Презентація "Юрій Винничук "Місце для дракона""

Про матеріал
У презентації подано паспорт твору, визначення жанрової свецифіки, проблематику. запропоновано завдання для самостійного пошуку та творчих роздумів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЮРІЙ ВИННИЧУК «МІСЦЕ ДЛЯ ДРАКОНА»ТЕМА, ОСОБЛИВОСТІ КОМПОЗИЦІЇ, ПРОБЛЕМАТИКА

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ПАСПОРТ ТВОРУАвтор – Юрій Винничук. Рік написання – 1990 Жанр – повість-казка (у творі багато вигадки, але події відбуваються протягом тривалого часу)Тема – розповідь про незвичайного дракона Грицька, який мріє не руйнувати та нищити, а творити та милуватися красою світу. Головна думка – ” Якщо зла не буде, то звідки добро пізнаєш?”Ідея – звеличення благородства, самопожертви, людяності, які перемагають зраду, жорстокі закони і підступність.

Номер слайду 4

Добро – усе позитивне в житті людей, що відповідає їх інтересам, бажанням, мріям. Зло – щось погане , недобре; антонім до слова ,, добро” Словникова робота ЗАВДАННЯ: Складіть доміно, добираючи синоніми до слів «добро», «зло».

Номер слайду 5

Вірність - вміння знаходитися поруч із людиною за будь-яких обставин і умов, вміння цінувати її і розуміти, підтримувати і надихати. Зрада… то ніби навмисне приниження близької людини. Чи не найболючіше, що може трапитися в житті людини. Зрада – це майже як смерть.  Смерть довіри та близькості. Вірність та зрада у  творі. Дібрати з тексту уривки  для підтвердження думки Словникова робота Альтруїзм – Самопожертва – ПРОЧИТАЙ І ЗАПАМ’ЯТАЙ!ЗАПИШИ ВИЗНАЧЕННЯ І ЗАПАМ’ЯТАЙ!

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Повість-казка - це жанр літератури, в якому фантастичні світи, події та герої в той же час відображають особливості та правила світу реального. Добро і зло у повісті Юрія Винничука помінялися місцями: люди стали потворами, а дракон Грицько більше людина, ніж мешканці галицького князівства Люботин, де відбуваються події. Автор, змальовуючи персонажів, використовує алегорію. Алегорія — спосіб двопланового художнього зображення, що ґрунтується на приховуванні реальних осіб, явищ і предметів під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями. ПОМІРКУЙТЕ, ЧОМУ АВТОР ВИЗНАЧАЄ ЖАНР ТВОРУ ЯК ПОВІСТЬ-КАЗКУ?В образах дракона та пустельника показані порядні люди, які не чинять зла, а роблять все для того, щоб світ став кращим. Змальовуючи образ князя, автор нагадує нам, якими не треба бути, а також указує на особистостей, яких треба уникати. ЗАВДАННЯ: Знайдіть і запишіть, користуючись цитатами, фантастичні епізоди чи елементи з повісті-казки “Місце для дракона”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kiryan Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 квітня 2021
Переглядів
9762
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку