Презентація "Загальна характеристика класу Ссавці. Різноманітність ссавців, їх значення в природі та в житті людини"
Соколенко Є.М., вчителя біології Новоукраїнського НВК №8 Кіровоградської області. Презентація про різноманітність ссавців призначена для вивчення на біології у 7 класі.
Анатомічна будова скелета кішки: 1 – лицьова частка черепа; 2 – нижня щелепа; 3 – мозкова частка черепа; 4 – перший шийний хребець; 5 – шийні хребці; 6 – лопатка; 7 – грудні хребці; 8 – ребра; 9 – поперекові хребці; 10 – крижі; 11 – таз; 12 – хвостові хребці; 13 – стегнова кість; 14 – велика і мала гомілкові кістки; 15 – плесно; 16 – пальці (лапа); 17 – пясть; 18 – променева кістка; 19 – ліктьова кістка; 20 – плечова кістка; 21 – грудна кістка
Мускулатура М'язи собаки: 1 - жувальний; 2 - грудннно-щитовидний; 3 - плечеголовний; 4 - трапецієвидний; 5 - дельтовидний; 6 - плечовий; 7 - триголовий; 8 - широкий; 9 - грудний; 10 - черевний зовнішній; 11 - сідничний; 12 - напружувач фасції стегна; 13 - напівсухожильний; 14 - двухголовий; 15 - м'язи хвоста Тобто м'язи диференційовані, добре розвинені м язи спини, кінцівок та їхніх поясів , міжреберні м язи , жувальні м‘язи. Особливою ознакою ссавців є наявність куполоподібного м’яза – діафрагми , яка відокремлює грудну порожнину від черевної.
У кого скільки зубів? 1.У пащі величезної китової акули перебуває до 15 тисяч зубів 2.У кішки і всіх котячих :левів, тигрів кількість зубів у роті всього - 30. 3. А у собаки, вовка та лисиці їх - 42. 4. А у визнаних гризунів тваринного світу - зайця і білки - зубів - 28 і 22 відповідно.
Першозвірі, або яйцекладні (Prototheria) — група примітивних ссавців, що проживають в Австралії та на прилеглих островах (Нова Зеландія, Тасманія, Нова Гвінея). На відміну від решти ссавців, першозвірі розмножуються відкладаючи яйця. В самок замість сосків є зони молочних залоз, звідки потомство злизує молоко. Першозвірі або Яйцекладні
Роль ссавців У природі Поширення насіння Ланки ланцюгів живлення Санітари природи Сприяють грунтоутворенні В житті людини Предки свійських тварин Продукти харчування Переносники інфекційних захворювань Переносники глистяних захворювань М’ясо,шкіра,молоко,масло,сало Перевізники вантажів Перебування на службі Шкідники с.г.