Презентація з географії "Швейцарія"

Про матеріал
Презентація з географії "Швейцарія" познайомить з географічним положенням, особливостями населення, економікою країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Швейцарія(Швейцарська Конфедерація)

Номер слайду 2

Загальні відомостіСтолиця Берн Площа  41 285 км² (132)Населення  8, 2 млн. Офіційні мови німецька, французька, італійська, ретороманська. Форма правління парламентська республіка Форма державного устрою конфедеративна держава. ВВП на душу населення $ 79 242 ІЛР   0,939 (дуже високий) Валюта Швейцарський франк. Членство ЄАВТ, СОТ, МВФ, ОБСЄ, РЄ, ООН

Номер слайду 3

ЕГП країни. Швейцарія — держава в Зх. і Центральній Європі. На півночі вона межує з Німеччиною , на заході — з Францією, на півдні — з Італією, на сході — з Австрією і Ліхтенштейном. Не має виходу до моря. Розташована на перехресті Європи. Дотримується політичного і військового нейтралітету. Найуспішніша і багата країна. Не є членом ЄС

Номер слайду 4

ЕГП країни

Номер слайду 5

Природно-ресурсний потенціал. Гірська країна, велика кількість льодовиків. Мінеральні ресурси бідні (є вугілля, бідні залізні руди, графіт, тальк, будівельна сировина)Річки: Рона, Рейн. Озера: Женевське, Боденське, Лаго-Маджоре, Цюрихське, Лугано. Лісистість: 31%У Швейцарії виражені кліматичні відмінності, зумовлені висотами, впливом сонця і вітрів. Помірний континентальний.

Номер слайду 6

Населення4 основні етнічні групи (германо- швейцарці, франко-швейцарці, італо-швейцарці, ретороманці). Природний приріст позитивний (0,7%). Народжуваність знижується.6% іммігрантів. Релігія: католики – 42%, протестанти – 35%. Густота 188 осіб/км². Урбанізація – 75 %. Найбільші міста – Цюрих, Женева, Базель, Лозанна, Берн.

Номер слайду 7

Економіка. У економіці зайнято близько 4 млн чоловік (57 % населення), з них: у промисловості — 25,8 %, зокрема в машинобудуванні — 2,7 %, у хімічній промисловості — 1,7 %, у сільському і лісовому господарстві — 4,1 %, у сфері послуг — 70,1 %, зокрема в торгівлі — 16,4 %, у банківській і страховій справі — 5,5%, у готельно-ресторанному бізнесі - 6,0%. Політика нейтралітету дозволила уникнути розрухи двох світових воєн.50% електроенергії виробляють на ГЕС37% - АЕС13% - ТЕС

Номер слайду 8

Сучасний стан господарства. Входить до першої десятки країн світу за рівнем конкурентоспроможності економіки.ІЛР 0,939 (ІІ місце поділяє з Австралією). Високий рівень кваліфікації трудових ресурсів, продуктивність праці, якість товарів і послуг. Помірне адміністративно-правове регулювання підприємницької діяльності, сприятливий режим оподаткування. Соціальна, політична, валютна і цінова стабільність. Висока якість інфраструктури (транспортної, телекомунікаційної, фінансової, соціальної). Розвинутий ринок капіталу і висококласна банківська система.

Номер слайду 9

Третинний сектор74 % ВВПБанківська справа (15% ВВП), страхування, туризм, освіта, медицина, торгівля і транспорт. USB AG – найбільший банк Швейцарії. Цюрих – третій світовий валютний центр. Високорозвинена транспортна система (тунелі)SWISS – швейцарська авіакомпанія.10,5 млн іноземних туристів щороку. Давос, Санкт-Моріц, Женева, Цюрих, “Швейцарська Рів’єра” – найвідоміші курорти.

Номер слайду 10

Вторинний сектор. Машинобудування (верстати, електротехніка, продукція хімічної промисловості (вітаміни, фармацевтика), харчова промисловість. Годинникова промисловість (Swatch Group, Montres Rolex, Patek Philippe, Chopard & Cie тощо). Домінують великі ТНК: Nestle (харчові продукти, косметичні вироби, дитяче харчування), Novartis I Roche Holding (хіміко-фармацевтична продукція), ABB (електротехніка, енргетичне машинобудування, інформаційні технології), Victorinox Wenger (виробництво широковідомих складних ножів).

Номер слайду 11

Сільське господарство. Тваринницька спрямованість (переважно виробництво м'ясо-молочної продукції)Висока врожайність. Продуктивність праціГоловні райони – Швейцарське плоскогір’я в долині Рейну. Вирощування картоплі та помідорів. Виробництво сиру. Загалом сільське господарство забезпечує потреби країни в продуктах харчування на 56-57 %.

Номер слайду 12

Зовнішня торгівля. Швейцарія підтримує зовнішньоторговельні зв'язки практично зі всіма країнами світу. Економіка країни значною мірою залежить від зовнішньої торгівлі — як в імпорті сировини і напівфабрикатів, так і в експорті виробів промисловості (на експорт іде понад 50 % текстильної продукції, близько 70 % машинобудівної, понад 90 % хімічної і фармацевтичної, 98 % годинників). На розвинені індустріальні країни припадає 80 % обороту зовнішньої торгівлі Швейцарії. Основними її партнерами є країни ЄС — понад 3/4 експорту й імпорту. Серед найбільших зовнішньоторговельних партнерів — ФРН, Франція, США, Італія, Велика Британія, країни Бенілюксу.

Номер слайду 13

Зовнішня торгівля. Швейцарія посідає вагоме місце у системі зовнішньоекономічних зв’язків України і входить до числа її найбільших торговельних партнерів у Європі. Національне свято. 1 серпня — День заснування Конфедерації (1291 рік). Відзначається з 1899 року.

Номер слайду 14

Цікаві факти. Швейцарія не має офіційної столиці. Берн з 1848 року має статус «федерального міста» («Bundesstadt»), тобто міста, де розташовано федеральні органи влади. Місто є столицею кантону Берн. Протяжність Швейцарії становить 350 км зі сходу на захід і 220 км з півночі на південь. Найвища гора в Швейцарії — пік Дюфур у кантоні Вале, він має висоту 4.634 м. Швейцарія лежить у трьох топографічних зонах: альпійських горах (60 %), центральному плато (30 %), Юрських горах (10 %). Тривалість життя швейцарців у порівнянні з 1900 роком практично подвоїлася. Народжений сьогодні чоловік може прожити 81 рік, а жінка — 85,2 року. Швейцарія має найвищий відсоток у Європі жителів, старше 100 років (0,01 %). Найбільшою швейцарською корпорацією є «Nestle». Створена 1866 році німецьким біженцем Генріхом Нестле (1814—1890), це найбільша харчова компанія у світі. На 99.5 відсотків економіка країни складається з малих і середніх підприємств.

Номер слайду 15

Цікаві факти. З 1945 по 1988 р. Швейцарія розробляла власну ядерну програму, зокрема військового спрямування. 21 січня 1969-го поблизу міста Лусенсьо (Lucens) в кантоні Вале сталася аварія на ядерному реакторі в горах, що суттєво вплинула на всю ядерну програму країни. Швейцарія є традиційно християнською країною, тут поширені католицька і протестантська віри. Серед усіх сухопутних країн, що не мають виходу до моря, Швейцарія має найбільший торговельний морський флот. Один з найвпливовіших філософів XVIII століття Жан-Жак Руссо був громадянином Женеви. У 1959 році під час так званої Суецької кризи у Швейцарії була створена компанія Swisspetrol. Провівши декілька пробних бурінь, компанія виявила в громаді Ентлебух (Entlebuch) підземний газ на глибині 4.370 м. З 1985 по 1994 роки з цієї свердловини в газопровід між Голландією та Італією було закачано майже 75 млн м3 газу.

Номер слайду 16

Цікаві факти. Кельтське плем'я гельветів, що билися з військами Юлія Цезаря, дало назву всій швейцарській території. Латинська назва країни Helvetia, як і раніше, з'являється на швейцарських марках. Букви CH на швейцарських автомобілях і в інтернет-адресах — це перші літери латинських слів Confoederatio Helvetica, що означає Швейцарська Конфедерація. Helvetica — це назва популярного шрифту, створеного в Швейцарії в 1957 році. Швейцарські жінки отримали право голосувати на національному рівні 1971 року. Кантон Аппенцелль-Іннерроден надав жінкам таке право тільки 1991 року. Біля витоків автомобільної марки «Chevrolet» стояв швейцарський емігрант до США Луї Шевроле (Louis Chevrolet), який народився 25 грудня 1878-го в Ла-Шо-де-Фоні (кантон Невшатель) і помер 6 червня 1941 в Детройті. Логотип створеної ним марки — розтягнутий по горизонталі швейцарський хрест.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 листопада 2019
Переглядів
13828
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку