Презентація "Завдання та досягнення сучасної селекції. Внесок вітчизняних вчених-селекціонерів"

Про матеріал
про селекцію та її досягнення; ознайомлення з внеском вітчизняних вчених у розвиток селекції
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Завдання та досягнення сучасної селекції. Внесок вітчизняних вчених-селекціонерів

Номер слайду 2

Селекція – це еволюція, яка спрямовується волею людини М. І. Вавилов

Номер слайду 3

1. Яке практичне значення мають знання з біології у розведенні рослин і тварин?2. Чим різняться і чим схожі свійські тварини та їхні дикі родичі?3. Яким чином ця різниця могла виникнути?

Номер слайду 4

Селекція – наука про теоретичні основи і методи створення нових і поліпшення вже існуючих сортів і гібридів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів. За 15 тис. років людство створило приблизно 6200 порід різних видів тварин, а кількість рослин неможливо навіть оцінити. На створення такої кількості форм природі знадобилося б близько 50 млн. років.

Номер слайду 5

Наукові основи селекції заклав Ч. Дарвін у праці “Походження видів” (1859) та “Зміна домашніх тварин і культурних рослин”, де він висвітлив причини та характер мінливості організмів і показав роль добору у створенні нових форм. Предметом селекції є вивчення закономірностей формування сортів рослин, порід тварин та штамів мікроорганізмів у створених людиною умовах. Основними методами селекції є добір, гібридизація, індукований мутагенез й поліплоїдія.

Номер слайду 6

М. І. Вавилов – творець сучасної генетичної основи селекції

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Селекція як наука{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Розділи селекціїСелекція рослин. Селекція тварин. Селекція мікроорганізмів. Об’єктиселекціїСорти рослин. Породи тварин. Штами мікроорганізмів. МетодиселекціїШтучний добір. Гібридизація. Метод поліплоїдізації. Метод експеримантального мутагенезу. Методи генетичної інженерії. Теоретична основа. Генетика. Еволюційна біологія. Екологія. Молекулярна біологія. Молекулярна генетика. Біохімія. Мікробіологія. Сучаснінапрямки. Маркерна, геномна, адаптивна селекція

Номер слайду 9

Сорт – це штучно створена людиною група рослин, які мають біологічну й морфологічну подібність із метою одержання високого урожаю.

Номер слайду 10

Порода – популяція тварин у межах певного виду, штучно створена людиною. Відтворює в потомстві стійкий генофонд, має свої особливості, морфологічні та фізіологічні ознаки, продуктивність.

Номер слайду 11

Штам – генетично однорідна культура мікроорганізмів у межах одного виду. Має властивості лише їй специфічні властивості чи ознаки.

Номер слайду 12

Внесок вітчизняних учених-селекціонерів Початок насінної селекції рослин в Україні припадає на кінець ХІХ століття, коли виникли перші станції для селекції цукрового буряка та інших сільськогосподарських рослин. Це Полтавське дослідне поле (1884), Уладівська (1880), Немерчанська (1886), Уладово-Люлинецька (1888), Іванівська (1897), Верхняцька (1899).

Номер слайду 13

У першій половині ХХ століття працювали селекціонери: В. Я. Юр’єв (автор близько 100 праць з питань методики й організації селекції с/г культур – озимої і ярої пшениці, озимого жита, ярового ячменю, вівса, проса, кукурудзи та інших культур). В. І. Дідусь (досліджував добір у селекції озимої пшениці; вивів сорт пшениці “Зенітка”, та сорт ярого ячменю “Харківський скоростиглий 353-ж” А. Ф. Шулиндін (досліджував гібриди пшениці та жита - тритикале)

Номер слайду 14

Найвідомішими українськими селекціонерами є: Симиренко Лев Платонович (1855-1920), створив сорт яблунь “Ренет Симиренка”

Номер слайду 15

Пустовойт Василь Степанович (1886-1972) вивів сорти соняшника: “ Круглик А-14”, “Передовик”, “Салют” та ін. (загалом – 34 сорти). Паришкура Олександр Степанович (1903-1982) – сорти люпину “Носівський” та “Носівський білонасінний”, гороху “Чернигівський 190”.

Номер слайду 16

Так само плідною є робота селекціонерів, що створюють породи с/г та свійських тварин. Породами, створеними в Україні, є такі: велика рогата худоба: бура карпатська, волинська, м'ясна (Янко Т. С., Потапчук В. Ю., Тулайдан С. В. та ін), лебединська (Кириченко М. А., Ейснер Ф. Ф.), українська червоно-ряба молочна (Бащенко М. І.)вівці: асканійська тонкорунна вівця (Іванов М. Ф.)свині: миргородська (Бондаренко О. П.), полтавська м'ясна (Баньковський Б. В.), українська степова біла, українська степова ряба (Гребень Л. К.)собаки: одіс, український гірський гончаккішки:український левкой.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Світова Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ярко Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Калинич Людмила Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
33097
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку