми й типи рельєфу суходолу.

Номер слайду 9

Відбувається послідовне чергування горизонтів у межах кори вивітрювання:→ зона повного подрібнення порід, → товща щебеню, → брилова зона, → зона тріщин (мал. 3).

Номер слайду 10

В Україні найбільше поширення мають різновиди кори вивітрювання→ монтморилонітові ( мінерали класу силікатів)→ гідрослюдисті → каолінові монтморилонітові, гідрослюдисті каолінові

Номер слайду 11

У горах та на окремих ділянках Українського щита зустрічаються значні площі уламкового елювію  (від лат. eluo — вимиваю) — продукти вивітрювання гірських порід, що не переносяться, а залишаються на місці утворення .

Номер слайду 12

Кора вивітрювання виступає як основа ґрунтоутворення (материнська гірська порода).

Номер слайду 13

Серед природних чинників, що впливають на розміщення населення, найголовнішим залишається клімат. Якщо розглянути карту густоти населення світу, то можна побачити, що найбільша кількість населення (понад 60%) відповідає територіям із м’яким вологим кліматом у помірному, субтропічному та субекваторіальному кліматичних поясах Північної півкулі. 3. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ ЯК ЧИННИК РОЗСЕЛЕННЯ Й РОЗТАШУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА ТА ІНФРАСТРУКТУРИ. 

Номер слайду 14

У давні часи це сприяло розвитку сільського господарства та економіки країн.

Номер слайду 15

Слабо- заселеними є холодні й посушливі райони Землі.

Номер слайду 16

Зміни клімату з висотою зумовили більшу густоту заселення гірських підніж й особливо їх південних схилів (у Північній півкулі) порівняно з більш високогірними ділянками.

Номер слайду 17

Ще здавна люди селилися на узбережжях теплих морів, які давали можливість добувати їжу й вести господарську діяльність, пов’язану з морським промислом.

Номер слайду 18

За даними ООН на 2017 р. океанічні, прибережні та морські ресурси дуже важливі для 37% населення світу, що живе в прибережних громадах. Половина всіх жителів Землі живе на території, віддаленої від морів та океанів до 200 км, 10% — у прибережних районах на відстані менше 10 м над рівнем моря (мал. 4).

Номер слайду 19

Половина всіх жителів Землі живе на території, яка віддалена від морів та океанів до 200 км (мал. 4).

Номер слайду 20

Ураховуючи важливість клімату як чинника розселення населення, сьогодні існує така закономірність: чим вищий рівень розвитку економіки країни, тим меншою є пряма залежність розселення його населення від природних (кліматичних) умов. Це твердження стосується й розміщення виробництва та інфраструктури. Джу́но

Номер слайду 21

Яскравим прикладом є розвиток гірничодобувної промисловості на північному заході Австралії, півночі Канади, Алясці (США), заході Китаю, районах Сибіру та Далекого Сходу Росії.

Номер слайду 22

Освоєння людиною регіонів Землі з екстремальними кліматичними умовами та причини їх заселення. Підземне місто Кубер-Педі в Австралії

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Вплив атмосфери на літосферу відображають процеси вивітрювання (руйнування під впливом коливань температури повітря, атмосферних опадів) та рельєфоутворення (перенесення вітром і водою та накопичення матеріалів вивітрювання). Кора вивітрювання гірських порід є фундаментом материнської гірської породи, основою ґрунтоутворення. Серед природних чинників, що впливають на розміщення населення, клімат залишається одним із головних. Проте розвиток людської цивілізації та рівень розвитку економіки країн зменшує залежність розселення населення від природних умов. ВИСНОВКИ

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
414
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку