Презентація "Як працює сенсорний екран. Види сенсорних екранів"

Про матеріал

До розділу II. "ЕЛЕКТРИЧНІ явища. Електричний струм"

Теми рефератів і повідомлень - Як працює сенсорний екран

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як працює сенсорний екран?

Номер слайду 2

Резистивний сенсорний екран. Складається зі скляної панелі та гнучкої пластикової мембрани. І на панель, і на мембрану нанесено резистивні покриття. Простір між склом і мембраною заповнено мікроізоляторами, які рівномірно розподілені по активній області екрану і надійно ізолюють провідні поверхні. Коли на екран натискають, панель і мембрана замикаються, і контролер за допомогою аналогово-цифрового перетворювача реєструє зміну опору і перетворює його в координати дотику (X і Y). Вони обходяться виробникам дешевше, тому вони часто використовуються в недорогих навігаторах. Такі дисплеї дозволяють здійснювати управління як кінчиком пальця, так і стилусом. Точно розпізнаючи дотик навіть до дрібних елементів графічного інтерфейсу, вони відмінно підходять для мініатюрних пристроїв. Але так як для виконання операції необхідно, щоб між двома струмопровідними шарами виник контакт, натискання слід проводити з великим зусиллям, ніж при використанні ємнісного дисплея. Крім того, резистивні дисплеї чутливі до подряпин і зменшують яскравість екрану. Принцип дії 4-проводнового резистивного сенсорного екрану. Принцип дії 5-проводнового резистивного сенсорного екрану

Номер слайду 3

Матричні сенсорні екрани. Конструкція аналогічна резистивної, але спрощена до межі. На скло нанесені горизонтальні провідники, на мембрану - вертикальні. При дотику до екрану провідники стикаються. Контролер визначає, які провідники замкнулися, і передає в мікропроцесор відповідні координати. Мають дуже низьку точність. Елементи інтерфейсу доводиться спеціально розташовувати з урахуванням клітин матричного екрану. Єдина перевага - простота, дешевизна і невибагливість. Зазвичай матричні екрани опитуються по рядках (аналогічно матриці кнопок); це дозволяє налагодити мультитач. Поступово замінюються резистивними.

Номер слайду 4

Ємнісні сенсорні екраниЄмнісний (або поверхнево-ємнісний) екран використовує той факт, що предмет великої ємності проводить змінний струм.Ємнісний сенсорний екран являє собою скляну панель, вкриту прозорим резистивним матеріалом (зазвичай застосовується сплав оксиду індію та оксиду олова). Електроди, розташовані по кутах екрана, подають на провідний шар невелику змінну напругу (однакову для всіх кутів). При торканні екрану пальцем або іншим провідним предметом з'являється витік струму. При цьому чим ближче палець до електрода, тим менше опір екрану, а значить, сила струму більше. Струм у всіх чотирьох кутах реєструється датчиками і передається в контролер, що обчислює координати точки дотику.

Номер слайду 5

Проекційно-ємнісні сенсорні екрани. На внутрішній стороні екрану нанесена сітка електродів. Електрод разом з тілом людини утворює конденсатор; електроніка вимірює ємність цього конденсатора (подає імпульс струму і вимірює напругу). Прозорість таких екранів до 90%, температурний діапазон надзвичайно широкий. Дуже довговічні (вузьке місце - складна електроніка, обробна натискання). На проекційно-ємнісних екранах може застосовуватися скло товщиною аж до 18 мм, що забезпечує більшу вандалостійкість. На непровідні забруднення не реагують, які проводять легко придушуються програмними методами. Тому проекційно-ємнісні сенсорні екрани широко застосовуються і в персональній електроніці, і в автоматах, в тому числі встановлених на вулиці. Багато різновидів підтримують мультитач (одночасно декілька точок натиснення)

Номер слайду 6

Сенсорні дисплеї на поверхнево-акустичних хвилях. У кутах таких дисплеїв знаходяться спеціальні перетворювачі, які направляють ультразвукові хвилі на поверхню скла. З боків дисплея розташовані відбивачі, завдяки яким створюється сітка з цих хвиль. При доторканні до дисплея пальцем або стілусом змінюється напрямок руху хвилі. Електроніка фіксує ці зміни і визначає координати точки натискання. До недоліків даної технології можна віднести більш високу вартість у порівнянні з іншими тачскрінами. Сенсорні дисплеї на поверхнево-акустичних хвилях знайшли застосування в банкоматах та інформаційних терміналах.

Номер слайду 7

Інфрачервоні сенсорні дисплеї. Принцип роботи інфрачервоної сенсорної панелі простий - сітка, сформована горизонтальними і вертикальними інфрачервоними променями, переривається при торканні до монітора будь-яким предметом. Контролер визначає місце, в якому промінь був перерваний. Інфрачервоні сенсорні екрани бояться забруднень і тому застосовуються там, де важлива якість зображення, наприклад, в електронних книгах. Через простоту і ремонтопридатності схема популярна у військових.

Номер слайду 8

Оптичні сенсорні дисплеї. Скляна панель забезпечена інфрачервоним підсвічуванням. На кордоні «скло-повітря» виходить повне внутрішнє віддзеркалення, на кордоні «скло - сторонній предмет» світло розсіюється. Залишається зняти картину розсіювання, для цього існують дві технології. У проекційних екранах поряд з проектором ставиться камера. Або світлочутливим роблять додатковий четвертий субпіксель РК-екрану. Дана технологія використовується в основному в дисплеях дуже великих розмірів, наприклад в тих, які призначені для виставок. Дозволяють відрізнити натискання рукою від натискань будь-якими предметами, є мультитач. Можливі великі сенсорні поверхні, аж до класної дошки.

Номер слайду 9

Тензометричні сенсорні дисплеї. Застосування таких екранів повністю аналогічно застосуванню проекційно-ємнісних сенсорних екранів. Реагують на деформацію екрану. Точність невелика, зате відмінно витримують вандалізм. Застосування аналогічно проекційно-ємнісним: банкомати, квиткові автомати та пристрої розташовані на вулиці.

Номер слайду 10

Індукційні сенсорні дисплеї. Це графічний планшет з вбудованим екраном. Такі екрани реагують тільки на спеціальне перо. Застосовуються, коли потрібно реакція саме на натискання пером (а не рукою): художні планшетидеякі моделі планшетних ПК.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Розділ 2. Електричні явища. електричний струм
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
16044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку