Презентація з біології "Типи симетрії у тварин. Способи пересування"

Про матеріал

Презентація з біології сьомого класу "Типи симетрії у тварин як відображення способу життя. Способи пересування тварин" допоможе збагатити урок. Завдяки тому, що даний матеріал - це поєднання біології і математики (симетрія), це дає змогу зробити урок бінарним.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи симетрії як відображення способу життя. Способи пересування тварин. Біологія 6 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Трішки математики

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Симетрія. Симетричними називаються тіла, що складаються із таких частин, які шляхом деяких перетворень можуть бути суміщені одна з одною. Найістотнішими є два види симетричних перетворень: - площина ділить тіло на дві рівні та дзеркально подібні половини;- пряма лінія, що проходить через тіло, при повороті на певний кут навколо неї, не змінює це тіло. Формування різних видів симетрії тіла пов’язане із певним типом живлення, характером руху тварини та середовищем існування.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Типи симетрії у тварин 1. Сферична або шароподібна – кількість осей симетрії, які пересікаються в одній точці – центрі симетрії. Це колоніальні променевими. (нерухливим, малорухливим або пасивним характером руху).2. Променева або радіальна симетрія, що має ділянки тіла, які симетрично повторюються навколо головної осі. Це кишковопорожнинні тварини: гідри, медузи, коралові поліпи.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Типи симетрії у тварин 3. Двохстороння або білатеральна симетрія, при якій одна поздовжня площина ділить тіло на дві дзеркально подібні половини. Таку симетрію мають більшість тварин, починаючи із типу Плоскі черви. 4. Асиметрія – це відсутність вказаних типів симетрії. Її мають черевоногі молюски, раки-самітники.

Номер слайду 15

Різні види планарій (симетрія двох стороння або білатеральна)

Номер слайду 16

Асиметричні тварини

Номер слайду 17

Пересування тварин

Номер слайду 18

Рух тварин. Повзання Основний спосіб пересування червів. У членистоногих повзають личинки комах. Серед молюсків вдаються переважно черевоногі. У хребетних – змії, безногі ящірки, а також земноводні. Ходіння Ходять усі тварини, які мають кінцівки або подібні до кінцівок структури. Багатощетинкові використовують для цього параподії. У членистоногих є членисті кінцівки. Серед хребетних використовуються не тільки кінцівки (надземні), але й плавці (деякі риби).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Псевдоподії, джгутики

Номер слайду 22

Війки

Номер слайду 23

Стрибання та плавання. Стрибати можуть тварини з різних груп. Вони використовують видозмінені стрибальні кінцівки (коники, блохи, жаби, кенгуру) або спеціальні вирости тіла (щетинки деяких комах). Майже всі тварини , що живуть у воді. Способи:-гребня (членистоногі);-хвилеподібні рухи усього тіла(черви);-реактивний рух (головоногі молюски);-хвилеподібні рухи частин тіла або окремих плавців (риби).

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Активний і пасивний політ. Опанували лише комахи й хребетні (птахи, кажани). Крила комах – це випини бокової частини їхнього тіла. Крила птахів і ссавців – це видозмінені кінцівки. Під час такого польоту тварина використовує потоки повітря і свої пристосування для планерування. Здійснювати такі перельоти можуть деякі ссавці, ящірки, змії, амфібії, риби павуки.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Перевірте свої знання1. Що таке променева симетрія? Яким тваринам вона властива?2. Які способи руху характерні для тварин?3*. Як тип симетрії пов’язаний зі способом життя тварин? Наведіть приклади.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.6
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Задорожна Лідія Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гутник Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Водолажченко Тетяна Володимирівна
    Тварини вивчаються в 7 класі, за старою програмою - у 8. До чого тут 6 клас?
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
15 березня 2018
Переглядів
24540
Оцінка розробки
4.6 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку