Презентація з географії на тему: " Собор Паризької Богоматері"

Про матеріал
Інтернет дослідження з географії на тему: " Собор Паризької Богоматері" в рамках вивчення Франції, учениці 10 класу Галки Карини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Собор Паризької БогоматеріГалка Карина

Номер слайду 2

Собор Паризької Богоматері, відомий багатьом як Нотр-Дам де Парі, по праву вважається однією з головних пам'яток французької столиці. Він був побудований в далекому 1163 році в східній частині острова Сіте, який знаходиться в самому серці Парижа.

Номер слайду 3

На сьогоднішній день Нотр-Дам де Парі являє собою яскравий зразок французького готичного та романського стилів. Його висота становить 35 метрів, а довжина - більше 130 метрів. Головний західний фасад Собору Паризької Богоматері вражає уяву величезним скульптурним панно, на якому висічені різні сюжети з Євангелія. На верхній частині Нотр-Дам де Парі знаходяться зображення і статуї фантастичних істот: химер і горгуль. Вінчає будівлю собору шпиль, виготовлений з дерева і покритий свинцем. Його заснування розташоване біля підніжжя бронзових статуй апостолів. А над центральним входом знаходиться містичне зображення Страшного суду.

Номер слайду 4

Вражає незвичайний інтер'єр храму. На його стінах відсутній живопис, і єдиною прикрасою цього приміщення є різноманітні вітражі, виготовлені ще в епоху середньовіччя. Особливо привабливий головний вітраж, розташований над центральними воротами. Він має форму прекрасної троянди і в діаметрі сягає майже 10 метрів.

Номер слайду 5

У правій частині будови знаходяться дві старовинні каплиці, в яких зберігаються скульптури і картини багатьох відомих художників. Згідно давньої традиції, вони щорічно подаються у дар собору в перший день травня. Справжньою перлиною цього дивного храму вважається встановлений в ньому орган, найбільший у всій Франції. Послухати його звучання можна під час служіння недільних католицьких мес.

Номер слайду 6

Є легенда, що у створенні воріт Нотр-Дам де Парі брав участь сам диявол. Його нібито закликав собі на допомогу коваль Біскорне, якому було доручено цю роботу. Коли вранці настоятель собору прийшов подивитися ескізи, то виявив, що ворота вже готові, а сам Біскорне непритомний. А потім ще й замки не відчинялися доти, доки їх не окропили святою водою. Більш того, Анрі Соваль, який вивчав ворота у 1724 році, так і не зміг відгадати, як же були створені ажурні візерунки на них. Мабуть, цю таємницю Біскорне вирішив забрати з собою. Примітно, що будівельні ліси, що спалахнули 15 квітня, були закріплені прямо над цими містичними воротами. МІСТИЧНІ ТАЄМНИЦІ НОТР-ДАМ ДЕ ПАРІУ будівництві воріт допомогланечиста сила. Ходять легенди, що у підземеллі собору ведуть три двері. В одній каються порочні жриці, в іншій зберігаються невидимі скарби, а в третій глибоко під фундаментами в ув'язненні сидить істота, яка набагато старша і могутніша за всіх химер. Це старий Немей: має довгу бороду, яка постійно росте. Він чекає, коли вона виросте настільки, щоб обвитися навколо химер, і тоді він зможе вибратися назовні. У підземеллі Нотр-Дама живе старий Немей

Номер слайду 7

Зловісні химери вночі оживають. Хімери символізують людські вади та сили зла. Гаргульї вважалися злими духами, які виникли з підземного світу. Вони творили зло на Землі, після чого зникали без сліду. Але якщо на них впливати чимось духовним – перетворювалися на камінь. Проте за легендами гаргульї на заході сонця оживають. І саме при заході сонця спалахнув Нотр-Дам…Почути дзвін Еммануель – до успіху. У вежах собору – чотири знамениті дзвони. Найважчий дзвін – Еммануель, розташований у правій вежі, дзвонить дуже рідко. Вважається, що почути його – великий успіх. Справа в тому, що його дуже складно розгойдати. Старовинний переказ свідчить, що в процесі створення дзвону брали участь парижанки: вони щедро кидали золоті та срібні прикраси у розплавлену бронзу. А дзвонив у нього, якщо вірити легенді, найвідоміший мешканець Собору Паризької Богоматері – горбань Квазімодо.

Номер слайду 8

Голови царів «галереї королів» зникли понад 200 років тому. Протягом багатьох століть багато жителів Парижа були переконані, що галерея з 28 статуй вздовж головного фасаду є королями Франції. Ось чому 1793 року революціонери вирішили обезголовити статуї. Фактично вони були юдейськими царями. Протягом майже двох століть усі сліди голів буливтрачені. Потім, у 1977 році, у дворі паризького будинку, було випадково виявлено 21 голову. Зниклі голови королів. На перший погляд, дві вежі Нотр-Дама виглядають як ідентичні близнюки. При уважному розгляді буде помітно, що північна башта насправді трохи більша, ніж південна. Як і всі елементи собору, вони відображали те, що собор є скоріше колажем архітектурних тенденцій і змін. Башти Нотр-Дам 69 метрів були найвищими спорудами в Парижі до будівництва Ейфелевої вежі в 1889 році. Вежі близнюки

Номер слайду 9

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері15 квітня 2019 року сталася пожежа в Соборі Паризької Богоматері, завдавши значної шкоди будівлі. Зруйнувався соборний шпиль і дах, було завдано значної шкоди інтер'єру, верхнім стінам і вікнам церкви. Кам'яне склепіння під покрівлею даху зупинило поширення пожежі. За оцінками, вогонь почався на горищі собору наприкінці дня, коли собор був відкритий для туристів. За даними тих, хто був на місці події, двері собору були раптово закриті для них, коли вони намагалися увійти, і білий дим почав поширюватися з даху. Білий дим перетворився на чорний, що вказує на те, що в соборі був великий вогонь. Поліція та відповідні за надзвичайні ситуації швидко евакуювали острів Сіте, а місто закрило доступ до острова. Було задіяно 400—500 пожежників. Відповідальні за надзвичайні ситуації намагалися зберегти мистецькі та релігійні артефакти, що зберігалися в соборі. За словами прес-секретаря собору, деякі роботи вже були видалені до реконструкції, тоді як більшість святих реліквій тримали в його ризницях, які навряд чи були пошкоджені вогнем.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Цікаві факти про Собор Паризької Богоматері1. У соборі немає жодної стіни. Весь простір займають стовпи, з'єднані арками. У прорізах арок були вітражі.2. За задумом будівельників, приміщення храму мало бути таким великим, щоб вмістити всіх жителів Парижа, а їх на той час було близько десяти тисяч.3. У Середньовіччі Нотр-Дам де Парі був Біблією для тих, хто не вміє читати: вся історія християнства – наочно розписана у скульптурах, що прикрашають будівлю.4. У соборі зберігалася одна з головних реліквій християнського світу – терновий вінець Ісуса Христа. Під час пожежі святині вдалося врятувати від вогню.

Номер слайду 12

Assassin's Creed Unity (з англ. - «Кредо асасина: Єдність»)Дія гри розгортається у Парижі у XVIII столітті. Розробники представили гравцям нового асасина австрійсько-французького походження на ім'я Арно Віктор Доріан. У грі нова механіка паркуру, що дозволяє переміщатися паризькими стінами і будівлями без жодних перешкод. Комп'ютерна гра допоможе в реставрації собору. Місце дії Assassin's Creed Unity розгорнулося в Парижі, і розробникам знадобилося два роки, щоб детально вивчити реальний Нотр-Дам і переконатися, що кожна цегла віртуальної копії знаходиться на своєму місці. Тепер вони готові надати всі свої креслення та напрацювання реставраторам. Гра, яка є надією до оновлення собору

Номер слайду 13

Горбань із Нотр-Дама Горбань із Нотр-Даму» — анімаційний фільм студії Дісней, який вийшов 21 червня 1996 року. Фільм заснований на романі Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері», але до сюжету був внесений ряд змін. Дія концентрується на Есмеральді, красивій циганці-танцівниці, Фролло, сильному і впливовому судді, який переслідує її і таємно закоханий, горбані Квазімодо, який дзвонить у дзвін у соборі Паризької Богоматері, і молодому капітанові Фебе, який також закоханий в Есмеральду. Дії мультфільму відбуваються на вулицях Парижу, особливо в Соборі Паризької Богоматері, де детально описується краса і велич споруди. Мультфільм має цікавий сюжет, гарну кольорову гамму і мальовку, що робить його особливим.

Номер слайду 14

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку