Презентація "Якість довкілля. Критерії забруднення"

Про матеріал
Презентація до уроку біології в одинадцятому класі з теми "Якість довкілля. Критерії забруднення."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Якість довкілля. Критерії забруднення. Вчитель Ковтун Н. В.

Номер слайду 2

Взаємодія навколишнього середовища і людини. Людина є частиною природного середовища, взаємодіє з різними його компонентами, може впливати на середовище і змінювати його. Але й середовище впливає на людину. І дуже важливо, щоб цей вплив був сприятливим. А сприятливим він буде в тому випадку, якщо якість середовища буде високою.

Номер слайду 3

Якість природного середовища Якість природного середовища — це стан природних та трансформованих людиною екосистем, що зберігає їхню здатність до постійного обміну речовин та енергії, а також відтворення життя. Воно характеризує придатність довкілля до збереження здоров’я людини і є інтегративним показником, який узагальнює вплив усіх можливих факторів цього середовища на людину.

Номер слайду 4

Стан довкілля Якщо стан довкілля такий, що здоров’я людини зберігається або покращується, то це середовище вважається здоровим або задовільним. Якщо стан здоров’я людини через нього погіршується, то стан довкілля характеризують як незадовільний. А якщо перебування людини в середовищі може призвести до тяжких незворотних наслідків, то стан довкілля вважається екстремальним.

Номер слайду 5

Забруднення довкілля — це процес зміни складу і властивостей однієї чи кількох сфер Землі (атмосфери, гідросфери, літосфери або біосфери) під впливом певного фактора. Забруднення може бути природним або антропогенним. Забруднення довкілля

Номер слайду 6

Природнє забруднення середовища

Номер слайду 7

Антропогенне забруднення Антропогенне забруднення стає більш масштабним, охоплює всю територію планети і впливає на все, чим вона багата. Воно може бути як прямим (відходи виробництва викидають у річку), так і опосередкованим (інсектициди потрапляють у місця, де їх не застосовували, через трофічні ланцюги).

Номер слайду 8

Критерії забруднення. Гранично допустима концентрація — це максимальна кількість шкідливої речовини в одиниці об’єму або маси середовища, яка за умови щоденного впливу протягом тривалого часу не викликає змін в організмі людині, спадкових змін у нащадків і не порушує нормальне відтворення основних ланок певної екосистеми. ГДК визначається окремо для кожної речовини. Її значення встановлюють у законодавчому порядку і вказують у відповідних нормативах. ГДК і є критеріями забруднення. Якщо вміст шкідливої речовини перевищив ГДК, забруднення є, якщо не перевищив, забруднення немає.

pptx
Додав(-ла)
Ковтун Наталя
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
7574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку