Презентація "Засудження комплексу меншовартості,національного безпямтства,байдужості до рідної мови"

Про матеріал
У презентація відібрані цитати із "Посланн...." та поданий короткий коментар до них.Зроблений висновок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Засудження комплексу меншовартості,національного безпам’ятства та байдужості до рідної мови Послання « І мертвим,і живим,і ненародженим…» Т. Шевченко

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} 1.«Схаменіться,недолюди,Діти юродиві!Подивіться на рай тихий,На свою країну,полюбіте щирим серцем. Велику руїну…»Засудження запроданців України2. «Розкуйтеся,братайтеся. У чужому краю. Не шукайте,не питайте Того,що немає..»Просить ліричний герой не цуратися свого українського,не шукати чогось на чужині3.«В своїй хаті своя й правда,І сила, і воля….» Правда,воля,щастя на своїй землі4. « Нема на світі України,Немає другого Дніпра, Йдуть з України у чужі землі шукать добра. А ви претеся на чужину. Шукати доброго добра…»5. Схаменіться! Будьте люди,Бо лихо вам буде. Не цікавляться долею землі,простими людьми. Розкуються незабаром. Заковані люде…»

Номер слайду 3

6. «Якби ви вчились так,як треба Гордяться,що знають щось іноземне. То й мудрость би була своя. А то залізете на небо: « І ми не ми,і я не я»7. «Що ж ти такеє? Нехай скаже Знають чужу історію,а свого походження-ніНімець. Ми не знаєм»8. « І всі мови Своєї мови не знають. Слов’янського люду-Всі знаєте. А своєїДастьбі…»9. « А історія! Поема Заклик до повернення до своєї історії Вольного народа!.. Прочитайте знову. Тую славу…»10. «Раби,подножки,грязь Москви, Наголошую,що верхівка еліти-раби. Варшавське сміття-ваші пани…. Що добре ходите в ярмі..»

Номер слайду 4

11. « Доборолась Україна Живуть у своїх інтересах,визискують. До самого краю. Гірше ляха свої дітиЇї розпинають» 12. « Учітесь,читайте, Прохання до нащадківІ чужому научайтесь,Й свого не цурайтесь»13. «Обніміте ж,брати мої, Помирилися,полюбили один одного,знайшли. Найменшого брата…Обніміться ж,брати мої, спільну мову заради України. Молю вас,благаю!»

Номер слайду 5

Висновок. На руїнах національних святинь Шевченко хотів розбудити національну самосвідомість українців,подолати їхнє духовне рабство. Шевченко розумів,що пани не стануть елітою нації,тому й виступив на захист культури,національного слова. Нація твориться і живе на основі спільної волі всіх поколінь,тому поет і звертається до живих, ненароджених,пам’ятати історію мертвих(предків). Кожне покоління повинно усвідомити,якою мірою його дії впливають на долю цілої нації на довгі століття.

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку