Презентація Захист України дівчата "Судоми"

Про матеріал
Презентація по темі: "Судоми" на допомогу вчителю Захисту України курс для дівчат, учениць 10 класу. Допоможе учням краще зрозуміти тему та зорінтуватись у ній. Презентація подана у доступній формі, тісно пов'язана з підручником.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Судоми.

Номер слайду 2

Судома — мимовільні спазматичні скорочення м'язів, що зазвичай супроводжуються різким та ниючим болем. Вони відрізняються за тривалістю, інтенсивністю та поширеністю. Напади судом можуть бути епізодичними і регулярними. Розрізняють епілептичні та неепілептичні судоми. Тонічні судоми – тривале напруження м’язів. Клонічні (конвульсії) – чергування синхронних поштовхоподібних скорочень та періодів розслаблення.

Номер слайду 3

Епілепсія вважається одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини. Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються. Ці напади проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або ж по всьому тілу. Іноді людина може зомліти чи втратити контроль за функціями кишечника або сечового міхура. Напади спричинені надлишком електричних імпульсів у групах клітин різних ділянок мозку. Епілептичні напади можуть мати форму як незначних провалів у пам’яті, так і важких тривалих конвульсій, а також різнитись за частотою, трапляючись як менше разу на рік, так і до декількох випадків у день.

Номер слайду 4

Неепілептичні судоми можуть бути викликані різкими перепадами температур(наприклад, у водоймі), зневодненням організму через порушення питного режиму,перевтомленням м’язів, недостатністю в організмі мікроелементів (калію, кальцію тамагнію). Також причинами спазматичних нападів можуть стати деякі захворювання,зокрема цукровий діабет, варикозне розширення вен, отруєння. Судоми – симптом захворювання, тому необхідно звернутись до лікаря для встановлення йх причини і лікування.

Номер слайду 5

Великий судомний напад

Номер слайду 6

Домедична допомога під час судом

Номер слайду 7

Домедична допомога після закінчення судомного нападу

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
1080
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку