Презентація до уроку біології 6 клас "Розмноження та поширення грибів"

Про матеріал
Презентацію до уроку біології 6 клас "Розмноження та поширення грибів" можна використати під час прведення уроку і для самостійної роботи учнів на дистанційному навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розмноження та поширення грибів. Біологія 6 клас

Номер слайду 2

Більшість грибів здатні до вегетативного, власне нестатевого і статевого розмноження. Форми їх розмноження дуже різноманітні (на них заснована класифікація царства). Характерний плеоморфізм - наявність одночасно декількох видів розмноження

Номер слайду 3

Вегетативне розмноження Частинами міцелію. Спеціалізованими утвореннями. Брунькуваннямартроспор (оідіямі) з тонкими стінками або хламідіоспори з товстими, утворюються вони, з деякими відмінностями, при розпаді міцелію на частини, а потім дають початок новому.гіф або окремих клітин (наприклад, у дріжджів). Утворені бруньки поступово відділяються, ростуть і з часом самі починають розмножуватися брунькуванням.

Номер слайду 4

Розмноження частинами міцелію

Номер слайду 5

Брунькування у дріжджів

Номер слайду 6

Нестатеве розмноженняза допомогою спор. Ендогенні спори (спорангіоспори) характерні для нижчих грибів. Утворюються всередині особливих клітин, які називаються спорангіями. Екзогенні спори є у вищих і у деяких нижчих грибів. Утворюються на вершинах або збоку спеціальних гіф. Можуть підхоплюватися вітром або тваринами і переноситися на значні відстані. При проростанні дають ростовую трубку, а потім гіфи. У трубчастих і пластинчастих грибів спори формуються на стінках пластинок і трубочок. У хитридиомицетов нестатеве розмноження йде за допомогою зооспор, рухливих за рахунок джгутиків. Розвиваються вони в зооспорангиях.

Номер слайду 7

Нестатеве розмноження за допомогою спор

Номер слайду 8

https://www.youtube.com/watch?v=Ncqq. GPHO9 B4 Подивитися відео “Розмноження грибів спорами” можна за посиланням:

Номер слайду 9

Статеве розмноження. Для нижчих грибів властиво злиття гаплоїдних гамет з утворенням зиготи, яка покривається товстою оболонкою, деякий час проводить в стані спокою, після чого проростає. У зигомицетов (зигогамия) зливаються тільки клітини, розташовані на різних типах міцелію. У аскомицетов зливаються непоодинокі клітини, а статеві органи (гаметангиогамія): У базидіальних грибів статевий процес являє собою злиття ділянок вегетативних гіф. Ці гаплоїдні спори дають початок гаплоидному короткоживучі міцелію. Два гаплоїдних міцелію, зливаючись, дають початок міцелію.

Номер слайду 10

Статеве розмноження

Номер слайду 11

Статеве розмноження

Номер слайду 12

Статеве розмноження

Номер слайду 13

https://www.youtube.com/watch?v=x. FMIQEJ_50w Подивитися відео “Статеве розмноження грибів” можна за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=Cr9 CSX1 C4rc

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Спори грибів можна виявити всюди - у воді, грунті, повітрі, тощо. Вони можуть переноситися по повітрю на значні відстані. Наприклад, спори збудника стеблової іржі злакових рослин піднімаються струмами повітря на висоту більше 2,5 км і переносяться на відстань до декількох тисяч кілометрів. Так, вони легко долають відстань між Канадою і Мексикою. Іржа кавового дерева, вперше виявлена вченими на острові Цейлон в кінці Х!Х століття, з 70-х років ХХ сторіччя поширилася в Бразилії та стала загрозою виробництва кави у головному регіоні його культивування - в Центральній і Південній Америці. Як з'ясувалося, спори паразита були завезені на американський материк повітряними течіями через Атлантичний океан із Західної Африки. На величезні відстані переносяться спори деяких іржавинних грибів, і це створює небезпеку епіфітотій іржі.

Номер слайду 16

В атмосферному повітрі у великих кількостях також присутні конідії грибів з групи мікроміцетів (альтернацій, пеніциллів, тощо) і спори макроміцетів. У лісах базидіоспори поширюються конвекційними струмами повітря, які підхоплюють їх, а на великій висоті вітер переносить їх на далекі відстані. Спори водних грибів переносяться на значні відстані струмами води. Наприклад, ріжки утворюють пухкі склероції, в тканинах яких міститься багато повітря, тому вони дуже легкі, плавають на поверхні вод і добре переносяться течією. Вода бере участь у поширенні спор і багатьох наземних грибів. Дощові краплі, потрапляючи на гілочки з конідіями, розбризкуються на тисячі дрібних крапель, кожна з яких містить безліч конідій гриба.

Номер слайду 17

Поширення тваринами. Багато тварин поширюють спори різних видів грибів. Спори грибів, що мають великі підземні плодові тіла, переносяться хребетними тваринами, які вишукують гриби за запахом і з'їдають їх. Так, кабани та олені в деяких європейських країнах поїдають плодові тіла оленячих трюфелів. Спори істинних трюфелів також часто поширюють тварини. На цьому заснований стародавній спосіб масового збору трюфелів за допомогою дресированих собак і свиней. Спори багатьох шапинкових грибів поширюють білки, бурундуки та деякі інші гризуни. Активно поширюють спори грибів і багато птахів. У поширенні великої групи грибів беруть участь комахи. Найчастіше спори цих грибів забезпечені слизовою обгорткою або занурені в слиз, що має різкий неприємний запах, який приваблює комах. Комахи переносять спори багатьох грибів, що паразитують на рослинах. Наприклад, жуки-короїди заносять спори гриба збудника голландської хвороби в'яза в свої ходи на деревах, викликаючи зараження нових рослин. Мухи та інші комахи можуть переносити конідії ріжків. Спори шапинкових грибів зазвичай переносяться мурахами. Було відмічено, що деякі види мурашок, які живуть у Південній Америці, влаштовують у мурашниках справжні грибні сади. Схожі грибні сади розводять і терміти, причому гриби у великих кількостях виростають на подрібненій деревині

Номер слайду 18

Поширення людиною. Людина в процесі своєї господарської діяльності також часто поширює гриби. Так з одного континенту на інший були завезені з посадковим матеріалом, насінням, знаряддями обробки грунту спори паразитів багатьох рослин (фітофтори, збудника голландської хвороби в'язів, ін.) Таким же шляхом спори паразитів можуть поширюватися в межах однієї країни або регіону. Для боротьби з паразитами застосовують спеціальні заходи - термічну обробку та протруювання насіння фунгіцидами.

Номер слайду 19

Пригадайте за схемою все, що ви вже знаєте про гриби

Номер слайду 20

Презентацію підготувала вчитель хімії та біології Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №21 Кот Т. Ю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Burm Nata
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
6239
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку