Презентація "Загальна характеристика типу Хордові"

Про матеріал
У презентації розглядаються основні ознаки тварин типу Хордові. Тема уроку "Загальна характеристика типу Хордові", відповідає Програмі курсу «Біологя» для 6-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Матеріал презентації повністю відповідає навчальній програмі. До підручника В.І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика типу Хордові

Номер слайду 2

Хордові – справжні багатоклітинні двобічносиметричні целомічні тварини, які упродовж усього життя або на ранніх стадіях мають хорду, нервову трубку й зябра Синій кит (вага до 150 т)найбільша тварина. Сокіл – сапсан (швидкість до 320 км/год)найшвидша літаюча тварина. Гепард (швидкість 110 км/год)найшвидша бігаюча тварина. Жирафа (висота до 5,5 м)найвища тварина

Номер слайду 3

Хордові — це вищий тип тваринного царства, який об'єднує більше 41 тисяч сучасних видів тварин. В Україні – майже 750 видів. Ці тварини дуже різноманітні за зовнішнім виглядом, способом життя та умовами проживання. Хордові живуть на поверхні суші, у товщі ґрунту, у воді, та літають у повітрі.

Номер слайду 4

Ознаки, які дістались хордовим від безхребетних. Багатоклітинність (складаються з клітин, які об’єднуються в тканини, органи). Вториннопорожнинність (наявний целом, який втратив опорну функцію, але зберіг захисне значення, зменшуючи небезпеку пошкодження внутрішніх органів). Двобічносиметричність (тіло хордових можна поділити серединною площиною на дві половини). Тришаровість ( під час ембріогенезу в них закладаються : екто-, ендо- і мезодерма).

Номер слайду 5

Ознаки, які дістались хордовим від хребетних Наявність хорди. Хорда утворюється у всіх хордових на ранніх стадіях розвитку їх зародків (у нижчих хордових вона зберігається усе життя, у вищих — є лише у зародків, у дорослих замінюється хребтом). Нервова система трубчастого типу. Нервова система має вигляд трубки, що міститься на спинний стороні — над хордою (утворюється з шару ектодерми). У вищих хордових передній відділ нервової трубки розростається і утворює головний мозок. Травна трубка під хордою. Основними відділами є передня, середня ізадня кишка. Наявність зябрових щілин. У всіх хордових тварин у зародковому розвитку є зяброві щілини — парні поперечні отвори, які пронизують передній відділ травної трубки. Серце – у черевній частині тіла, під хордою і травною трубкою. У ланцетника серця нема, його заміняє скоротлива черевна аорта. Увсіх інших серцемає 2-4 камери.

Номер слайду 6

Систематика хордових. Клас Апендикулярії

Номер слайду 7

Підтип Личинко-хордові (Покривники)Включає близько 1500 видів морських хордових тварин. Цей тип об'єднує класи Апендикулярії, Асцидії та Сальпи. У покривників основні ознаки типу Хордові чітко виражені лише у личинковому віці. На початковому етапі життя покривники є вільноплаваючими личинками, які рухаються за допомогою хвоста. Личинки покривників мають складну будову, подібну з будовою ланцетника. У міру того як личинка перетворюється на дорослу особину, її будова спрощується. У дорослому віці у більшості з них немає хорди і нервової трубки. Тіло дорослого покривника міститься у драглистій оболонці-туніці, і нагадує мішок з двома воронками, через які входить і виходить вода. З водою тварина отримує кисень для дихання і їжу — органічні частинки. Покривники — гермафродити. Багато видів розмножуються брунькуванням, утворюючи колонії.

Номер слайду 8

Підтип Личинко-хордові (Покривники)Клас АсцидіїКлас Сальпи

Номер слайду 9

Підтип Головохордові (Безчерепні) Представлений невеликою групою морських хордових і включає один клас — Ланцетники, до якого належать близько 30 видів дрібних тварин. Назва «безчерепні» говорить про те, що представники цього підтипу не мають черепа і головного мозку. Будова безчерепних є досить примітивною:хорда протягом усього життя служить їм внутрішнім скелетом;функції центральної нервової системи виконує нервова трубка.

Номер слайду 10

Ланцетник. Зовні ланцетник схожий на невелику рибку довжиною 4 — 8 см і за формою нагадує хірургічний інструмент — ланцет (звідси і назва тварини). Вперше ланцетники були виявлені у Чорному морі і описані вченим Петром Палласом у 1774 р. Тіло ланцетика є стислим із боків. Черепа немає, головний мозок — не сформований. Є один непарний плавець — спинний, який плавно переходить у хвостовий. З боків тіла містяться м'язи, які розділені перегородками на 50 — 80 сегментів.

Номер слайду 11

Ланцетник. Протягом усього життя у ланцетника зберігається хорда (вона виконує роль внутрішнього скелета). По обидва боки від хорди у вигляді двох стрічок розташовуються м'язи, завдяки їх роботі ланцетник плаває і заривається у грунт. Нервова система. Над хордою розташована нервова трубка (від неї до внутрішніх органів і поверхні тіла відходять численні нерви). Органи чуття. Органами чуття є світлочутливі вічки Гессе (ланцетник відрізняє світло від темряви). У тонкій шкірі є дотикові клітини. На голові є нюхальна ямка, яка сприймає хімічні подразники. У ланцетика немає органів слуху і рівноваги, тому, коли він плаває, постійно перекидається то на бік, то догори черевом.

Номер слайду 12

Ланцетник. Травна система. Під хордою міститься травна система. На передньому кінці тіла знизу є ротовий отвір, через який дрібні організми, які є їжею ланцетника, зі струмом води потрапляють у широку глотку. Глотка має безліч отворів — зябрових щілин, через які видаляється вода. Харчові частинки спрямовуються у кишечник, де їжа перетравлюється. Неперетравлені рештки видаляються назовні через анальний отвір. Органи дихання. Органи дихання — зябра. Газообмін у ланцетника відбувається водночас із живленням — у міжзябрових перегородках. Через тонкі стінки капілярів у кров надходить кисень, а з крові виділяється вуглекислий газ. Частково газообмін можливий і через покрив тіла.

Номер слайду 13

Ланцетник. Кровоносна система. Кровоносна система замкнута: кров циркулює по двом головним судинам — спинній і черевній, а також по тонким їх відгалуженням і безлічі найтонших капілярів. Ними пронизані і тканини глотки навколо зябрових щілин.

Номер слайду 14

Ланцетник. Органи виділення. Органи виділення ланцетника метанефридії. Ці трубочки містяться вздовж боків глотки (90 пар) і відкриваються одним кінцем у порожнину тіла, іншим — у навколозяброву порожнину. Розмноження. Усі ланцетники — роздільностатеві тварини. Статеві органи: у самок — яєчники, у самців — сім'янники. Запліднення — зовнішнє. Самець і самка викидають статеві клітини у воду — там і відбувається запліднення. Із запліднених ікринок розвиваються личинки, які спочатку, протягом 3 місяців, плавають у товщі води, а потім опускаються на дно, де і перетворюються на дорослих ланцетників. Ці тварини розмножуються лише один раз протягом життя через розрививи стінок статевих залоз, які не відновлюються

Номер слайду 15

Ланцетник. Ланцетник європейський. Ланцетник каліфорнійський

Номер слайду 16

Підтип Черепні, або ХребетніДо цього підтипу належать Класи: Круглороті, Хрящові і Кісткові риби, Земноводні, Плазуни, Птахи і Ссавці. За будовою і способом життя Хребетні є на вищому рівні організації, ніж Безчерепні і Покривники. На відміну від малорухомих безчерепних, які пасивно харчуються, предки хребетних перейшли до активного пошуку їжі і пов'язаному з цим пересуванню. Це призвело до розвитку потужного внутрішнього скелета і мускулатури, вдосконалення процесів дихання, харчування, кровообігу, виділення, органів чуття і центральної нервової системи. Осьовим скелетом більшості хребетних служить хребетний стовп (звідси назва підтипу), який виконує опорну функцію і є своєрідним футляром для спинного мозку, тим самим захищаючи його.

Номер слайду 17

Підтип Черепні, або ХребетніКлас АмфібіїКлас СсавціКлас Плазуни. Клас Птахи. Клас Кісткові риби. Клас Хрящові риби

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 11
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кирпатий Микола Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кравець Наталія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Труш Жанна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Слодзик Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Масальська Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 8 відгуків
pptx
Додано
12 січня 2021
Переглядів
21937
Оцінка розробки
5.0 (11 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку