Презентація з теми: "Клітина. Узагальнення"

Про матеріал

Презентація з теми: "Клітина. Узагальнення".

Містить матеріали для повторення та пантбук:

https://naurok.com.ua/pantbuk-z-biologi-budova-roslinno-klitini-245698.html

Щира подяка авторові!

Конспект уроку можна знайти за посиланням:
https://naurok.com.ua/konspekt-uroku-z-temi-klitina-uzagalnennya-252640.html


Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛІТИНАузагальнення

Номер слайду 2

— Вони бувають живими, а бувають мертвими.— За формою є і круглі, і довгі, і трикутні, і прямо­кутні, і зірчасті.— Розміри їх різні: від невидимих до велетенських.— За кольором можна знайти зелені, жовті, червоні, білі, фіо­летові.— Деякі мають ядра, а інші позбавлені їх.— Вони можуть становити цілий організм.— Одні добре рухаються, а інші нерухомі.— Вони діляться, і при цьому їх стає більше.— Чиїми б вони не були, мають подібну будову.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Клітини є цеглинками, за допомогою яких зводиться будівля рослини. К. Тімірязєв

Номер слайду 5

ПОЕТИЧНА ХВИЛИНКАМи чуємо часто: “Клітина жива!”А як же вона промовляє слова?Як ходить в крамниці, в кіно, в магазин?Чому для клітини шкідливий бензин?Тепер я вже знаю: рослина – це дім, де мешкає разом багато клітин.І кожна клітина в рослині жива,І в кожній клітині ядро - голова. Не треба клітинам ходить в магазинЇх функція – створювати їжу самим.І зайві розмови усі ці слова. Як є всі умови – клітина жива!

Номер слайду 6

«ТАК — НІ»1. Для вивчення клітин і тканин застосовують збільшувальні прилади — телескоп і мікроскоп.2. Лупа здатна збільшувати предмети у 100 разів.3. Сучасні світлові мікроскопи здатні збільшувати зображення до 3000 разів.4. Кратність збільшення є добутком збільшень, які забезпечують лінзи окуляра та об’єктива.5. Сонячні промені спрямовуються на об’єкт дослідження за допомогою дзеркала.6. Сучасні мікроскопи здебільшого мають штучне джерело світла.7. У світловій мікроскопії об’єкт дослідження повинен бути прозорий або напівпрозорий.8. Об’єктив — це система лінз, яка розташована у верхній частині тубуса.9. Окуляр — це система лінз, яка розташована в нижній частині тубуса.10. Мікроскоп необхідно переносити обома руками.11. Після роботи з мікроскопом необхідно протерти лінзи м’якою серветкою.12. Мікроскоп можна розбирати.

Номер слайду 7

ВІДПОВІДІ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}123456789101112нінітактактактактакнінітактакні

Номер слайду 8

ПОЕТИЧНА ХВИЛИНКАНе далеко і не близько – в кожної рослини – Є маленькі королівства, що звуться Клітини. Королівством цим прекрасним правлять заодно Оболонка,Цитоплазма ще й маленьке Ядро. Правлять мудро, не воюють, скрізь у них є толк. Царство це функціонує геть без помилок. Оболонка на кордоні здійснює контроль: Пропускає: Воду, Солі (тих, хто зна пароль). З іншими Клітинами теж взаємодіє,Бо «послом» працює – і дружити вміє. Цитоплазма – цяця ніжна – геть негарно скроєна: Вся така товста, в собі ж бо містить органоїди. Ендоплазматичну сітку, рибосоми хитрі,Мітохондрії довгасті і складні пластиди. Все у Цитоплазмочці злилося – з’єдналось, Тому у Клітині – добробут і радість. А Ядро – неначе мозок всього королівства,Бо ядерце й хромосоми в собі воно містить. Все в клітині злагоджено, все тут необхідне. Королівство співпрацює з ними досить плідно. Тож сьогодні ми зазирнемо у це королівство.

Номер слайду 9

ВИВЧЕННЯ КЛІТИНИелодея кавуншкірочка цибулі

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ОСНОВНІ СКЛАДОВІ РОСЛИННОЇ КЛІТИНИ

Номер слайду 12

КЛІТИННА ОБОЛОНКАСкладається з зовнішньої клітинної стінки та тоненької плазматичної мембрани. Захищає клітину від проникнення хвороботворних мікроорганізмів, вірусів. Забезпечує зв'язок клітин між собою. Підтримує форму рослинної клітини. Забезпечує транспорт різних речовин.

Номер слайду 13

ЦИТОПЛАЗМАЗахищає клітину від проникнення хвороботворних мікроорганізмів, вірусів. Забезпечує зв'язок клітин між собою. Підтримує форму рослинної клітини. Забезпечує транспорт різних речовин. Цитоплазма – внутрішнє середовище клітин, об’єднує всі клітинні структури і забезпечує їхню взаємодію.

Номер слайду 14

ЯДРОСкладається з ядерної оболонки та ядерного соку. Відповідає за збереження та передачу спадкової інформації.

Номер слайду 15

КЛІТИННІ ОРГАНЕЛИ1 – ендоплазматична сітка; 2 – комплекс Гольджі; 3 – лізосома; 4 – вакуоля; 5 – мітохондрія; 6 – пластида; 7 – рибосома; 8 – клітинний центр

Номер слайду 16

МІТОХОНДРІЇЦе двомембранні органели. Забезпечують накопичення енергії в клітині. Відповідають за окиснення органічних сполук, завдяки чому мітохондрії називають дихальним центром клітин.

Номер слайду 17

ПЛАСТИДИХромопласти, Лейкопласти, Хлоропласти

Номер слайду 18

ПЛАСТИДИХлоропласти. Лейкопласти. Хромопласти. Забезпечують фотосинтез. Накопичують запасні поживні речовини. Забарвлюють плоди, квіти

Номер слайду 19

ВАКУОЛІЦе органела, яка заповнена клітинним соком. Забезпечує форму клітини, запасає поживні речовини.

Номер слайду 20

ЕНДОПЛАЗМАТИЧНА СІТКАЦе сукупність з’єднаних між собою маленьких канальців. Зв’язує між собою основні органели клітин.

Номер слайду 21

РИБОСОМИНемембранні структури. Беруть участь у синтезі білка.

Номер слайду 22

КОМПЛЕКС ГОЛЬДЖІСукупність сплощених порожнин. Відповідає за пакування та транспортування з клітин речовин, які синтезуються в клітині.

Номер слайду 23

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Органели. Будова. ФункціїКлітина оболонка. Складається з зовнішньої клітинної стінки та тоненької плазматичної мембрани. Захищає клітину від проникнення хвороботворних мікроорганізмів, вірусів. Забезпечує зв'язок клітин між собою. Підтримує форму рослинної клітини. Забезпечує транспорт різних речовин. Цитоплазма. Це в’язка речовина, яка заповнює клітину, до її складу входять мікроскопічні трубочки які складаються з води та органічних і неорганічних речовин. Цитоплазма – внутрішнє середовище клітин, об’єднує всі клітинні структури і забезпечує їхню взаємодію. МітохондріїЦе двомембранні органели. Накопичення енергії в клітиніПластиди. Це органели клітини, вкриті однією чи двома мембранами: А) хлоропласти. Пластиди зеленого кольору. Містять органічну речовину – хлорофіл, який приймає участь в процесі фотосинтезу. Б) хромопласти. Пластиди забарвлені в різні кольори: жовтий, червоний, фіолетовий тощо. Ці пластиди надають забарвлення пелюсткам квіток, плодам, осінньому листю. В) лейкопласти. Прозорі пластиди. Накопичують поживні речовини (наприклад, крохмаль у бульбах картоплі). Вакуоль. Це органела, яка заповнена клітинним соком. Забезпечує форму клітини, запасає поживні речовини. Ендоплазматична сітка. Це сукупність з’єднаних між собою маленьких канальців. Зв’язує між собою основні органели клітин. Рибосоми. Немембранні структури. Беруть участь у синтезі білка. Комплекс ГольджіСукупність сплощених порожнин. Пакування та транспортування з клітин речовин, які синтезуються в клітині. Ядро. Складається з ядерної оболонки та ядерного соку. Збереження спадкової інформації

Номер слайду 24

ПОРІВНЯННЯ КЛІТИН{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Рослинна клітина. Тваринна клітина. Ядро++Мембрана++Поверх мембраниклітинна стінкаглікокалікс. Органели: - пластиди+-- мітохондрії++- рибосоми++- апарат Ґольджі++ЕПС++- вакуолівеликідрібні або відсутні- клітинний центрнаявний лише у нижчих рослин+- лізосомизустрічаються рідко+- включення++

Номер слайду 25

«ЦІКАВІ ЗАПИТАННЯ»1. Учні отримали фотографії луски двох цибулин, зроблені за допомогою мікроскопа. На одній з них на 1 мм шкірки поміщалося 10 клітин, а на другій — 5 клітин. На якій фотографії зображено луску молодої цибулини, а на якій — старої?2. Діти помітили, що під мікроскопом у клітинах одного яблука вакуолі займають весь клітинний простір, а в клітинах іншого — вакуолі маленькі. Порівняйте зрілість цих плодів.

Номер слайду 26

«ВІРЮ — НЕ ВІРЮ»1. Клітини рослин складаються з клітинної оболонки, цитоплазми та ядра.2. Клітинна оболонка складається з клітинної стінки та плазматичної мембрани.3. Клітинна стінка розміщується під плазматичною мембраною.4. Обов’язковою складовою рослинних клітин є ядро.5. У безбарвних пластидах — хромопластах — накопичуються запасні поживні речовини.6. Молоді клітини завжди мають одну вакуолю.7. Вакуолі заповнені клітинним соком.8. У хлоропластах відбувається фотосинтез.9. Включення — це постійні утвори, які виникають у процесі життєдіяльності і зберігаються весь час у цитоплазмі клітини.10. Мітохондрії можна побачити тільки за допомогою електронного мікроскопа.11. Пластиди одного типу можуть перетворюватися на інші.12. Клітинний сік — це розчин неорганічних речовин.

Номер слайду 27

ВІДПОВІДІ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}123456789101112++-+--++-++-

Номер слайду 28

ПРОБЛЕМНЕ ЗАПИТАННЯДеякі вчені порівнюють клітину з фабрикою. Чи є підстави для такого порівняння?

Номер слайду 29

ПОРІВНЯННЯ КЛІТИНИ ТА ФАБРИКИ

Номер слайду 30

ФІЛВОРД{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЯІРДНОХОТІМОВАКУОЛЯОРДЯБАХЛОРОПЛАСТОНТСАЛПОМОРХЛИАМЗАЛПОТИЦОТЛЕЙКОПЛАСТНІКССКЕЛПМОККЛСІКІЖДЬЛОГАКАМОСОБИРСПЕ

Номер слайду 31

ВІДПОВІДІ ДО ФІЛВОРДАКЛІТИНА, МІТОХОНДРІЯ, ВАКУОЛЯ, ЯДРО, ХЛОРОПЛАСТ, ХРОМОПЛАСТ, ЦИТОПЛАЗМА, ЛЕЙКОПЛАСТ, КОМПЛЕКС ГОЛЬДЖІ, ЕПС, РИБОСОМА, ОБОЛОНКА, СІК, КС (КЛІТИННА СТІНКА)

Номер слайду 32

ОЗВУЧИТИ НІМИЙ МАЛЮНОК

Номер слайду 33

ПАНТБУК (1)

Номер слайду 34

ПАНТБУК (2)

Номер слайду 35

ПАНТБУК (3)

Номер слайду 36

ПАНТБУК (4)

Номер слайду 37

ПАНТБУК Першоджерело: Пантбук з біології "Будова рослинної клітини"https://naurok.com.ua/pantbuk-z-biologi-budova-roslinno-klitini-245698.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бортнічук Тетяна Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лобач Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кранга Ірина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Русалович Людмила
    Дякую за гарну розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Chetverikova Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Дзевенко Марія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Мончин Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
18 жовтня 2021
Переглядів
6057
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку