Презентація з теми " Екологічні групи рослин

Про матеріал
Презентація - мікс, використані матеріали презентаціі і уроки вчителів за даною темою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні групи рослин (за відношенням до світла, води, температури).

Номер слайду 2

Записати в зошит!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Світло (світлова енергія у вигляді сонячних променів) необхідне для всіх живих істот та для зелених рослин — це єдине джерело енергії, яка засвоюється при фотосинтезі

Номер слайду 6

Виписати в зошит ( по ходу презентації доповнити прикладами рослин - (3-4)!Увага!!! Перед тим, як виписати назву рослини – подивись як вона виглядає в інтернеті)……. ……. ……..(геліофіти) (сціофіти) ( сціогеліофіти)

Номер слайду 7

Світлолюбні рослини оселяються на відкритих освітлених місцях (сосна звичайна, пирій, ковила, тюльпан). Тіньолюбні рослини зростають на затінених місцях (ялина європейська, плаун булавовидний, квасениця, копитняк). Тіньовитривалі рослини можуть переносити певний ступінь затінення, але здатні оселятися і на відкритих місцях (граб звичайний, липа, бузок).

Номер слайду 8

Фотоперіод кожної доби з року в рік залишається однаковим — рослина реагує на нього зміною активності життєвих процесів, це явище називається фотоперіодизм.https://www.youtube.com/watch?v=If_2ac7c. Mo. YПодивись!

Номер слайду 9

Рослини короткого дня, яким для переходу до цвітіння потрібно світла 12 і менше годин на добу (коноплі, тютюн);Рослини довгого дня, для фази цвітіння їм потрібна довжина дня понад 12 годин на добу (картопля, пшениця, шпинат);Рослини проміжного типу, цвітіння в яких наступає при певному діапазоні фотоперіодизму, наприклад гваюла;Рослини фотоперіодично нейтральні, цвітіння в яких відбувається при будь-якій довжині дня (помідор, кульбаба тощо).

Номер слайду 10

Вода. Процеси життєдіяльності організмів не відбуваються при відсутності води: вона необхідна для здійснення фотосинтезу, транспорту різних сполук, бере участь у процесах обміну речовин, є складовою частиною будь-якої клітини.

Номер слайду 11

За потребою у воді рослини діляться на такі групи: вищі водні рослини — не можуть існувати поза водним середовищем (елодея, ряска, латаття);• вологолюбні рослини — ростуть уздовж узбережжя водойм, частково занурені у воду (зозулин льон, очерет, росичка);• рослини, що потребують середню кількість вологи — це переважна кількість рослин помірної зони;• посухостійкі рослини — витримують значну нестачу вологи, це рослини посушливих місць (кактуси, молочаї, костриця, ковила, верблюжа колючка).

Номер слайду 12

Виписати у зошит у вигляді схеми з прикладами, за прикладом. як про інші чинники!!!гідатофітигідрофіти гігрофіти мезофіти ксерофіти

Номер слайду 13

Вищі водяні Вологолюбиві

Номер слайду 14

Посухостійкі Сукуленти

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Температура. Температурні умови не впливають на будову рослин, пов'язані переважно з фізіологічними процесами

Номер слайду 17

Виписати у зошит у вигляді схеми з прикладами, за прикладом. як про інші чинники!!! Кріофіли Термофіли

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Рослини піщаних грунтів. Виписати назви груп по відношенню до грунтів з прикладами рослин…!!!

Номер слайду 22

Пограй з батьками!!!

Номер слайду 23

«Третій зайвий»Визначте з переліку рослини, які належать до однієї екологічної групи, зайву та поясніть свій вибір. Ковила, молодило, жито. Росичка, ряска, очерет. Сосна, береза, липа

Номер слайду 24

«Третій зайвий»Визначте з переліку рослини, які належать до однієї екологічної групи, зайву та поясніть свій вибір. Ковила, молодило, жито (ковила, молодило – посухостійкі, а жито ні)Росичка, ряска, очерет (росичка, очерет – вологолюбиві, а ряска – вища водяна рослина)Сосна, береза, липа (сосна , береза – світлолюбиві, а липа – тіньовитривала)ВІДПОВІДЬ!!!

Номер слайду 25

Біля будинку Оксанки з правого боку росте високий дуб, зліва – стоїть альтанка, навколо дому – грядки і квітники. Допоможіть їй правильно посадити рослини, принесені з лісу: папороть, шипшину, ожину, первоцвіт, підсніжники, копитняк, суниці. Творче завдання за бажанням і власними пріорітетами!!! Участь батьків приймається!!! Чекаю плани ділянок!!! (одне на вібір)«Декоратори»

Номер слайду 26

Господиня планує посадити на городі площею 4 сотих такі культури: картоплю, помідори, огірки, буряк столовий, моркву, петрушку, кріп, квасець, редиску, капусту, кукурудзу, квасолю, цибулю на зелень і полуниці. Що і коли потрібно висаджувати? Замалюйте план грядки і розмістіть рослини, враховуючи особливості їх екологічних груп.«Агрономи»Творче завдання за бажанням і власними пріорітетами!!! Участь батьків приймається!!! Чекаю плани ділянок!!! (одне на вібір)

Номер слайду 27

Домашнє завдання: Параграф 47 . Записи в зошиті - схеми…за бажанням !!! “Творче завдання!!!”

pptx
Додав(-ла)
Сорвина Алла
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
10308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку