Презентація. Ярослав Мудрий

Про матеріал
Презентація до уроку Русь-Україна (Київська Держава) за часів правління Я. Мудрого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

А Б Б В А Б А А Б А В Б Тестування ( ключ)

Номер слайду 2

Гра «Впізнай героя» 1.882р. – захопив владу у Києві. За свідченням літописця, у 912р. від укусу змії загинув. Померти має від свого коня. Його боялися й шанували за відвагу. В народі прозваний «Віщим».  2.Після смерті князя Олега править Русю. Його знищило плем’я, що називалося древлянами. Засновник князівського роду Рюриковичів.  3.Дружина Ігоря, почала правити 945р.  Вперше відвідала візантійського імператора. Вона була розсудливою і мудрою. Було проголошено Святою. Літописець називав її «наймудрішою серед усіх людей».   4.Починаючи військові походи із висловом «Хочу на вас іти».  Посів Київський стіл 964р. Літописець писав «Сам був хоробрий і легкий». Син Князя Ігоря та Княгині Ольги.  4.Онук київської княгині Ольги, батько київського князя Ярослава Мудрого. У 988 році охрестив Русь.

Номер слайду 3

3. Робота в зошитах Розташуйте імена князів у хронологічній послідовності їх перебування на при владі.  Ігор, Олег, Святослав, Ольга, Володимир, Дір, Аскольд

Номер слайду 4

Ярослав Мудрий (1019-1054) Правління Ярослава Мудрого

Номер слайду 5

Русь – Україна за правління Ярослава Мудрого

Номер слайду 6

Очікувані результати Розвивати понятійні навички щодо зовнішньої та внутрішньої політики князя Ярослава Мудрого; вчитися критично оцінювати події, пов’язані з правлінням князя; визначити історичні поняття та роль Ярослава Мудрого в контексті Середньовічної історії; а також, я сподіваюся, що ви станете ще більше любити свою країну, на прикладі Ярослава Мудрого будете прагнути до здобуття нових знань та розширите свої знання з культури.

Номер слайду 7

План Утвердження Ярослава на Київський престол. Внутрішня політика Зовнішня політика «Руська Правда» – перший писаний збірник законів.

Номер слайду 8

Боротьба синів Володимира за Київ Після смерті князя Володимира між його синами почалася боротьба за Київський престіл. Його успадкував старший син Святополк, одружений з донькою польського короля Болеслава. Побоюючись суперництва, він наказав убити своїх молодших братів Бориса і Гліба, які княжили у північних містах Ростові та Муромі, а потім і третього брата - Святослава. Проти князя-братовбивці пішов походом князь Ярослав, що князював у Новгороді. Суперники покликали собі на допомогу у війні чужинців: Святополк — поляків, на чолі з королем Болеславом Хоробрим, а потім печенігів; Ярослав - варягів. У війні переміг князь Ярослав. Святополка за його злочини народ прозвав "окаянним" і вигнав з Руси разом із союзниками-поляками. Після цього ще три роки боролися за владу князі Ярослав і Мстислав, але потім помирилися і поділили між собою Русь. У 1036р. князь Мстислав помер, і Ярослав, як і його батько Володимир, знову став єдиним володарем усієї Київської держави.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Внутрішня політика Сприяв відновленню сильної князівської влади; Поширив кордони держави аж до Чудського озера, заснувавши там місто Юр’їв (Тарту); Сприяв посиленню єдності та централізації Русі; Опікувався будівництвом нових міст і розвитком тих, що вже існували; Піклувався про розвиток освіти і культури; Склав перший рукописний звід законів “Руську правду”.

Номер слайду 11

Розбудова Києва

Номер слайду 12

Золоті ворота Золоті ворота Золоті ворота У рік 1037. Заложив Ярослав город — Великий Київ, а в города сього ворота є Золоті.” Нестор Літописець “Повість минулих літ”

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Софійський собор

Номер слайду 15

Собор Св. Софії При Софіївському соборі були відкриті школа і перша на Русі бібліотека. Там Ярослав організував центр перекладів, де грецькі книги переписували старослов’янською мовою. Згодом бібліотека стала головним місцем давньоруського літописання.

Номер слайду 16

Бібліотека Ярослава У бібліотеці Ярослава налічувалося 960 книг. Навколо Ярослава гуртується коло всебічно освічених осіб – книжників, котрі були носіями мудрості.

Номер слайду 17

Церковне життя Велику увагу приділяв розвитку церкви. Заснував Печерський монастир. У 1051 році без погодження з константинопольським патріархом призначив митрополитом Київським Іларіона. Іларіон написав знаменитий твір “Слово про закон і благодать”, присвячений Володимиру Великому.

Номер слайду 18

Зовнішня політика у 1018 році він програв битву з польським військом на Бузі; у 1020 році Ярослав карає свого племінника Брячислава за розгром Новгорода; у 1022 році не має успіху в поході на Брест; у 1023 році брат Ярослава Мстислав відвойовує Чернігів і Лівий берег Дніпра; у 1029 році разом зі Мстиславом виганяє із Тмутаракані ясів; 1030 року перемагає чудь (фіно-угорські народи); 1030 —1031 роках відвойовує Червенські городи, захоплені поляками; 1036 року остаточно розбиває печенігів, у 1038 році підкорює литовські племена ятвягів; 1042 році підкорює фінські племена ям; у 1043 році війська Ярослава Мудрого, що виступили проти Константинополя, були розгромлені

Номер слайду 19

Боротьба Ярослава з Польщею за червенські міста. У 1031 році разом з Чернігівським князем відвоював червенські міста. В 1030 році відвоював у поляків Белз. У 1036 році біля Києва розгромив печенігів і на 30 років захистив південний кордон від нападів. Але Ярослав Мудрий намагався й іншим шляхом зміцнювати престиж своє держави та забезпечити їй мирний розвиток. Цьому допомагала так звана “шлюбна дипломатія”.

Номер слайду 20

Ярослав був одружений з донькою шведського короля Інгігердою. Сестра Доброніга вийшла заміж за польського короля Казимира. Син Всеволод одружився з донькою візантійського імператора Анастасією. Син Ізяслав одружився з сестрою польського короля Казимира Гертрудою. Син Святослав – з онукою германського цісаря Генріха ІІ. Дочка Анастасія одружилася з угорським королем Андрієм І. Дочка Єлизавета – з норвезьким королем Гаральдом Суворим. Дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха І. Шлюбна дипломатія. «Тесть Європи»

Номер слайду 21

1039р.Руська Правда — найвизначніший збірник стародавнього руського права, важливе джерело для дослідження середньовічної історії права та суспільних відносин Русі-України і суміжних слов'янських народів. Оригіналу Руської Правди не знайдено, натомість збереглася значна кількість її списків з ХІІІ—XVIII ст. Досі відкрито їх 106. Руська правда

Номер слайду 22

Заповіт Ярослава Мудрого У близькому до Києва Вишгороді 20 лютого 1054 р. на руках любого Всеволода помирав Великий князь Ярослав. В останні хвилини свого життя він звернувся до дітей зі словами: «Вас я, діти, покидаю, Йду у ліпшу сторону Але, діти, пам’ятайте Мою заповідь одну: Не сваріться, живіть в згоді! Тільки мир збере усе, А незгода, наче вітер, Все по полі рознесе!»

Номер слайду 23

Значення діяльності Ярослава Мудрого ° За правління князя Ярослава Київська Русь досягла розквіту і стала однією з провідних держав Європи. °Ярослав Мудрий сприяв посиленню єдності та централізації Русі. Ярослав був освіченою людиною. За свідченням Нестора: “Засіяв книжними словами серця віруючих людей”. “До книг він мав нахил, читаючи часто вдень і вночі”. За це його прозвали “Мудрим”

Номер слайду 24

Вшанування пам’яті

ppt
Додано
30 березня 2020
Переглядів
4752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку