Презентація "Запилення"

Про матеріал
Презентація може бути використана при проведенні уроку на тему: "Запилення", а також в позаурочний час ( в гуртковій роботі, при проведенні факультативу, підготовці до ЗНО)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Запилення Типи запилення Самозапилення Перехресне запилення Ознаки притаманні комахозапильним рослинам Ознаки притаманні рослинам, які запилюються птахами Ознаки притаманні вітрозапильним рослинам Ознаки притаманні рослинам, які запилюються водою Штучне запилення

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Самозапилення Перехресне запилення комахами птахами вітром водою людиною (штучне)  

Номер слайду 5

Пилкові зерна з пиляка тичинки потрапляють на приймочку маточки тієї самої квітки. Запилення найчастіше відбувається всередині пуп’янка.

Номер слайду 6

Пилкові зерна з пиляка тичинки однієї квітки потрапляють на приймочку маточки іншої квітки.

Номер слайду 7

квітки мають яскраву оцвітину та аромат; квітки великі або зібрані у суцвіття; пилкові зерна великі, клейкі; квітки мають нектарники, в яких утворюється нектар;

Номер слайду 8

Квітки цих рослин мають багато нектару й яскраве забарвлення. Пилок клейкий. Запилення птахами властиве тропічним рослинам. Рослини запилюються дрібними птахами (колібрі, медососами та ін.). Птахи, не сідаючи на квітку, висмоктують нектар, тримаючись на крилах у повітрі.

Номер слайду 9

відсутнє яскраве забарвлення оцвітини, запах. квітки дрібні, зібрані в суцвіття. утворюється багато пилку. пилок сухий, легкий, гладенький, дрібний. приймочки маточок широкі або довгі, далеко висунені з квіток. рослини квітнуть до появи листя та ростуть великими скупченнями.

Номер слайду 10

пилок не змочується і не гине у воді; пилок ниткоподібний, що забезпечує кращий контакт з приймочкою.   До рослин, які запилюються водою, належать валіснерія, стрілолист.

Номер слайду 11

Запилення, в яке втручається людина, називається штучним. Його застосовують при виведенні нових сортів або для підвищення врожайності на виробничих посівах перехреснозапильних рослин.

Номер слайду 12

Презентація створена членами екологічного гуртка Покровського ЗЗСО І-ІІІ ст. Менської міської ради Чернігівської області Керівник:Федорченко Н. П.

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
20 січня 2023
Переглядів
364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку