Презентація "Як змінювалися комп'ютери?"

Про матеріал
Дана презентація створена до курсу "Я досліджую світ". Робочий зошит авторів: Андрусич О.О., Волощенко О.В., Козак О.П.,2019
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: вчитель інформатики. Кравченко І. В. Як змінювалися комп'ютери?

Номер слайду 2

Працюємо: Уяви, що був час, коли люди не вміли рахувати! Першим «пристосуванням» для лічби були пальці. Також люди використовували камінчики, мушлі тощо. Пізніше — зав’язували вузлики на мотузках, робили зарубки на палицях.

Номер слайду 3

І вже згодом з’явилися перші пристрої для лічби — стародавні рахівниці. Давні греки і римляни для обчислень використовували рахункову дошку — абак. Пізніше «родичі» абака з’явились у Китаї (суань-пань), ще пізніше — у Японії (соробан) і на Русі («щоти», або рахівниця). Працюємо:

Номер слайду 4

Раніше для складніших обчислень використовували пристрій для лічби камінцями, який називався абак. Його винайшли фінікійці. Потім абак почали використовувати в Стародавній Греції, Стародавньому Римі, Японії, Китаї та інших країнах.

Номер слайду 5

У Стародавньому Римі камінці називали калькулі. Від цього слова утворилася назва «калькулятор».

Номер слайду 6

Перша механічна обчислювальна машина була створена близько 400 років тому французьким винахідником Блезом Паскалем. Вона виконувала тільки операції додавання.

Номер слайду 7

Трохи пізніше німцем Ґотфрідом Лейбніцем був винайдений арифмометр, який міг виконувати вже чотири арифметичні дії.

Номер слайду 8

У дев'ятнадцятому столітті англійський учений Чарльз Беббідж розробив проект машини, яка надихнула конструкторів на створення перших електронно-обчислювальних машин. Такі машини вдалося створити лише в середині двадцятого століття.

Номер слайду 9

Перша електронна обчислювальна машина в Європі була розроблена в Києві під керівництвом академіка Сергія Олексійовича Лебедєва.

Номер слайду 10

Згодом електронні обчислювальні машини стали називати комп’ютерами, що в перекладі з англійської мови означає «обчислювач».

Номер слайду 11

Виконуємо:

Номер слайду 12

Механічні машини виконували обчислення дуже повільно. Але це був крок до створення першої електронної обчислювальної машини. Така машина була створена в Америці близько 70 років тому. Це був величезний пристрій, який зайняв би площу шкільного спортзалу та зміг би переважити шістьох дорослих слонів!

Номер слайду 13

Процесор. Виконуємо:

Номер слайду 14

Запитання: Що використовували люди для лічби в стародавні часи?Про які механічні обчислювальні машини ти знаєш?Де був розроблений перший комп’ютер у Європі?

Номер слайду 15

Працюємо за

pptx
Додав(-ла)
Кравченко Інна
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
6366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку