Презентація з фізики для 8 класу на тему " Деякі види теплових двигунів".

Про матеріал
Презентація у вигляді опороного конспекту лекції. Розроблено з метою покращити візуальне сприйняття учнівством навчального матеріалу. Допоможе вчительству при підготовці до лекційних занять з відповідної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Деякі види теплових двигунів8 клас. Лекція 12

Номер слайду 2

2 До другої половини XVIII століття люди використовували для потреб виробництва в основному водяні двигуни. Оскільки передавати механічний рух від водяного колеса на великі відстані неможливо, усі фабрики доводилося будувати на берегах рік, що не завжди було зручно. Крім того, для ефективної роботи такого двигуна часто були потрібні дорогі підготовчі роботи.

Номер слайду 3

3 Першим механічним двигуном, що знайшов широке практичне застосування та дав поштовх розвитку техніки, був тепловий двигун, який перетворював внутрішню енергію водяної пари в механічну роботу.

Номер слайду 4

4 До сучасних теплових машин належать двигуни внутрішнього згоряння, парові й газові турбіни, дизельні й турбореактивні двигуни тощо.

Номер слайду 5

5 Парова турбіна (від латин. turbo — вихор, швидке обертання) — один із прикладів парових теплових двигунів. У парових двигунах енергія, яка виділяється під час згоряння палива, йде на утворення водяної пари та її нагрівання, а вже потім нагріта пара, розширюючись, виконує механічну роботу.

Номер слайду 6

6 Двигун внутрішнього згоряння

Номер слайду 7

7І такт — усмоктування. Поршень рухається вниз, у циліндрі падає тиск. У цей час відкривається впускний клапан і пальна суміш усмоктується в циліндр. Наприкінці впускний клапан закривається.ІІ такт — стиснення. Поршень рухається вгору і стискає пальну суміш. Коли поршень доходить до крайнього верхнього положення, проскакує іскра і пальна суміш займається. Обидва клапани закриті.ІІІ такт — робочий хід. Розжарені гази штовхають поршень униз. Рух поршня передається шатуну, який штовхає колінчастий вал і примушує його обертатися, — двигун виконує корисну роботу. Наприкінці III такту відкривається випускний клапан.ІV такт — випускання. Поршень рухається вгору і через випускну трубу виштовхує продукти згоряння в атмосферу. Наприкінці IV такту випускний клапан закривається. Випускання відпрацьованих газів супроводжується передачею деякої кількості теплоти довкіллю.

Номер слайду 8

8 Турбореактивний двигун (ТРД, англ. turbojet engine) — газотурбінний двигун, в якому тяга створюється струменем газів, що витікають з реактивного сопла. ТРД застосовуються на надзвукових літаках, як маршеві двигуни, або, як підіймальні двигуни на літаках вертикального зльоту і посадки.

Номер слайду 9

9

Номер слайду 10

Шкідливі чинники Теплових двигунів: Практично всі види палива містять невелику кількість Сульфуру, який з часом перетворюється на шкідливу сульфатну кислоту. Продукти згоряння на теплових станціях у вигляді частинок попелу розлітаються на місцевості, забруднюючі її. В автомобільному двигуні паливо не завжди згоряє повністю, тому у вихлопних газах міститься значна частка отруйного чадного газу (СО).

Номер слайду 11

Основні напрями боротьби з негативними наслідками використання теплових двигунів:зменшення сумарної потужності теплових машин. Споживачі енергії (телевізори, холодильники, лампи тощо) мають використовувати менше енергії; зменшення шкідливих викидів теплових електростанцій. Для цього застосовують, зокрема, спеціальні фільтри;використання альтернативних джерел енергії.

Номер слайду 12

Новий електричний суперкар.

Номер слайду 13

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯЯкі двигуни називають паровими? Назвіть основні частини парової турбіни. Опишіть, як працює парова турбіна. Що в паровій турбіні слугує нагрівником? холодильником? робочим тілом? Звідки походить назва двигуна внутрішнього згоряння? Назвіть основні частини двигуна внутрішнього згоряння та їхнє призначення. Які процеси відбуваються в чотиритактному двигуні внутрішнього згоряння під час кожного з чотирьох тактів? Доведіть, що теплові двигуни завдають шкідливого впливу на довкілля, і запропонуйте способи розв’язання цієї проблеми.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 17. Деякі види теплових двигунів
Додано
11 січня 2022
Переглядів
1260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку