Презентація "Як рухається кисень і поживні речовини в нашому організмі"

Про матеріал
Презентація до уроку з інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" для 5 класу Нової української школи. Презентація складена відповідно до підручника авторів Біда, Гільберг, Колісник.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як рухається кисень і поживні речовини в нашому організмі

Номер слайду 2

У нашому організмі по судинах постійно рухається кров. Вона виконує багато важливих функцій, наприклад, транспортує кисень, вуглекислий газ, поживні речовини, забезпечує захист від інфекцій тощо. Тому, щоб поставити діагноз чи зрозуміти стан організму, для лікаря так важливо мати результати аналізу крові. Кров складається з рідкої частини - плазми, в якій містяться клітини крові - еритроцити, лейкоцити та тромбоцити 

Номер слайду 3

Кров - це рідка тканина червоного кольору, яка рухається по судинах кровоносної системи, і складається з плазми та клітин крові.

Номер слайду 4

Кровоносна система людини складається із серця і судин. Наше серце, завбільшки як кулак, розміщене в грудній порожнині між легенями. Воно поділене на камери: два передсердя і два шлуночки. Серце - порожнистий м’язовий орган, який ритмічно скорочуючись, забезпечує кровообіг крові по судинах.

Номер слайду 5

Кровоносні судини - еластичні порожнисті трубки, які транспортують кров по всьому тілу. Артерії - судини, якими кров рухається від серця до органів. Капіляри - найдрібніші судини між артеріями і венами, здійснюють обмін речовин між кров’ю і клітинами. Вени - судини, якими кров повертається від органів до серця.

Номер слайду 6

У великому колі кровообігу кров рухається від лівого шлуночка через артерії, капіляри, вени всіх органів тіла до правого передсердя У малому колі кровообігу кров рухається від правого шлуночка через легені до лівого передсердя. Завдяки цьому колу кровообігу венозна кров перетворюється на артеріальну, адже в легенях кисень переміщується в кров, а вуглекислий газ із крові - у легені. Кола кровообігу - дві основні системи судин, якими постійно рухається кров через усі органи, виконуючи важливі функції в нашому організмі.

Номер слайду 7

Завдання. Як фізичне навантаження впливає на роботу серця. Тобі знадобиться: годинник із секундною стрілкою або секундомір на смартфоні. Що треба робити:1. Виміряй свій пульс у стані спокою і запиши результат у таблицю. Пульс - це коливальний рух еластичних стінок артерій унаслідок скорочень серця. Для вимірювання пульсу поверни одну руку долонею догори. Поклади 2-3 пальці другої руки з внутрішньої сторони біля основи великого пальця, як показано на малюнку, і злегка натисни, коли відчуєш пульсацію. Полічи кількість ударів протягом 30 секунд і помнож на два, щоб отримати значення частоти пульсу (скорочень серця) за хвилину.

Номер слайду 8

2. Виконай 10 присідань. Виміряй частоту пульсу відразу після фізичного навантаження і через 1, 5, хвилин.3. Проаналізуй отримані результати і дай відповіді на запитання. Чи зростає частота пульсу одразу після навантаження і у скільки разів, порівняно із його значенням у стані спокою?За який час після навантаження частота серцевих скорочень знижується до значення у стані спокою?

Номер слайду 9

Серце людини працює без відпочинку, скорочуючись в середньому 70 разів за хвилину і викидаючи в судини близько 150 мл крові. А це близько 2,3 млрд разів скорочень і понад 150 млн літрів крові за 60 років життя людини. Маса серця дорослої людини - приблизно від 220 до 300 г.

Номер слайду 10

Д/З опрацювати параграф 55

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
23 березня 2023
Переглядів
4066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку