Презентація з хімії для учнів 7 класу на тему: "Ознайомлення з періодичною системою хімічних елементів Д.І.Менделєєва"

Про матеріал
Тема уроку: "Ознайомлення з періодичною системою хімічних елементів Д.І.Менделєєва" Мета уроку: - ознайомитися з періодичною системою; - навчитися використовувати періодичну систему хімічних елементів як довідкову для визначення положення хімічних елементів, відносної атомної маси, заряду ядра, кількості протонів, кількості електронів, кількості нейтронів ; - розрізняти металічні та неметалічні елементи, використовуючи періодичну систему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

01 листопада. Класна робота. Ознайомлення з періодичною системою хімічних елементів Д.І. Менделєєва

Номер слайду 2

Повідомлення мети уроку. Сьогодні на уроці ви зможете: - ознайомитися з періодичною системою; - використовувати періодичну систему хімічних елементів як довідкову для визначення положення хімічних елементів, відносної атомної маси, заряду ядра, кількості протонів, електронів, нейтронів ; - розрізняти металічні та неметалічні елементи, використовуючи періодичну систему.

Номер слайду 3

Організація класу Сьогодні у нас – незвичайний урок. Сьогодні ми зробимо ще один крок. В країну чудову, в країну пізнання,Що на нас чекає й приносить знання. Щоб урок пройшов не марно. Треба сісти рівно, гарно. Дарма часу не втрачати,Думати і працювати.

Номер слайду 4

31.10.2022 Актуалізація опорних знань. Гра «Вірю, не вірю». Із запропонованих тверджень виберіть вірні.1. Хімія – це наука, яка вивчає хімічні речовини та їх перетворення.4. Речовина складається з молекул, молекули - з атомів.3. До неоднорідних сумішей можна віднести кров, ґрунт, дощову воду, суміш піску з водою.2. Прикладами однорідних сумішей є повітря, молоко, газована вода та суміш олії з водою.5. Атоми складаються з ядра та позитивно зарядженої електронної оболонки.6. До складу ядра входять протони та нейтрони.

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльностіЧи писали ви листи? Мабуть так. А що ви вказуєте на конверті? А навіщо? Отже, кожна людина має своє прізвище, ім’я, адресу: місто, вулицю, будинок, квартиру. Чи мають адресу хімічні елементи? Де їх можна знайти, якщо в цьому є потреба? На ці питання ми повинні знайти відповідь сьогодні на уроці.

Номер слайду 6

Пригадайте. Поняття «система» у перекладі з грецької мови означає ціле, складене з частин, між якими існують взаємозв`язки і залежності.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу. Створення періодичної системи належить видатному хіміку Д.І. Менделєєву. Вона має вигляд таблиці, клітинки якої заповнені символами хімічних елементів. У періодичній системі міститься інформація про назви й символи хімічних елементів, їх відносну атомну масу.

Номер слайду 8

Трибуна юного хіміка. Повідомлення учнів про Д.І. Менделєєва. Хоча із часу відкриття його закону пройшло багато років, ніхто не може сказати, коли буде до кінця зрозумілий весь зміст знаменитої «таблиці Менделєєва».

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу В даний час поширеними є три форми таблиці Менделєєва: «коротка», «довга» і «наддовга».

Номер слайду 10

Робота з підручником. Знайомство з періодичною системою хімічних елементів Д.І. Менделєєва (форзац підручника).

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу. Періодична система-шахово-клітинна таблиця, в якій елемент займає своє місце.

Номер слайду 12

Будова періодичної системи. Елементи, розташовані в періодичній системі утворюють 7 періодів. Період – це горизонтальний ряд хімічних елементів, розміщених відповідно до зростання їх відносних атомних мас, що починається лужним металом і закінчується інертним елементом.

Номер слайду 13

31.10.2022 СьогодніБудова періодичної системи. Елементи, розташовані в періодичній системі, утворюють 8 груп. Група – це вертикальний стовпчик, в якому один під одним розміщені елементи подібні за властивостями. Головна (А) Побічна (В)Складається з елементів малих і великих періодів. Складається з елементів лише великих періодів. Підгрупи

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу В клітинках таблиці написані символи хімічних елементів, їх порядковий номер, відносна атомна маса та електронна формула.

Номер слайду 15

Будова періодичної системи. Вниз таблиці винесено загальні формули вищих оксидів і летких сполук з Гідрогеном. Елементи з порядковими номерами 58-71 та 90-103, особливо схожі за властивостями, утворюють два сімейства — лантаноїдів та актиноїдів.

Номер слайду 16

31.10.2022

Номер слайду 17

Робота з підручником. Ознайомтеся з ПС та зробіть висновок про те, що є більшим – порядковий номер чи відносна атомна маса хімічного елемента.

Номер слайду 18

Гра «Ланцюжок»Ми отримали початкові «координати» (номери групи та періоду) елемента, давайте спробуємо його знайти. Хто знайде елемент задає координати наступного елемента.ІІІ період ІІІ група; ???

Номер слайду 19

Інформація, яку надає порядковий номер хімічного елемента:заряд ядра атома;число протонів;число електронів.

Номер слайду 20

За відносною атомною масою та порядковим номером хімічного елемента легко визначити число нейтронів. Від відносної атомної маси віднімаємо порядковий номер хімічного елемента. Наприклад для Магнію: 24-12=12

Номер слайду 21

Узагальнення та систематизація знань. Яку інформацію про хімічний елемент містить клітинка періодичної системи, у якій він розташований?

Номер слайду 22

31.10.2022 СьогодніРобота в зошитіВипишіть символи хімічних елементів, що починаються на однакову літеру. А- Аргентум, Аурум, Алюміній, Актиній, Арсен, Астат, Аргон.

Номер слайду 23

Проблемні питання. Один учень стверджував, що в піриті (руді) є сірка, а другий — Сульфур. Хто з них мав рацію? Якщо до складу молекул води і кисню входить Оксиген, то чому ми не можемо дихати водою і вона не підтримує горіння? Кажуть, що в яблуках, як і в чистому залізі, міститься багато Феруму, але чому ми не ламаємо зуби, коли вживаємо їх у їжу? Руда – це суміш до складу якої входять різні хімічні речовини, одна з яких – сірка. Оксиген – це хімічний елемент, а підтримує горіння кисень, дихаємо ми також киснем. Кисень – це речовина, а Оксиген – хімічний елемент. До складу яблук входить не речовина залізо, а хімічний елемент – Ферум.

Номер слайду 24

Рефлексія «Запитання від віртуального друга»(обери емотикон настрою та опиши свій стан)Мені заважали токсики!Вау! Нові знання – імба!Доволі фаново вийшло. Якось це все зашкварно. Вайб просто на висоті!

Номер слайду 25

31.10.2022 Домашнє завдання 1. Опрацювати параграф №10 на ст. 67-70 (за Попелем) або параграф № 8 ( за Григоровичем). 2. Виконати вправу на слайді № 26 (письмово).

Номер слайду 26

Гра «Алфавіт»Визначи положення елементів Періодичної системи, назви яких починаються з першої літери твого прізвища. Запиши цю інформацію в зошит.

Номер слайду 27

31.10.2022 До нових зустрічей!

Номер слайду 28

Знайдіть у періодичній системі клітинки з відомими вам хімічними елементами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 листопада 2022
Переглядів
899
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку