Презентація "Юрій Яновський. Творча біографія письменника, загальна характеристика творчості. Романтизована стихія національно-визвольного руху (р.«Чотири Шаблі»)”. Роман у новела"

Про матеріал
Презентація містить матеріал щодо життєвого та творчого шляху українського поета Ю. Яновського. Дану презентацію можна використовувати на уроках української літератури в 11 класі при вивченні біографії Ю.Яновського.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Юрій Яновський. Творча біографія письменника, загальна характеристика творчості. Романтизована стихія національно-визвольного руху (р.«Чотири Шаблі»)”. Роман у новелах «Вершники» - зразок соцреалізму»

Номер слайду 2

Псевдоніми: Юрій Ней, Юрій Юрченко«…У Яновського вийшло у світ багато творів, але писав він протягом свого життя одну книгу — книгу мудрого великого Буття» (Микола Строковський). Я пам’ятаю сиві скроніІ зір задуманий такий…(В. Сюсюра «Пам’яті Ю. Яновського)

Номер слайду 3

Біографія. Юрій Яновський народився 27 серпня 1902 р. в с. Майєровомуна Єлисаветградщині (нині с. Нечаївка Кіровоград-ської області) у заможній селянській родині. Освіту хлопець здобував у Єлисаветградському реальному училищі, яке закінчив на ≪відмінно≫. Це був одинз найкращих освітніх закладів міста: у ньому навчали-ся П. Саксаганський, Г. Юра, Є. Маланюк та інші україн-ські митці. Юність майбутнього письменника пройшла вроки Першої світової та громадянської воєн. Єлисаветград(нині м. Кропивницький) був ареною жорстоких боїв, щовели між собою білі, червоні, Махно, банда Марусі, загони. Григор’єва. У пам’яті Юрія закарбувалися озвірілі люди, після яких залишалисякров і голосіння. Це не могло не вплинути на те, що Ю. Яновський дуже рано подорослішав.

Номер слайду 4

Творчість. З 10 років почав писати вірші російською мовою. А в 22 роки вже пише епічні твори. Проза вимагає зрілості мислення й глибокого знання життя. Перший прозовий твір — оповідання ≪А потім німці тікали≫ — вийшов друком 1924 р., потім з-під пера молодого письменника з’являються книжки ≪Мамутові бивні≫ (1925), ≪Кров землі≫ (1927), роман ≪Майстер корабля≫ (1928). З 1922 р. Ю. Яновський навчався в Київському політехнічному інституті, який так і не закінчив. Проте саме в цей час він відвідує літературні вечори,друкує, крім прозових, і поетичні твори підпсевдонімом Георгій Ней. Познайомившисьз М. Семенком, бере участь у футуристично-му русі. Згодом переїздить до Харкова, стаєРедактором Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ).

Номер слайду 5

Саме в цей час в Україні зароджується кіно, яке вабить митців, зокрема й Ю. Яновського. 1926 р. письменник переїздить до Одеси, де працює на посаді головногоредактора кінофабрики. Тут він долучаєтьсядо створення фільмів ≪Тарас Шевченко≫,≪Тарас Трясило≫, ≪Борислав сміється≫, ≪Ва-ся-реформатор≫, ≪Сумка дипкур’єра≫... Донього приходить визнання, його називають ≪добрим генієм українського кіно≫. Він повертається до Харкова, друкує повість ≪Байгород≫ (1927), книжку поезій ≪Прекрасна УТ≫ (УТ — Україна трудова), роман ≪Майстер корабля≫, навіянийморем та Одесою.

Номер слайду 6

У цей час Ю. Яновський знайомиться з актрисою театру ≪Березіль≫ Тамарою Жевченко, яка стала єдиною жінкою в його житті. Т. Жевченко та Ю. Яновський. 1928 р.

Номер слайду 7

Романи ≪Чотири шаблі≫ (1930) і ≪Вершники≫ (1935) — найвідоміші твори. У роки Другої світової війни митець працює в евакуації (м. Уфа, РФ) напосаді головного редактора журналу ≪Українська література≫ (з 1946 р. —≪Вітчизна≫). У цей час він пише роман ≪Жива вода≫ (1947), який був підданийнищівній критиці як ≪ідейно хибний≫ і ≪націоналістичний≫. Ю. Яновський змушений був надрукувати в ≪Літературній Україні≫ лист, у якому ≪визнав≫ і свою ≪відірваність від життя≫, і ≪формалістичний задум≫ роману, і ≪шкідливі деталі в ньому≫... Він навіть підготував нову редакцію цього твору, але з назвою ≪Мир≫. Роман вийшов друком 1956 р., уже після смерті автора. Навала критики вщухла1948 р., коли Ю. Яновському було присуджено Сталінську премію. 1954 р. Була надрукована п’єса ≪Дочка прокурора≫, яка мала великий успіх на театральнійсцені. Через декілька днів після прем’єри цієї п’єси в Київському театрі росій-ської драми ім. Лесі Українки Ю. Яновський помер. Це сталося 25 лютого 1954 р.в м. Києві. Письменник похований на Байковому кладовищі.

Номер слайду 8

Останні роки життя1954 р. Була надрукована п’єса ≪Дочка прокурора≫, яка мала великий успіх на театральній сцені. Через декілька днів після прем’єри цієї п’єси в Київському театрі російської драми ім. Лесі Українки Ю. Яновський помер. Це сталося 25 лютого 1954 р.в м. Києві. Письменник похований на Байковому кладовищі.

Номер слайду 9

Роман «Чотири шаблі», написаний 1930 року, відкриває новий етап творчості письменника. Дуже скоро роман було вилучено з літературного процесу. Повернувся він до читача тільки 1983 року, через півстоліття і майже через тридцять років після смерті майстра. Темою роману стала громадянська війна.

Номер слайду 10

Роман присвячений національній революції - проблемам, що поставали через жорстке протистояння різних політичних сил. Усюдиформувалися бойові загони, щоб захистити революцію. Свій загін (чи навітьармію!) вирішили створити четверо друзів: Шахай, Остюк, Галат і Марченко. Роман розпочинається з весілля Шахая. Під час вінчання в церкві, що була при-крашена сюжетами з козацького життя, товариство перейнялося духом націо-нальної історії, що надихнуло друзів піти шляхом своїх героїчних предків, роз-почавши історичну битву за рідну землю. Роман складається із семи розділів-пісень. Автор вибрав такий жанр, бо пісня характеризується лаконічністю. Усе,що було поза ≪піснями≫, тобто революційні будні з їхніми дебатами, штабнимирозробками, приготуваннями, у романі свідомо опущено, що додало твору стис-лості й поетичності. Хоча друзі різні, проте їх об’єднує спільна мета — урятуватикраїну. Автор ставить їх у такі ситуації, у яких вони максимально виявляютьсвою глибинну сутність, козацьку відвагу та міць.

Номер слайду 11

«Реабілітаційним двійником» «Чотирьох шабель» став роман у новелах «Вершники». Цього разу письменник зображував події громадянської війни, але вже в дусі часу, з урахуванням компартійної критики. Показана керівна роль комуністичної партії, герої твору – Чубенко, Іван Половець, Данило – вихідці з народу, комуністи; перемога – за червоноармійцями; поетизуються трудові будні тощо.

Номер слайду 12

Роман «Вершники» (1935) складається з восьми новел. Його написановже з урахуванням панівної ідеології. По суті, цей твір — данина своєму часові,спроба виправдатися перед владою за ≪націоналістичні≫ ≪Чотири шаблі≫. І хоча роман у новелах ≪Вершники≫ — зразок соцреалізму, проте він має художню цінність. Особливо майстерно написані перші три новели: ≪Подвійне коло≫, ≪Дитинство≫ і ≪Шаланда в морі≫, що пов’язані між собою темою розпаду роду. Сини Мусія Половця опиняються по різні боки барикад під час громадянської війни. Вони зустрічаються в південному степу, неподалік Одеси. Брати, засліплені своєю комуністичною (петлюрівською, денікінською, махновською) вірою, почергово вбивають один одного, нехтуючи батьковою настановою: ≪Тому роду не буде переводу, у котрому браття милують згоду≫.

Номер слайду 13

На жаль, в умовахвійни класова належність стає визначальною, відсуваючи на другий план родину. У романі висвітлено також проблеми степового села: каторжна робота,безземелля, голод, бідність. Водночас сумний селянський мотив урівноважуєсвітла тема дружби правнука Данилка з прадідом Данилом. Старий стає духовним наставником для свого маленького нащадка, передає йому весь свій досвід, знання про навколишній світ природи, яку автор зобразив надзвичай-но майстерно. Хоча твір написано в прозовій формі, проте вишукані пейзажі дивують ліризмом: ≪І хочеться знати, куди падає сонце, кортить дійти рівнимстепом до краю землі й заглянути в прірву, де вже чимало назбиралося погаслихсонць, і як вони лежать на дні провалля — як решета, як сковороди чи як жовті п’ятаки?≫

Номер слайду 14

Створити портфоліо письменника. При народженні: Псевдоніми, криптоніми: Дата народження: Місце народження: Дата смерті: Місце смерті: Національність: Громадянство: Мова творів: Рід діяльності: Роки активності: Напрям: Жанр:

Номер слайду 15

Портфоліо письменника. При народженні: Яновський Юрій Іванович. Псевдоніми, криптоніми: Юрій Ней, Юрі Юрченко. Дата народження: 27 серпня 1902 р. Місце народження: хутір Майєрове, Кіровоградська область. Дата смерті: 25 лютого 1954 р. (51 рік). Місце смерті: Київ. Національність: українець. Громадянство: СРСР. Мова творів: українська, російська. Рід діяльності: прозаїк, поет. Роки активності: 1922–1954 рр. Напрям: неоромантизм, соціалістичний реалізм. Жанр: новела, роман, оповідання, повість, вірш.

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Прочитати твір Ю. Яновського «Майстер корабля»Дякую за увагу!!!

pptx
Додав(-ла)
Фока Юлія
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
3368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку