Презентація "Вулканізм і вулкани. Гейзери"

Про матеріал
Презентація "Вулканізм і вулкани. Гейзери" розроблена до уроку, в якому вказаний номер слайда, містить фото, карти, теоретичний матеріал та творчі завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вулканізм і вулкани, гейзери.

Номер слайду 2

Мета уроку:розширити і поглибити знання учнів про походження та будову вулканів і гейзерів, показати взаємозв’язок внутрішньої будови землі, руху літосферних плит та розміщення вулканів; ознайомити з наслідками вулканізму та процесами, які його супроводжують; формувати навички роботи з картами атласу; вміння виявити основні області розповсюдження вулканів і гейзерів;розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, уміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, творчі здібності; розвивати уміння працювати з підручником, схематичним малюнком; виховувати культуру розумової праці, культуру колективної праці.

Номер слайду 3

Епіграф уроку. Ніщо так не спонукає повторювати географію,Як виверження вулканів і землетруси. Дон Амінадо – єврейський сатирик

Номер слайду 4

Прийом «Географічний крос»1. Назвіть основні складові внутрішньої будови Землі.2. З яких шарів складається земна кора?3. Що таке внутрішні сили Землі?4. Що таке астеносфера?5. Як називають блоки, з яких складається літосфера?6. Що таке літосфера?7. Що відбувається при стиканні двох літосферних плит?8. Яка назва найдавнішого материка?9. Що є причиною утворення землетрусів?10. Який прилад фіксує землетруси?11. Що таке гіпоцентр?12. Як виникають цунамі?13. Чи можливі землетруси на території України?14. В яких районах відбуваються землетруси?15. Що таке сейсмічні пояси?16. З якою швидкістю рухаються літосферні плити?

Номер слайду 5

К. Брюллов «Останній день Помпеї»

Номер слайду 6

Робота зі словником Магма — розплавлена речовина мантії, насичена газами. Магматизм – процес утворення магми та переміщення її в земній корі. Вулканізм – зовнішній магматиз, сукупність явищ, пов’язаних з підняттям магми з надр Землі та виливанням її на поверхню. Вулкан – місце виходу магми на земну поверхню у вигляді гори.

Номер слайду 7

Дослідницька робота

Номер слайду 8

Прийом «Проблемно-пошукова робота»1. Як вулкани позначаються на географічній карті? 2. У якому регіоні зосереджено більшість діючих вулканів? 3. Чому більшість вулканів зосереджено вздовж Тихого океану? 4. Де вулканів більше на суходолі, чи на дні океанів? Чому? 5. Як ви думаєте по яких ознаках можна визначити, що перед вами вулкан, а не гора?

Номер слайду 9

Будова вулкана. Основними компонентами вулкану є: вогнище, жерло, і кратер. Вогнище – місце, де утворюється надлишок магми. Вгору розпечена магма піднімається по жерлу. Таким чином, жерло – це канал об'єднує вогнище і поверхню землі. З нього через жерло вулкана магма піднімається на поверхню і виливається на зовні з чашоподібного заглиблення, яке називається кратером. Кратер – це заглиблення на поверхні вулкана, яке мають форму чаші. Діаметр кратера може досягати кількох кілометрів.

Номер слайду 10

Проблемне запитання: Чи насправді вулканізм приносить лише шкоду? Чи можуть бути вулкани корисними?

Номер слайду 11

Користь вулканів. З часом багатий мінеральними речовинами вулканічний щебінь перетворюється на дуже родючий грунт. На ньому з‘являється рослинність. Люди оброблять землю на околицях вулканів, отримуючи гарні врожаї. Лаву та різні вулканічні породи використовують для будівництва доріг та будинків. У вулканах часто знаходять алмази, золото й напівкоштовні камні (опал,топаз і аметист). Деякі вулкани служать великими джерелами сірки та інших мінералів. Сірку, зібрану з вулканічних продуктів, використовують для виробництва сірників, барвників, добрив. Пемза – продукт виверження вулкану, відмінний звукоізолятор. Її частинки входять також до складу канцелярських гумок і деяких видів зубної пасти.

Номер слайду 12

Прийом «Вулкани в цифрах та фактах»На землі налічується від 1000 до 1500 діючих вулканів;Близько 50 вулканів вивергаються щороку;За ХХ ст.. відбулося 1500 вивержень;Грудень 2018 рік – виверження Кракатау та Етни;Максимальна відносна висота (перевищення вершини конуса над основою) діючих вулканів Землі сягає в океанах — 9 км, в острівних дугах — 6 км, в гірських спорудах — 3 км. Одна з вулканічних бомб об'ємом 25 м³, викинута італійським вулканом  Вулькано, важила близько 70 т. З 1500 року вулкани призвели до смерті близько 280 тисяч людей, причому 170 тис з них загинули внаслідок всього лише 6-ти вивержень.

Номер слайду 13

Чи є вулкани в Україні?Згаслі вулкани України. Карадаг Аю - Даг (ведмідь гора)

Номер слайду 14

Гейзери. Кипить, мов у чайнику вода, Це нам готує чай Земля,Гарячий, звісно, не холодний. Та не солодкий, а солоний. Фонтаном вибуха й стихає,Про це вже кожен чув і знає,І на Камчатці, і в Новій Зеландії, І на Курилах, і в Ісландії,Й у США також бють води догори. Зовуть дива ці люди…..

Номер слайду 15

Гейзери. Гейзер ІсландіїГейзери в СШАГейзер Камчатки

Номер слайду 16

Прийом «Картографічна лабораторія»250 пд.ш.,680 зх.д. – влк. Льюльяйльяко550пн.ш.,1600 сх.д. – влк. Ключевська Сопка410пн.ш.,160сх.д. – влк. Везувій380пн.ш.,130сх.д. – влк. Етна40пд.ш., 380сх.д. – влк. Кіліманджаро360пн.ш.,1400сх.д. – влк. Фудзіяма50пд.ш, 1060сх.д. -  влк. Кракатау20пд.ш. 780 зх.д. – влк. Котопахі

Номер слайду 17

Знайди відповідність між поняттями та їх ознаками {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Процес виходу магми на поверхню Землі називається. А) лава2. Канал, по якому рухається магма до поверхніБ) гейзери та джерела3. Магма, що вивержена на поверхню називається В) Етна4. Підземні води поблизу вулканів – це -Г) вулканізм5. Отвір, через який виливається лава називається. Д) конус6. Вулкан Європи, який нещодавно вивергався. Е) кратер7. Гора, що утворюється з вивержених речовин Ж) жерло

Номер слайду 18

Прийом «Так чи НІ» 1. Земна кора – верхня тверда оболонка літосфери 2. Магма – це речовина, яка виливається на поверхню 3. В Україні трапляються землетруси в Карпатах і Криму 4. Прилад, що фіксує коливання земної земної кори, називають сейсмографом5. Платформи – це відносно стійкі ділянки земної кори, що мають двохярусну будову6. Області складчастості – рухомі ділянки земної кори 7. Причиною цунамі є підводні землетруси 8. У рельєфі платформам відповідають гори 9. Гарячі джерела, гейзери – післявулканічні  явища 10. У літосфері відбуваються тільки горизонтальні рухи

Номер слайду 19

Прийом «5 речень» або «Роблю висновок» 1. Магматизм – це утворення та рух магми від астеносфери до поверхні Землі.  Магматизм є внутрішній і зовнішній. 2. Вулканізм – це сукупність явищ, пов’язаних з підняттям магми з надр Землі та виливання її на поверхню ( зовнішній магматизм).3. Більшість вулканів зосереджено в Тихоокеанському, Середземноморному, Атлантичному поясах.4. Поблизу вулканів знаходяться нагріті підземні води – гарячі джерела та гейзери.5. Гарячі джерела та гейзери відомі на Курильських островах, Камчатці (Долина гейзерів), у США (Єллоустонський національний парк), на острові Ісландія, Нова Зеландія…

Номер слайду 20

Епіграф Ніщо так не спонукає повторювати географію,Як виверження вулканів і землетруси. Дон Амінадо

Номер слайду 21

Рефлексія. Сьогодні на уроці мені…Мене особливо здивувало…На початку уроку я думав, що…Було б добре, якщо…Я спробував…

Номер слайду 22

Домашнє завдання 1. Опрацювати § 20;2. Географічний практикум. На контурну карту нанести відомі вулкани, території, де зустрічаються гарячі джерела, гейзери.3. Творче завдання. Складіть сенкан до слів «Гейзер», «Вулкан».

pptx
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
2520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку