Презентація з теми "Бактерії - найменші одноклітинні організми, значення бактерій".

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку з теми " Бактерії - найменші одноклітинні організми", " Різноманітність і значення бактерій у природі".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бактерії – найменші одноклітинні організми

Номер слайду 2

Як ви уявляєте собі бактерії

Номер слайду 3

Загальні відомості про бактеріїБактерії є мікроорганізмами, які відносяться до надцарства прокаріоти.. rrrrrrrrrr

Номер слайду 4

Як ви вважаєте, де поширені бактерії?

Номер слайду 5

Поширення бактерій- в атмосфері; - на дні океанів; - у вічній мерзлоті; - в кратерах вулканів; - в швидкоплинних річках; - в живих організмах

Номер слайду 6

ІСТОРІЯ ВИВЧЕННЯ БАКТЕРІЙ Бактерії – найдрібніші організми, що мають клітинну будову. Розміри бактерій складають від 0,1 до 10 мкм. Побачити бактерії можна тільки в мікроскоп, тому їх називають мікроорганізмами. Галузь мікробіології, що вивчає бактерії, називають бактеріологією.

Номер слайду 7

ІСТОРІЯ ВИВЧЕННЯ БАКТЕРІЙФранцузький вчений Луї Пастер (1822-1895рр.) розробив методи дослідження бактерій і з’ясував, що саме ці організми є причиною багатьох хвороб людини. Він є засновником науки – мікробіології.

Номер слайду 8

Бактерії – мікроскопічні, переважно одноклітинні, для яких характерна відсутність ядра, мітохондрій, пластид тощо. Прокаріоти – доядерні організми, які на відміну від еукарітот не мають типово сформованого ядра й ядерної мембрани.

Номер слайду 9

Будова бактеріальної клітини

Номер слайду 10

Бактерії під мікроскопом

Номер слайду 11

Бактерії під мікроскопом. Паличка сибірської виразки. Кишкова паличка

Номер слайду 12

ФОРМИ БАКТЕРІАЛЬНИХ КЛІТИНВібріони - форма зігнутої палички, вигляд коми

Номер слайду 13

Коки- бактерії округлої форми

Номер слайду 14

Бацили - паличковидної форми

Номер слайду 15

Спірили - форма спіралі

Номер слайду 16

Стафілококи – вигляд грона

Номер слайду 17

Бактерії з джгутиками. Перитрихи – мають джгутики по всій поверхні тіла

Номер слайду 18

Лофотрихи – мають віяло джгутиків

Номер слайду 19

Основні шляхи потрапляння хвороботворних бактерій до організму людини:з водою;з повітр’ям;з продуктами харчування;через покриви тіла.

Номер слайду 20

За потребою в кисні бактері: Аероби (потребують для нормальної життєдіяльності вільний кисень)Анаероби (живуть у безкисневому середовищі)Життєдіяльність бактерій

Номер слайду 21

Способи розмноження бактерій. Поділ клітини навпіл. Брунькуванням

Номер слайду 22

За способом живлення. Автотрофи. Гетеротрофи. Сапротрофи. Паразити

Номер слайду 23

До автотрофних бактерій належать: пурпурові бактерії; ціанобактерії; залізобактерії; сіркобактерії; азотфіксуючі бактерії. Гетеротрофні бактерії потребують готових органічних речовин. До них належать: паразити (збудники хвороб) ; сапрофіти ( бактерії гниття чи бродіння).

Номер слайду 24

Бактеріальні клітини здатні утворювати цисту – захисну оболонку і перебувати у ній за несприятливих умов. У стані цисти бактеріальна клітина припиняє свої процеси життєдіяльності. Даний стан називається анабіоз. Перенесення несприятливих умов

Номер слайду 25

Бактерії у повсякденному життіІ місце – ручки візків у супермаркетах.ІІ місце – комп’ютерні мишки. Щоб позбутися цих бактерій достатньо помити руки з милом.rrrrr

Номер слайду 26

Способи знищення шкідливих бактерій в харчових продуктах:висушування (фрукти, риба, гриби, трави);консервування (овочі, гриби, фрукти, ягоди);маринування (овочі, гриби); зацукровування (варення);кип'ятіння (вода, молоко);пастеризація (молоко);силосування (зелена маса рослин).

Номер слайду 27

Значення бактерійгрунтоутвореннявиробництво харчових продуктіввиробництво ліківочищення водоймбактерії гниттямолочнокисліціанобактерії (спіруліна)антибіотики, вітамінибульбочкові бактеріївикликають захворюванняотруєння (ботулізм)«цвітіння води» (задуха риби)туберкульоз, тиф, скарлатина…бактерія гниття клосторидійціанобактеріїПозитивне: Негативне: Типи бактерій: Типи бактерій: Значення бактерій

Номер слайду 28

Роль бактерій у природіСпричиняють гниття загиблих рослин і тварин на землі та у воді;Переробляючи складні речовини, бактерії розкладають їх на прості речовини;Ґрунт звільняється від багатьох шкідливих продуктів і насичується поживними речовинами завдяки бактеріям;Бактерії у ґрунті на у водоймах слугують їжею дрібним тваринам.

Номер слайду 29

Узагальнення знань            rrrrr

Номер слайду 30

Гра Так. Ні1. Бактерії – це тільки багатоклітинні організми2. Клітини бактерій мають оболонку і цитоплазму3. Бактерій можна побачити без мікроскопа4. Розмножуються бактерії поділом навпіл5. Бактерії поширені всюди6. Бактерії належать до прокаріотів7. Усі бактеріальні клітини мають ядро8. Першими відкрив бактерії Луї Пастер9. За несприятливих умов бактерії утворюють цисти10. Округлі бактерії звуться коки

Номер слайду 31

11. Деякі бактерії рухаються за допомогою війок.12. Бактерії – це дрібні організми, які не мають клітинної будови13. Вивченням бактерій займається наука мікробіологія14. Бактерії можуть жити лише в грунті15. Бактерії не мають ядра 16. Розвиток бактерій залежить від умов середовища17. Бактерії розмножуються дуже повільно18. Бактерії спричиняють багато захворювань у людини.

Номер слайду 32

Код1 - НІ 2 –ТАК 3- НІ 4- ТАК 5- ТАК 6-ТАК7-НІ 8-НІ 9 – ТАК 10-ТАК 11- НІ 12-НІ 13- ТАК 14- НІ 15-ТАК 16- ТАК 17- НІ 18- ТАК

Номер слайду 33

Домашнє завдання§ 11 опрацювати. Підготувати міні-проекти “ Чому скисає молоко?”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Батаєва Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лавренко Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Юзьвяк Любов Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Рибак Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Сакада Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Янкіна Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
7 листопада 2019
Переглядів
24972
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку