"Неорганічні речовини" Презентація

Про матеріал
Біохімія – наука, яка вивчає хімічний склад живих форм, хімічні процеси, хімічні закономірності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неорганічні речовини. Долгачова О. А.

Номер слайду 2

План заняття: Елементний склад організмів. Класифікація хімічних елементів за їх кількістю в організмах: макро та мікроелементи. Роль неорганічних речовин у життєдіяльності живих організмів.

Номер слайду 3

Усе живе та не живе у світі побудовано з хімічних елементів. І тільки у живій природі усі елементи характеризуються складністю хімічних сполук. Це зумовлено певною упорядкованістю їх на молекулярному рівні, відмінності між хімічним складом органічного та неорганічного світу і виявляється уже на молекулярному рівні. За дослідженнями біохіміка В. О. Енгельгардта «глибока корінна відміна живого від неживого полягає у здатності живого створювати порядок із хаотичного теплового руху молекул». Хімічні елементи живих організмів створюють два класи сполук – неорганічні і органічні. 

Номер слайду 4

Біохімія – наука, яка вивчає хімічний склад живих форм, хімічні процеси, хімічні закономірності.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Із відомих хімічних елементів до складу клітин входить понад 80. Елементів, які були б властиві лише живим організмам, у природі не знайдено. Близько 30 елементів наявні в клітинах постійно, а понад 5 потрапляють водою, їжею, вдихаються.

Номер слайду 7

Всі елементи, що входять до складу клітин організмів поділяють на групи:1. Органогенні – оксисен, нітроген, гідроген, карбон.2. Макроелементи – кількість їх становить від 0,1% до 0,01 %.3. Мікроелементи – містяться в кількостях від 0,001% до 0,000001%.4. Ультрамікроелементи – ті, концентрація яких не перевищує 0, 000001%.

Номер слайду 8

Хімічні елементи, які входять до складу клітин і виконують біологічні функції називають біогенними. Всі живі організми відрізняються від навколишньої неорганічної природи за кількісним складом хімічних елементів. Хімічні елементи беруть участь у побудові організму у вигляді іонів. 

Номер слайду 9

Співвідношення елементів в живих і неживих об’єктах є різним. Якщо в неживих об’єктах на нашій планеті за кількістю атомів найбільш поширеними є О(63 %), Si(21,2 %), Аl(6,5 %), Na(2,4 %), Fe(1,9 %) і Са(1,9 %), то в живих перші місця за вмістом займають Н(64 %), О(25,6 %), С(7,5 %), N(1,25 %), Р(0,24%),  S(0,06 %).

Номер слайду 10

Так, Оксиген ( Кисень) і Гідроген (Водень)утворюють воду, що є універсальним розчинником і середовищем, у якому відбуваються біохімічні реакції.

Номер слайду 11

Наявність Нітрогену (Азоту) вкрай важлива для утворення найважливіших інформаційних молекул — ДНК і РНК. Фосфор бере участь в утворенні макроергічних зв’язків, тобто є найважливішим компонентом систем забезпечення клітин енергією. А Сульфур (Сірка) відіграє важливу роль у формуванні просторової будови біологічних молекул.

Номер слайду 12

Елемент. Вміст маси клітин, %Значення. Фосфор (Р)0,2-1,0 Входить до складу кісток, білків, нуклеїнових кислот, АТФ. Калій (К)0,15-0,4 Основний позитивно заряджений іон в організмі. Сірка (сульфур, S)0,15-0,2 Входить до складу білків та інших біомолекул. Хлор (Cl)0,05-0,1 Негативно заряджений іон в організміКальцій (Са)0,04-2,0 Основний компонент кісток і черепашок, бере участь у реалізації метаболічних процесів. Магній (Mg)0,02-0,03 Головний внутрішньо-клітинний позитивно заряджений іон. Залізо (Ферум, Fe)0,01-0,015 Входить до складу багатьох біомолекул у тому числі гемоглобіну. Вміст у клітині та значення для організму макроелементів.

Номер слайду 13

Мікроелементи. Так називають хімічні елементи, які є в тваринних і рослинних організмах, а також в організмі людини у дуже малих кількостях. Їх маса становить від 0,001 до 0,000001 % маси тіла. Вони входять до складу ферментів, гормонів і ряду інших важливих сполук.

Номер слайду 14

Ультрамікроелементи. До цієї групи відносять елементи, маса яких становить менше 0,000001 % маси тіла. Це Уран, Радій, Аргентум, Меркурій, Берилій, Цезій, Селен.

Номер слайду 15

Їх біологічна роль мало досліджена. Скоріше за все, вони потрапляють до організму випадково у вигляді домішок у складі необхідних речовин. Проте в ряді випадків було відмічено їхній вплив на організм. Наприклад, препарати, які містили дуже низькі концентрації Аu, виявили суттєвий профілактичний ефект щодо атеросклерозу.

Номер слайду 16

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
18 січня 2021
Переглядів
13446
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку