Презентація з біолгії "Білки"

Про матеріал
Матеріал презентації дає можливість узагальнити знання учнів про будову, властивості, структурну організацію і функцію білків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білки

Номер слайду 2

02 Що таке білки? Білки або протеїни (від грецьк. «протос» — «перший»), — це природні органічні сполуки, які забезпечують всі життєві процеси будь-якого організму. Пртеоміка – наука про білки

Номер слайду 3

Засновники хімії білка Вперше виділив білок (у вигляді клейковини) у 1728 р. італійцем Якопо Бартоломео Беккарі (1682— 1766) з пшеничног борошна. Антуан Франсуа де Фуркруа Герріт Ян Мюлдер основоположники дослідження білків

Номер слайду 4

Елементний склад білка O N C H S

Номер слайду 5

Білки – біополімери, молекули яких побудовані із залишків амінокислот. Склад білків Модель білка Модель амінокислоти

Номер слайду 6

Рівні організації білка

Номер слайду 7

Первинна структура поліпептидний ланцюг із чітко визначеною послідовністю амінокислотних залишків Вторинна структура Ланцюг може набувати певної просторової форми (здебільшого — спіралі) завдяки утворенню водневого зв’язку

Номер слайду 8

Третинна структура Поліпептидні ланцюги згорнуті особливим чином в компактну глобулу. Спосіб згортання поліпептидних ланцюгів глобулярних білків називається третинною структурою.

Номер слайду 9

Четвертинна структура Система з кількох поліпептидних ланцюгів.

Номер слайду 10

Фізичні властивості білка Білок в твердому стані Гемоглобін

Номер слайду 11

Денатурація білка В процесі приготування курячих яєць відбувається денатурація білка. Денатурація - втрата білками їхніх біологічно активних властивостей, внаслідок зміни просторової конфігурації молекул, пов’я заної з руйнуванням ІV, IIІ і II структури білкових молекул.

Номер слайду 12

Біуретова реакція  якісна реакція на виявлення  білків іпродуктів їхнього гідролізу  (амінокислот, пептидів). Властивості білків

Номер слайду 13

Ксантопротеїнова реакція якісна реакція, яка застосовується для визначення наявності ароматичних амінокислот: фенілаланіну, тирозину і триптофану Властивості білків

Номер слайду 14

Гідроліз білків Властивості білків

Номер слайду 15

Функції білків: каталітична; транспортна; захисна; скорочувальна; структурна; регуляторна; поживна; енергетична рецепторна

Номер слайду 16

Каталітична функція Модель фермента Заключається в збільшенні швидкості різноманітних реакцій обміну речовин і енергії в організмі.

Номер слайду 17

Транспортна функція Транспортування сполук оксигемоглобіну і карбгемоглобіну, в процесах газообміну. Транспортування сполук білків з різними речовинами в метаболічних процесах.

Номер слайду 18

Захисна функція Антитіла знешкоджують речовини, які потрапляють в організм або з’являються в результаті життєдіяльності бактерій і вірусів. Білок плазми крові – фібриноген, беручи участь в згортанні крові, зменшує її втрату.

Номер слайду 19

Структурна функція Білки – є будівельним матеріалом клітин. Гідролізований коллаген (білок з’єднувальної тканини)

Номер слайду 20

Регуляторна функція Залози внутрішньої секреції Модель білка-регулятора (гормона)

Номер слайду 21

Трофічна функція

Номер слайду 22

Білки, жири і вуглеводи – основа харчування

Номер слайду 23

Амінокислоти Всього амінокислот більше 100 видів. Білки складаються тільки з 20 амінокислот. Білки складаються з амінокислот.

Номер слайду 24

Незамінні амінокислоти Амінокислоти, які організми не синтезують, називаються незамінними. Всього їх вісім: лізін, метионін, триптофан, лейцин, ізолейцин, валін, треонін і фенілаланін. Незамінні амінокислоти повинні надходити в організм з їжею.

Номер слайду 25

Повноцінні і неповноцінні білки Повноцінні білки – це ті, в склад яких входять всі незамінні амінокислоти. Неповноцінні білки містять не всі незамінні амінокислоти.

Номер слайду 26

Повноцінні білки

Номер слайду 27

Неповноцінні білки

Номер слайду 28

Необхідна кількість білка Добова норма вживання білка складає 0.75-0.80 грамів на кілограм ваги для дорослого (близько 56 грамів на добу для середнього чоловіка і 45 грамів для жінки). Дітям потребується більше білка - до 1.9 грамів на кілограм ваги на добу.

Номер слайду 29

Висновки обов’якова складова частина всіх живих клітин; головним, найбільш цінним і незамінним компонентом харчування; основа структурних елементів тканин і клітин; забезпечують обмін речовин і енергії, приймають участь в процесах росту і розмноження; забезпечують механізми рухів; здійснюють імунні реакцій, необхідні для функціонування всіх органів і систем організму. Білки:

ppt
Додано
11 лютого 2021
Переглядів
2854
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку