Презентація з фізики, 8 клас на тему "Теплова дія струму. Закон Джоуля-Ленца"..

Про матеріал
Презентація у вигляді опороного конспекту лекції. Розроблено з метою покращити візуальне сприйняття учнівством навчального матеріалу. Допоможе вчительству при підготовці до лекційних занять з відповідної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теплова дія струму. Закон Джоуля-Ленца.8 клас. Лекція 28

Номер слайду 2

2 Коли в провіднику йде струм, то вільні заряджені частинки, рухаючись під дією електричного поля, зіштовхуються з іншими частинками. У результаті середня швидкість хаотичного (теплового) руху частинок речовини збільшується — провідник нагрівається. За законом збереження енергії кінетична енергія частинок в результаті дії електричного поля, перетворюється на внутрішню енергію провідника. Чим частіше зіштовхуються частинки, тобто чим більший опір провідника, тим більше енергії передається провіднику і тим більше він нагрівається. За незмінної сили струму в провіднику кількість теплоти, яка виділяється в ньому під час проходження струму, прямо пропорційна опору провідника. Зі збільшенням у провіднику сили струму кількість теплоти, що виділяється, теж збільшується. Адже чим більше частинок проходить через поперечний переріз провідника за одиницю часу, тим більше зіткнень частинок відбувається.

Номер слайду 3

3 ЗАКОН ДЖОУЛЯ-ЛЕНЦА: Кількість теплоти, яка виділяється в провіднику внаслідок проходження струму, прямо пропорційна квадрату сили струму, опору провідника й часу проходження струму:

Номер слайду 4

4 ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ОБЧИСЛЕННЯ КІЛЬКОСТІ ТЕПЛОТИ

Номер слайду 5

Номер слайду 6

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯЧому нагріваються провідники, в яких тече електричний струм?Сформулюйте закон Джоуля — Ленца. Чому він має таку назву?Як математично записують закон Джоуля — Ленца? Які формули для розрахунку кількості теплоти, що виділяється в провіднику внаслідок проходження струму, ви знаєте? Чи завжди можна ними користуватися?

Номер слайду 7

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.0
Оригінальність викладу
2.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
2.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горзов Анна
    Загальна:
    2.7
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 34. Теплова дія струму. Закон Джоуля-Ленца
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
1042
Оцінка розробки
2.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку