Презентація з природознавства для 5 класу до теми уроку 46 "Урок 46. Організм і його властивості. Клітинна будова організмів"

Про матеріал
Дати визначення поняттям «організм», «властивості організмів», «клітина», «клітинна будова організмів»; ознайомитися з властивостями живих організмів, отримати уявлення про клітинну будову організмів; удосконалити вміння порівнювати об’єкти природи між собою, аналізувати та робити висновки; уявлення про значення організмів у природі і їх цінність; розвивати вміння міркувати, порівнювати, спостерігати за організмами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 46. Організм та його властивості. Клітинна будова організмів5 клас

Номер слайду 2

Природа

Номер слайду 3

Організми – це тіла живої природи

Номер слайду 4

Організми – тіла живої природи, які живляться, дихають, ростуть, розмножуються, реагують на зовнішні подразнення.

Номер слайду 5

Відмінність між тілами неживої і живої природи. Тіла неживої природи. Тіла живої природи (організми)Складаються з неорганічних речовин. Тривалий час зберігаються незмінними Складаються з органічних речовин. Змінюються протягом життя

Номер слайду 6

Властивості організмів. Обмін речовин і енергіїРіст і розвиток. Розмноження. Дихання. Живлення. Подразливість

Номер слайду 7

Ріст і розвиток. Подразнення. Розмноження. Зверніть увагу з якою точністю наслідують нащадки будову і поведінку батьків.

Номер слайду 8

Дихання Більшість організмів дихають киснем, що входить до складу повітря. У клітинах між киснем і органічними речовинами постійно відбувається багато хімічних явищ. Дихання — сукупність процесів, які забезпечують надходження в організм кисню, і видалення з організму вуглекислого газу.

Номер слайду 9

Подразливість - здатність організму реагувати на зміни умов середовища

Номер слайду 10

Живлення -процес надходження в організм ізасвоєння ним поживних речовин.

Номер слайду 11

Ріст і розвиток Ріст — поступове збільшення розмірів, маси організму. Мишеня народжується голе, беззубе, а через 2 місяці це вже дорослий організм. Поступове збільшення маси організмів Змінив будові організму та його частин Пшениця: зернятко-листочки-колосочки

Номер слайду 12

Ріст і розвиток. Розвиток — зміни у будові організму та його частин

Номер слайду 13

Розмноження - здатність організмів відтворювати собі подібних

Номер слайду 14

Розмноження Мал. Дорослі організми та їх потомство. Корова і телятко, кінь і лоша, дуб і дубочок, курка і курчата — це лише кілька прикладів дорослих організмів та їхніх дитинчат. Властивість організмів давати потомство, яке має ознаки батьків, називається розмноженням Ця властивість організмів забезпечує неперервність життя на Землі.

Номер слайду 15

Клітина – це найменша частинка організмів. Клітинна будова є ознакою, за якою організми відрізняються від тіл неживої природи. Клітину можнарозгледіти тількив мікроскоп«мікрос» - малий,«скопео» - розглядаю. Клітини організмі мають дуже малі розміри.

Номер слайду 16

Усі організми складаються з клітин Основними частинами клітини є ядро, оболонка, цитоплазма

Номер слайду 17

Оболонка захищає клітину від зовнішніх впливів. У цитоплазмі відбуваються різні хімічні явища. Ядро керує процесами життєдіяльності та зберігає спадкову інформацію

Номер слайду 18

Одноклітинні організми Тіло одноклітинного організму утворене однією клітиною, яка здатна існувати самостійно Бактерії

Номер слайду 19

Багатоклітинні організми Тіло багатоклітинних організмів утворене величезною кількістю різноманітних клітин. Клітина багатоклітинного організму не може існувати самостійно. Вони утворюють органи, кожен з яких виконує в організмі певне призначення. Більшість рослин, грибів,тварин

Номер слайду 20

Багатоклітинні організми. Багатоклітинні (птахи, звірі, гриби, квіткові рослини, дерева, риби, трави)Тіло більшості багатоклітинних організмів складається з органів. Так, рослина має корінь, стебло, листок тощо, а тіло людини чи тварини — легені, серце, шлунок та іншіКожен орган має своє призначення.

Номер слайду 21

Будова організмів

Номер слайду 22

Будова організмів

Номер слайду 23

Скарбничка знань. Відкриття клітинної будови організмів стало значною подією. Воно датоване 1665 роком і було здійснено англійським дослідником на ім'я Роберт Гук. Дослідник захоплювався виготовленням збільшувальних приладів, у тому числі й мікроскопа. Упродовж кількох років Роберт Гук вивчав під власноруч сконструйованими мікроскопами дрібні тіла природи та їх частинки Розглядаючи під мікроскопом тонкий зріз кори коркового дерева, природодослідник побачив численні комірки, подібні до бджолиних стільників. Роберт Гук назвав їх клітинами. У біологічній науці за вченим закріпилося звання першовідкривача клітини

Номер слайду 24

Станьте дослідниками природи. Проведіть спостереження за домашньою твариною для виявлення в неї властивостей організмів. Завдання 1. Спостерігайте за тим, як тварина живиться, рухається, реагує на різноманітні подразники. Завдання 2. Запишіть властивості організмів, які вам вдалося виявити під час спостереження.

Номер слайду 25

Домашнє завдання1. Опрацювати §33

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 березня 2021
Переглядів
4170
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку