Презентація "Впорядковані одновимірні масиви"

Про матеріал
Презентація створена за підручником Г. Бевз, В. Бевз "Інформатика. 9", 2022
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Впорядковані одновимірні масивиІнформатика. 9 клас

Номер слайду 2

Одновимірний масив вважається впорядкованим, якщо серед значень його елементів встановлено певний порядок. Приклади впорядкованих одновимірних масивів:• список учнів вашого класу на кожній сторінці класного журналу впорядкований в алфавітному порядку;• список слів в орфографічному або тлумачному словнику також впорядковані в алфавітному порядку;

Номер слайду 3

Приклади впорядкованих одновимірних масивів:• список номерів автобусних маршрутів і відомостей про кожний з них впорядкований за зростанням номерів маршрутів;• підсумковий протокол результатів змагань з бігу на 100 м впорядкований за зростанням часу, за який учасники пробігли дистанцію: від найменшого часу до найбільшого;• підсумкова таблиця чемпіонату України з футболу впорядкована за спаданням кількості набраних очок: від найбільшої кількості набраних очок до найменшої (при рівності набраних очок таблицю впорядковують за додатковими критеріями) та інші.

Номер слайду 4

Одновимірні масиви впорядковують перш за все для того, щоб пошук необхідних даних у них відбувався значно швидше, ніж у невпорядкованих. І це значно економить час виконання проєктів, особливо якщо масиви містять багато (тисячі, або навіть сотні тисяч) елементів.

Номер слайду 5

Розрізняють 4 види впорядкованостіодновимірного масиву за значеннями його елементів:за зростанням, за неспаданням, за спаданням, за незростанням.

Номер слайду 6

Одновимірний масив a називається впорядкованим за зростанням (зростаючим), якщо значення кожного його наступного елемента більше значення попереднього, тобто для всіх і виконується нерівністьa[i+1] > a[i]. Наприклад, впорядкованим за зростанням (зростаючим) є масив: 5; 12; 32; 44,5; 88; 101.

Номер слайду 7

Одновимірний масив a називається впорядкованим за спаданням (спадним), якщо значення кожного його наступного елемента менше значення попереднього, тобто для всіх і виконується нерівністьa[i+1] < a[i]. Наприклад, впорядкованим за спаданням (спадним) є масив:45; 32; 22; 4,5; 0; –7.

Номер слайду 8

Одновимірний масив a називається впорядкованим за неспаданням (неспадним), якщо значення кожного його наступного елемента не менше (більше або дорівнює) значення попереднього, тобто для всіх і виконується нерівністьa[i+1] ≥ a[i]. Наприклад, впорядкованим за неспаданням (неспадним) є масив: 15; 22; 22; 34; 40; 40.

Номер слайду 9

Одновимірний масив a називається впорядкованим за незростанням (незростаючим), якщо значення кожного його наступного елемента не більше (менше або дорівнює) значення попереднього, тобто для всіх і виконується нерівність a[i+1] ≤ a[i]. Наприклад, впорядкованим за незростанням (незростаючим) є масив: 35; 12; 12; 7; 7; 1.

Номер слайду 10

Пригадайте:1. Який одновимірний масив вважається впорядкованим? Наведіть приклади.2. Які є види впорядкованості одновимірного масиву? Наведіть приклади. 3. Який одновимірний масив називається впорядкованим за зростанням? Наведіть приклади.4. Який одновимірний масив називається впорядкованим за спаданням? Наведіть приклади.5. Який одновимірний масив називається впорядкованим за неспаданням? Наведіть приклади.6. Який одновимірний масив називається впорядкованим за незростанням? Наведіть приклади.

pptx
Додано
24 березня
Переглядів
296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку