презентація заходу в тижні біології"Всесвітній день Яблук "

Про матеріал
Презентація позакласного заходу з біології, присвяченого Дню яблук . Зупинки : Історична , медична , кулінарна , цікавинки .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

   

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«Яблука доспіли, яблука червоні!»- відомі усім слова Максима Рильського. Саме вони нагадують нам про прихід золотої осені та її дари людині. « Сторінка 1. Історична. Яблуня - одна з тих рослин, на яку вже первісна людина звернула увагу і почала використовувати для своїх потреб Археологи знайшли докази, що люди вирощували яблуні 6500 років до н.е. Її вирощували ще в Стародавній Греції і Стародавньому Римі, на територіях Єгипту і Палестини. В античні часи яблуко поширили в Європі римляни. У доісторичних поселеннях в Швейцарії були знайдені обвуглені плоди яблук.

Номер слайду 5

На території стародавніх слов'ян було так багато диких яблунь, що мандрівники називали її «яблуневим царством». На Русі вперше яблуневі сади були закладені в Києві на території Києво-Печерської лаври за Ярослава Мудрого. Про особливу плодючість яблуні знати вже трипільці, коли зображали насіння яблуні на своєму посуді. 

Номер слайду 6

У міфах та легендах різних країн і народів яблуко має різнобічнe символічне значення. У християнській традиції з яблуні починається історія людства – адже, за Біблією, саме вона була тим райським Древом Пізнання добра і зла, плоди якого на свою біду вкусили наші прабатьки, піддавшись спокусі лукавого Змія. За що і були вигнані з Раю: Адам, – щоб у поті чола добувати хліб свій, Єва – в муках народжувати дітей своїх.

Номер слайду 7

Згідно давньогрецького міфу про Геракла, найважчим його подвигом на службі в Еврісфея був останній, дванадцятий подвиг: він повинен був знайти на краю землі золоте дерево і здобути три золотих яблука. Яблука охороняв дракон Ладон, якого вбив Геракл, щоб заволодіти молодильними яблуками. Однак Богиня Афіна повернула на місце викрадені яблука, щоб Боги не старіли. Завдяки цим яблукам Боги зберігають вічну молодість. Червоне яблуко вважалося символом богині любові - Венери.

Номер слайду 8

Одне з найбільших наукових відкриттів нового часу, за легендою, теж пов’язано з яблуком. Вважається, що Ньютон прийшов до закону всесвітнього тяжіння, звернувши увагу на яблуко, що впало з гілки, і вперше задумавшись над тим, чому, власне, предмети падають вниз.

Номер слайду 9

У слов'янських казках молодильні яблука ростуть на прадубі (Доб-рослав. Дерево-цілитель). У казках яблуні допомагають зустрітися закоханим, бездітним дарують здорових спадкоємців, продовжують молодість, фарбують дівочі щічки рум'янцем. І пророкують долю. На Русі дівчата ворожили на яблуках про майбутню любов. А в народі існує легенда, що яблука володіють особливою силою виконання бажань в свято Преображення Господня, що відзначається 19 серпня. У народі він зветься Яблучним Спасом, оскільки саме в цей день на Русі було прийнято зривати і освячувати яблука та інші фрукти нового врожаю. У Різдвяному обряді яблука присутні на столі як символ родючості. Відоме використання яблука і в любовній магії, до того ж, використовують не тільки плоди цього дерева, але й квіти, насіння, гілочки та листя.

Номер слайду 10

Сторінка 2. Медична

Номер слайду 11

Сторінка 3. Цікаві факти

Номер слайду 12

1. За підрахунками учених, сьогодні яблуневі сади займають на землі п'ять мільйонів гектарів. За статистикою, практично кожне друге плодове дерево на Землі — яблуня.2. Найбільше яблуко, зареєстроване у Книзі рекордів Гіннеса, важило 1,5 кілограма. 3. Найменші яблука величиною трохи більше горошини.

Номер слайду 13

4. Найважче яблуко виростив у 2005 році в Японії Чисато Івасаки, і воно важило 1,849 кг.5. Яблука не тонуть у воді, так як 20-25% їх маси становить повітря.6. А чи знаєте ви ,що саме завдяки яблуку з'явилася губна помада. Сама назва «помада» походить від французького слова «pomme», що означає, як ви здогадуєтеся, яблуко. Помада була винайдена завдяки кардиналу Рішельє, який дуже любив запах яблук і попросив аптекаря виготовити йому бальзам для губ з таким запахом.

Номер слайду 14

7. З яблук можна робити не тільки смакоту, але і канцелярське приладдя! Таке цікаве застосування їм знайшов підприємець з Італії Альберто Волькан. Він дізнався, що у відходах, які утворюються при виробництві яблучного соку, міститься велика кількість целюлози. Альберто Волькан вже випустив з яблучної папери близько 60 тис. конвертів, 7 тис. блокнотів та 6 тис. пакетів.

Номер слайду 15

8. Останнім часом «авторитет» яблук ще більше зріс: вони увійшли в обов'язковий раціон космонавтів. Виявляється, яблука добре переносять космічні швидкості, зберігаючись при цьому цілими, в той час як лимони та апельсини в стратосфері «вибухають», розлітаючись на клаптеві шматочки.9. Лісовими яблуками любить ласувати ведмідь, тому найкраща яблуня та, на яку він поставив свою позначку: улюблене дерево ведмідь дряпає кігтями. Саме такі дерева відшукували навіть дикі кабани, стежачи за ведмедем і підбираючи натрушені ним плоди. Цікавих фактів про яблуко дуже-дуже багато.

Номер слайду 16

Сторінка 4. Кулінарна

Номер слайду 17

малюнок до вірша А. Малишко «Яблука»малюнок до вірша А. Малишко «Яблука»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Жигайло Oлена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 жовтня 2019
Переглядів
3221
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку