Презентація "Ядерні реакції"

Про матеріал
Ядерні реакції – штучні перетворення атомних ядер, викликані їх взаємодією з частинками або одне з одним
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ядерні реакції. Закон радіоактивного розпаду. Розробила викладач фізики Крісан Е. А.

Номер слайду 2

Ядерні реакції – штучні перетворення атомних ядер, викликані їх взаємодією з частинками або одне з одним

Номер слайду 3

Ядерні реакції здійснюють під дією налітаючих, або бомбардуючих, часток, якими опромінюють більш важкі ядра. Перша ядерна реакція була здійснена Е. Резерфордом, в 1919 р.

Номер слайду 4

Енергетичний вихід ядерних реакцій. Енергетичний вихід ядерних реакцій можна розрахувати на основі закону збереження енергії.

Номер слайду 5

Енергетичний вихід ядерних реакцій. Для виконання розрахунку енергетичного виходу ядерної реакції необхідно: Визначити масу ядер і частинок m1 до реакції;Визначити масу ядер і частинок m2 після реакції;Визначити зміну маси Δm=m1-m2;Розрахувати зміну енергії ΔE= Δmc2;Якщо ΔE>0, реакція відбувається з виділенням енергії;Якщо ΔE<0, реакція відбувається з поглинанням енергії.

Номер слайду 6

Типи ядерних реакцій

Номер слайду 7

Збуджене в результаті бомбардування ядро повертається в нормальний стан і при цьому випускає один або кілька гамма-квантів:

Номер слайду 8

Реакція захоплення. Ядро поглинає бомбардуючу частинку і перетворюється в нове, масивніше ядро:

Номер слайду 9

Поглинання ядром бомбардуючої частинки і випускання ядром однієї або кількох частинок (протонів, дейтронів, альфа-частинок, нейтронів):

Номер слайду 10

Розщеплення ядра на кілька частин. При бомбардуванні ядер частинками великих енергій може відбуватися розщеплення ядра на кілька частин:

Номер слайду 11

Ядро сильно збуджене і розпадається на дві альфа-частинки:

Номер слайду 12

Радіоакти́вність. Радіоакти́вність — явище мимовільного перетворення нестійкого ізотопа хімічного елементу в інший ізотоп (зазвичай іншого елемента) (радіоактивний розпад) шляхом випромінювання гамма-квантів, елементарних частинок або ядерних фрагментів.

Номер слайду 13

Прилад для вимірювання радіоактивності-дозиметр

Номер слайду 14

Закон радіоактивного розпаду. Закон радіоактивного розпаду - фізичний закон, що описує залежність інтенсивності радіоактивного розпаду від часу і кількості радіоактивних атомів в зразку. Відкрито Фредеріком Содді і Ернестом Резерфордом. Вони виявили його експериментальним шляхом і опублікували в 1903 в роботах "Порівняльне вивчення радіоактивності радію і торію" і "Радіоактивне перетворення"

Номер слайду 15

Існує кілька формулювань закону, наприклад, у вигляді диференціального рівняння:𝒅𝑵𝒅𝒕=−𝝉Nяке означає, що число розпадів 𝒅𝑵, відбулося за короткий інтервал часу 𝒅𝒕, пропорціональнo числу атомів у зразку N 

Номер слайду 16

Альфа-розпад, Бета-розпад, Гамма – розпад Явище альфа - радіоактивності було відкрите при вивченні радіоактивності природних елементів. Природні α - випромінювачі розміщуються в таблиці Менделєєва, починаючи з номера Zі82 (Z=82 має свинець). Оскільки в α - частинці питома енергія зв'язку виявляється більшою, ніж у важких ядрах, α - розпад енергетично є завжди можливим. Бета-розпад ядер радіоактивних елементів почали вивчати незабаром після відкриття радіоактивності. Експериментально було встановлено, що β - випромінювання складається з електронів або позитронів і що ці види випромінювання супроводжуються випусканням нейтрино або антинейтрино. Встановлено, що гамма-випромінювання ядер не є самостійним видом радіоактивності. Цей вид випромінювання завжди супроводжується α- і β - випромінюванням. Гамма-кванти є продуктом випромінювання не материнських а дочірніх ядер

Номер слайду 17

Дія випромінювань на людину

Номер слайду 18

Застосування ядерних реакцій. Область застосування ядерних реакцій дуже обширна. В даний час ядерні реакції застосовуються в наступних областях діяльності людства: Енергетика Військова сфера

Номер слайду 19

Застосування ядерних реакцій. Медицина - в сучасній ядерній медицині для науково-дослідних, діагностичних та терапевтичних цілей застосовують понад 50 циклотрон радіонуклідів з періодом напіврозпаду від декількох хвилин до декількох років. Синтез нових елементів - отримання нових елементів, тому при розщепленні або злиття ядер виходять інші елементи таблиці Менделєєва.

Номер слайду 20

Питання для самоконтролю1. Що таке ядерні реакції?2. Коли і ким була здійснена перша ядерна реакція?3. Що необхідно для виконання розрахунку енергетичного виходу ядерної реакції?4. Що таке радіоакти́вність?5. Закон радіоактивного розпаду 6. Застосування ядерних реакцій7. Дія радіоактивних випромінювань на людину

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Прущик Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бовкун Вікторія Вільгалімівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
§ 50. Ядерні реакції
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
15635
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку