Презентація " Загальна характеристика Голонасінних"

Про матеріал

Презентація до уроку біології в 6 класі з теми "Голонасінні". Містить тестові завдання для перевірки знань з теми "Вищі спорові рослини"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голонасінні. Загальна характеристика.

Номер слайду 2

1. Органами спорофіту папоротеподібних є: A) ризоїди; Б) спорангії; B) кореневище; Г) архегонії і антеридії.2. Органами гаметофіту хвощеподібних є: A) ризоїди; Б) спорангії; B) кореневище; Г) архегонії і антеридії.3. У життєвому циклі папоротей, плаунів, хвощів переважає: А) спорофіт; Б) гаметофіт.4. Спорангії хвощів і плаунів зібрані: А) у стробіли; Б) у соруси.5. Зі спори у вищих спорових рослин розвивається: А) гаметофіт; Б) спорофіт.6. Гаметофіт щитника чоловічого: A) підземний; Б) надземний; B) має ризоїди; Г) фотосинтезуючий. Перевіримо знання про вищі спорові рослини:

Номер слайду 3

7. У хвощів у літніх пагонах відкладається: A) кристали кремнезему; Б) крейда; В) діатоміт.8. Із зиготи вищих спорових рослин розвивається: А) гаметофіт; Б) спорофіт.9. Характерна ознака циклу розвитку мохів: A) гаметофіт відсутній; Б) Г > C ; В) гаметофіт живе самостійно; Г) гаметофіт редукований і повністю залежить від спорофіта.10. Рослина, завдяки якій утворюється торф: А) орляк; Б) спірогіра; В) сфагнум; Г) зозулин льон.11. Ваї в папоротеподібних — це: А) листки; ; Б) спори; В) стебла; Г) заростки.12. Фотосинтез у хвоща польового відбувається у: A) листках; Б) стеблах; B) кореневищах; Г) спороносних колосках. Перевіримо знання.

Номер слайду 4

Голонасінні. Загальна характеристика.

Номер слайду 5

Загальна характеристика Голонасінних- відомо близько 800 сучасних видів;- переважно дерева і кущі, що утворюють ліси;- мають добре розвинені вегетативні органи складної будови;- кора і деревина має смоляні канальці з живицею;- листки у вигляді голок або лусок, живуть кілька років;- розмножуються насінням, яке розвивається в шишках;- для запилення не потрібна вода, його здійснює вітер.

Номер слайду 6

Царство Рослини. Відділ Голонасінні Клас СаговниковіКлас ХвойніКлас ГінкговіКлас ГнетовіРізноманітність Голонасінних

Номер слайду 7

Середовище існування голонасінних. Голонасінні поширені на усіх континентах. Саговники живуть у тропіках і субтропіках. Ефедра — в пустелях, напівпустелях, степах, на піщаних і скелястих місцях. Вельвічія дивна росте в кам’янистих пустелях Анголи, біля пустелі. Хвойні поширені у Північній Євразії, Північній Америці, в Південній півкулі — в Новій Зеландії, Австралії і в Південній Америці та вздовж Тихого океану. У сухих соснових лісах ростуть світлолюбні сосни. Ялина — тіньовитривала рослина. Щодо ґрунтів, то вони невибагливі. Поширені на пісках, крейдяних горах, а іноді на голих скелях, укорінюючись в їхніх тріщинах.

Номер слайду 8

Різноманітність Голонасінних

Номер слайду 9

Клас Саговники. Це деревовидні рослини, стовбури яких циліндричні чи бульбовидні, нерозгалужені. Листки великі папоротеподібні, перисті, розміщені пучком на верхівці стовбура. Дводомні рослини. Відомі мільйони років. Поширені в тропіках і субтропіках. Це цікаво!

Номер слайду 10

Клас ГнетовіЦе кущі, ліани, рідко дерева. Листки супротивні, цільнокраї. До даного класу відносимо гнети, ефедру, вельвічію. У вельвічії невеликий стовбур від якого відростають всього два листки. Вони живуть все життя рослини не відпадаючи. Наростають основами, а верхівки вітер роздирає на смужки. Низкая ВЕЛЬВИЧИЯ лишена величия: ствол, как пень, и два листа - не сказать, что красота! Этим листьям сотни лет - листьев старше в мире нет. Це цікаво!

Номер слайду 11

Вельвічія. Це цікаво!

Номер слайду 12

Гінкго. Це цікаво!

Номер слайду 13

Клас ХвойніПорядок Сосни. Родина СосновіРід Модрина. Рід Сосна. Рід Ялина

Номер слайду 14

Клас ХвойніХарактерною особливістю більшості хвойних є верхівковий ріст. Гілки цих рослин розміщуються кільцями, причому щороку утворюється одне кільце, або так звана «мутовка». За кількістю цих кілець можна підрахувати вік рослини. У більшості хвойних листки багаторічні, але у деяких видів вони опадають щорічно (модрина)Невелика площа листків та особливості їхніх продихів (вони заглиблені у товщу листка) забезпечують майже повне припинення випаровування вологи взимку.

Номер слайду 15

Будова хвоїХвоїнка ялини. Хвоїнка сосни. Хвоїнка модрини

Номер слайду 16

Голкоподібні листки. Елементи будови голонасінної рослиничоловічімолоді жіночіГілка сосни

Номер слайду 17

Цикл розвитку

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання: § 42 опрацювати

pptx
Додано
11 березня 2019
Переглядів
2348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку