Презентація Всеволод Нестайко "Шура і Шурко"

Про матеріал
У даній презентації є мовленнєва розминка, знайти автора оповідання за допомогою шифрів ,біографія автора ,цікаві факти з його життя, словник .....
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота над скоромовкоюІ посилки, і листи. Носить листоноша. Хоч від нас далеко пошта —Це приємна ноша. Я подякую йому,Чаю теплого наллю.

Номер слайду 2

Гра «Відгадай ім'я автора»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Правильно прочитайте зашифроване оповідання. АН ЧУДА гел. О і окр. Ю вутьжи у вієКи. куліт. У инов дутьїпо ан учад. ма. Т евиж дусьді мен. Се. ряд. По з молес сіл і акір Інгул. итіД лятьлюб тидихо в сіл. кичи. Хлоп дутьбу тивило убир.

Номер слайду 10

Всеволод Нестайко народився 30 січня 1930 року на Житомирщині в сім’ї службовця. Всеволод Нестайко прожив усе життя у Києві. Коли Всеволод Нестайко був маленьким хлопчиком, він страшенно хотів швидше вирости і стати великим та дорослим. «Може тому, що я був справді малий на зріст, чи не найменший у класі. Малий, худий та ще й рудий. Як вогонь червоний. Мене дражнили “Море горить!”, “Пожежна команда”. А ще в класі мене називали Рудий африканський їжачок»,— згадує письменник.

Номер слайду 11

І щоб швидше вирости, Всеволод годинами стояв під дощем і спати лягав о сьомій. Отак уві сні і нетерплячці В. Нестайко і не зогледівся, як несподівано виріс майже під два метри і перестав бути рудим. «І раптом збагнув, що даремно поспішав вирости, що дитинство — найпрекрасніша, найщасливіша пора людського життя.

Номер слайду 12

Тсн-відео

Номер слайду 13

Самостійне мовчазне читання учнями статті «Всеволод Нестайко»

Номер слайду 14

Всеволод Нестайко «Шура і Шурко».

Номер слайду 15

— Де народився Всеволод Зіновійович Нестайко?— Якою була його сім’я?— Що він згадував про своє дитинство? — На кого похожі деякі герої книг Всеволода Нестайка?

Номер слайду 16

Словник Футляр вперше оторопів операції зніяковів бормашину зміркував найнеприємніше передостанній недисциплінований Прочитайте спочатку всі дієслова, потім — іменники.

Номер слайду 17

Футляр — коробка, ящик або чохол, куди кладуть певну річ для зберігання, захисту її від механічного пошкодження, запилення тощо.

Номер слайду 18

Опрацювання оповідання Всеволода Нестайка «Шура і Шурко»Гра «Передбачення».

Номер слайду 19

Читання оповідання «Ланцюжком»

Номер слайду 20

— Чому Шурко не злюбив Шуру?— Чому Ольга Борисівна посадила його на першу парту?— Чим Шура дратувала Шурка?— Як хлопчик почав мучити однокласницю?— Як Шура реагувала на образи?— Ким мріяла бути Шура?— Чому Шурко терпіти не міг лікарів?— Яке прізвисько він придумав Шурі?— Чому Шурко потрапив до лікарні? 

Номер слайду 21

— Як він уперше зустрівся з мамою Шури?— Яка розмова відбулася між ними? Прочитайте.— Чому змінилося його ставлення до лікарів?— Хто з’явився наступного дня біля лікарняного ліжка Шурка?— Що вона розказала своєму однокласнику?— Як Шура наступного разу відвідала Шурка?— Чи Шурі і Шурку вдалося стати справжніми друзями?

Номер слайду 22

— Чи сподобалося вам оповідання?— Кому з героїв ви співчували?— Чиї вчинки засуджували?

Номер слайду 23

Складання плану1. Шурко сидить за однією партою з Шурою. 2. Шурко потрапив до лікарні. 3. Зустріч з добрим лікарем. 4. Відвідини Шури. 5. Шура і Шурко потоваришували.

Номер слайду 24

Характеристика головних героїв оповідання

Номер слайду 25

добр...  щир...  запальн...  товариськ...  задирикуват... Шура недисциплінован... Шурко  старанн...  терпляч...  сором’язлив...  мовчазн...  доброзичлив... 

Номер слайду 26

Пронумеруйте послідовність подій. А поруч нього мовчазне... Відтоді Шурко став називати... А втім, він сам винен,... І потихеньку Шурко став... Другого дня прокинувшись,... Через два тижні Шурко вперше... Хлопчик від несподіванки здригнувся...

Номер слайду 27

Робота за ілюстрацією.— Кого художник зобразив на ілюстрації? Які кольори він використав? — Який настрій вони створюють? Як передають характер персонажів оповідання? — Яким рядкам оповідання відповідає ілюстрація? — Які малюнки створили б ви за сюжетом оповідання?

Номер слайду 28

ПІДСУМОК УРОКУ — З яким твором ознайомилися на уроці? — Хто його автор? — Чого нас навчає це оповідання?

Номер слайду 29

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ  Переказувати оповідання (с. 160–166).

pptx
Додав(-ла)
Кузюк Іванка
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
6 травня 2020
Переглядів
3897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку