Презентація "Як поводити себе під час пожежі?"

Про матеріал
Презентація "Як поводити себе під час пожежі?" на допомогу класному керівникові 10-11 класів! ЩО таке пожежа, ЯКИХ правил поведінки слід дотримуватися під час неї, ЯКА перша допомога при опіках, ЯКІ причини пожеж та їхні наслідки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як поводити себе під час пожежі?Підготувала: класний керівник групи № 10 Фролова Інга Анатоліївна

Номер слайду 2

Пожежа —процес знищення або пошкодження вогнем майна, під час якого виникають чинники, небезпечні для живих істот і довкілля.

Номер слайду 3

Вогонь – друг!

Номер слайду 4

Вогонь – ворог!

Номер слайду 5

Причини виникнення пожежі

Номер слайду 6

1 Причина. Необережне поводження з вогнем у лісі

Номер слайду 7

Ліс до пожежі

Номер слайду 8

Ліс після пожежі

Номер слайду 9

2 Причина. Не полагоджені печі та електроприлади

Номер слайду 10

Номер слайду 11

3 Причина. Необережне поводження з газом

Номер слайду 12

4 Причина. Пустощі дітей з вогнем, ігри з запаленими предметами

Номер слайду 13

5 Причина. Неполагоджена електрика

Номер слайду 14

6 Причина. Не залишайте електроприлади без догляду

Номер слайду 15

Пожежники – наші захисники!

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Основні правила поведінки при пожежіЯкщо на людині горить одяг-Якщо на вас горить одяг, ні в якому разі не намагайтеся бігти, вогонь буде розгоратися ще сильніше.-Потрібно якнайшвидше скинути палаючий одяг, постаратися збити полум я – падайте на землю і катайтеся, якщо поблизу є калюжа або сніжний замет – падайте в них.-Якщо перебуваєте в приміщенні, можна накинути на себе якусь щільну тканину (ковдра, покривало, пальто), тільки залишайте відкритою голову, щоб не задихнутися димом.-До приїзду лікарів не знімайте самостійно одяг з обпалених ділянок тіла!

Номер слайду 18

Перша допомога при опіках-Прикладіть до місця опіку вологу і холодну тканину, добре, якщо є стерильний бинт, серветки (зазвичай вони є в аптечках у водіїв), можна змочувати уражену ділянку холодною водою.-Не віддирайте одяг від уражених ділянок, не змащуйте опік маслами і мазями, чекайте приїзду швидкої допомоги.

Номер слайду 19

Правила пожежної безпеки в лісі-Не можна розводити багаття в жарку, суху, вітряну погоду. Розпалювати багаття слід у спеціально призначених для цього місцях.-Не бажано розводити багаття поруч з деревами – це небезпечно і може призвести до загибелі дерев.-Якщо в лісі почалася пожежа, головне – не дати вогню поширитися. -У разі, якщо згасити вогонь своїми силами не виходить, необхідно терміново повідомити про пожежу в пожежну службу за номером «101».-При гасінні загорянь своїми силами можна використовувати, крім води, спосіб «захлестивання вогню по кромці пожежі», для цього підійдуть зелені гілки, можна засипати крайку пожежі грунтом, для перекриття доступу повітря і охолодження палаючих матеріалів.

Номер слайду 20

Якщо в квартирі виникла пожежа і поруч немає дорослих, що робити:-Не панікувати, постаратися бути зібраним і уважним.-Викликати пожежну службу за телефоном 101. Повідомити своє прізвище, точну адресу, поверх, сказати, що і де горить.-Якщо можливо повідомити про пожежу сусідам.-Невелике загоряння можна спробувати загасити підручними засобами, якщо в будинку немає вогнегасника: крім води, яку необхідно в щось набирати, підійде мокра тканина (простирадла, рушник), щільне ковдру, підійдуть також пісок, земля, якщо вони є в будинку.-Не намагайтеся загасити сильну пожежу самостійно, намагайтеся швидше залишити приміщення.

Номер слайду 21

-Не можна ховатися під ліжко, в шафи, у ванну кімнату, потрібно постаратися залишити в квартиру.-Дим не менш небезпечний, ніж вогонь. Якщо в приміщенні дим, потрібно закрити ніс і рот вологим хусткою або шарфом, лягти на підлогу і поповзом пробиратися до виходу – внизу диму менше.-Якщо сталася пожежа в побутовому електроприладі, потрібно спробувати висмикнути вилку з розетки або знеструмити через електрощит.-Якщо загорівся телевізор, його необхідно знеструмити, накрити щільною тканиною, якщо він продовжує горіти, можна спробувати залити воду, через отвір в задній стінці, тільки при цьому, в цілях безпеки, потрібно стояти збоку, так як екран може вибухнути.-Якщо пожежею охоплена одна з кімнат, потрібно щільно закрити двері палаючої кімнати і постаратися ущільнити двері, змоченими у воді ганчірками, там, де є щілини, щоб не проходив дим.

Номер слайду 22

-Якщо горить сусідня квартира, і в тамбурі, і на сходовому майданчику вогонь, і немає можливості виходу по сходах на вулицю, необхідно ущільнити вхідні двері в квартиру і поливати її водою до приїзду пожежної бригади.-Якщо доведеться пробиратися через приміщення охоплене вогнем, потрібно облити себе водою, намочити ковдру або покривало, накритися ним, набрати в легені повітря, постаратися затримати дихання і якомога швидше подолати небезпечне місце.-Якщо немає можливості вибратися з палаючої квартири, треба вийти на балкон, щільно закривши за собою двері. Краще не спускатися з балкона за допомогою простирадлом або мотузок – це дуже небезпечно.-Під час пожежі в під їзді ліфт може відключитися, тому користуватися ним не можна у жодному разі.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kiriyenko Olena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
1164
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку