Презентація з теми "Лишайники"

Про матеріал
Презентація з теми "Лишайники" може використовуватися під час вивчення нового матеріалу з біології рослин, або при повторенні матеріалу при підготовці до складання ЗНО з біології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛИШАЙНИКИ

Номер слайду 2

БУДОВА ЛИШАЙНИКІВТіло складається із слоевища. Слоевище складається із верхнього і нижнього корка, серцевини, яка складається із гифів гриба і шару клітин зелених водоростей.

Номер слайду 3

ЖИВЛЕННЯ ЛИШАЙНИКІВ В основі організації лишайників лежить помірний паразитизм гриба на водорості. Гриб формує особливі гіфи – гаусторії, які проникають у клітини водоростей і слугують для обміну речовинами. Водорость отримує від гриба воду та мінеральні речовини.

Номер слайду 4

За морфологічними ознаками лишайники поділяються на групи{DFEA1 B5 A-158 F-4016-9325-F9 C1 A43 F04 AE}НАКІПНІЛИСТУВАТІКУЩИСТІ щільно приростає до субстрату мають вид пластинок різного забарвлення стеблоподібні форми, які приростають до субстрату ділянками нижньої частини

Номер слайду 5

леканора їстівна, графіс, лецідея. НАКИПНІ

Номер слайду 6

ЛИСТУВАТІксанторія (стінна золотянка), пармелія

Номер слайду 7

КУЩИСТІкладонія, ягель (оленячий мох), цетрарія (ісландський мох), бородач

Номер слайду 8

ЗНАЧЕННЯ ЛИШАЙНИКІВУ ПРИРОДІРуйнують гірські породи. Утворюють грунтовий шар (піонери рослинності). Складають покрив тундри.Є їжею північних оленів (ягель).Є середовищем перебування для безхребетних тварин

Номер слайду 9

ЗНАЧЕННЯ ЛИШАЙНИКІВУ ЖИТТІ ЛЮДИНИВживаються в їжу людиною.Є сировиною для одержання спирту, фарби, індикаторів (лакмус). Використовуються в парфумерній промисловості.Є біоіндікаторами чистоти повітря. Використовуються в медицині при захворюваннях кишечнику й органів дихання.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!