Презентація за темою "Кібер-злочинність обмежує Інтернет-спільноту?"»

Про матеріал
У презентації узагальнені матеріали з основ кібер-безпеки: названі найпоширеніші види кібер-хуліганства та кібер-злочинів, коротко подається опис шкоди, яка може бути завдана школярам в Інтернет-просторі, та пропонуються шляхи захисту. Матеріали можуть бути корисними як для педагогів, так і для учнів та їхніх батьків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУТема: «Кібер-злочинність обмежує Інтернет-спільноту?»Гурток «Юні журналісти» (кер. Дітчук О. О.)ЦДЮТ Залізничного району м. Львовата Інститут екології масової комунікації при ЛНУ ім. Ів. Франка- 27 січня 2017 р. -9

Номер слайду 2

Інтернет-загрози для дітей1. Віруси. Увага! Ознаки зараження комп’ютера вірусом:зменшення обсягу вільної оперативної пам’яті;уповільнення роботи комп’ютера та завантаження;незрозумілі (без причин) зміни у файлах, зміни розмірів та дати останньої модифікації файлів;помилки під час завантаження операційної системи;неможливість зберігання файлів у потрібних каталогах;незрозумілі системні повідомлення, музичні та візуальні ефекти тощо.

Номер слайду 3

Інтернет-загрози для дітей2. Недостовірна інформація. Увага! На різноманітних форумах легко знайти інформацію, яка є не тільки антинауковою, але й життєво небезпечною. Якщо при підготовці рефератів недостовірна інформація не призводить до життєвого ризику, то у випадку пошуку інформації, яка стосується здоров’я, як фізичного, так і психічного, вона повинна обговорюватися лише в родині та з фахівцями.

Номер слайду 4

Інтернет-загрози для дітей3. Небезпечний контент«Доросла» інформація. Пропагування сексуального насильства над дітьми. Онлайн-зваблення дітей. Пропагування жорстокої поведінки. Пропагування шкідливих звичок. Завдана шкода: негативний вплив на фізичне та психічне здоров’я дитини.

Номер слайду 5

Інтернет-загрози для дітей4. Кібер-хуліганство. Завдана шкода: стати жертвою кібер-хуліганів можна і вдома на очах у батьків; дорослі можуть про це навіть не здогадуватися. Кібер-булінгкібер-грумінг. Гриферство. Троллінг. Пранкерство

Номер слайду 6

Інтернет-загрози для дітей5. інтернет-шахрайство. Завдана шкода: надавши шахраям конфіденційну інформацію про себе та свою сім’ю, особа ставить себе та родину під загрозу пограбування, шантажу або насилля.фішингпоштовий фішингфармінгстворення у мережі профайлів для виявлення інтересів особистості та її конфіденційних данихонлайн-хижацтво. Онлайн-фішинг. Шахрайські спами

Номер слайду 7

Інтернет-загрози для дітей6. спами. Увага! Спам – це масова розсилка комерційної, політичної та іншої реклами (інформації) або іншого виду повідомлень особам, які не висловлювали бажання їх отримувати. Фішинг також може іноді вважатися спамом. Часто подібні повідомлення маскуються під офіційні листи від банку: в них є прохання повідомити номер банківського рахунку, номер кредитної картки, PIN-коди тощо.

Номер слайду 8

Інтернет-загрози для дітей7. Торгівля людьми. Увага! Враховуючи вищенаведені ризики, легко змоделювати такі ситуації в Інтернеті, які можуть використовуватися з метою торгівлі людьми: від сайтів, що пропонують роботу (роботодавці можуть виявитися звичайними торгівцями людьми), до шантажу з метою викрадення жертви та її подальшого продажу.

Номер слайду 9

УГОДАБатьки можуть допомогти. Варто скласти з батьками угоду про права та обов’язки під час роботи в Інтернеті. В угоді бажано чітко прописати наступне:на які сайти дітям можна заходити в онлайн і що там можна робити;скільки часу можна проводити в Інтернеті;що робити, якщо дитину насторожують окремі повідомлення;як захищати свою персональну інформацію;як поводити себе безпечно в інтерактивному середовищі;яких правил етики треба дотримуватися в онлайн-спілкуванні;як безпечно використовувати чат-кімнати, групи в соцмережах, послуги миттєвого обміну повідомленнями.

Номер слайду 10

Звернення до поліціїРеакція на Інтернет-злочини. Увага! Дотримуйтеся запобіжних заходів щодо перерахованих вище правопорушень та злочинів. За необхідності звертайтеся до кібер-поліції. Подати заяву на порушника правил Інтерент-спілкування можна і до поліційного відділення.

Номер слайду 11

Дякуємо за увагу!Інформаційне джерело: Виховання культури користувача Інтернету. Безпека у всесвітній мережі: навчально-методичний посібник/ А. Б. Кочарян, Н.І. Гущина. – Київ, 2011. – 100с.

pptx
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
4044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку