Презентація "Землетруси"

Про матеріал
За допомогою цієї презентації вчитель зможе подати певну картину характеристики землетрусів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗЕМЛЕТРУСИ. Випадковість? Закономірність?

Номер слайду 2

Причини виникнення землетрусів. Зони землетрусів. Тривалість землетрусів. Де починається землетрус. Як вимірюється сила землетрусів. Характер виникнення землетрусів. Сейсмічність території України.

Номер слайду 3

Сейсмічність Землі — схильність Землі або окремих її територій до землетрусів. Характеризується територіальним розподілом осередків землетрусів різної енергії, що оцінюється магнітудою або за шкалою енергетичних класів, інтенсивністю їх прояву по поверхні в балах, частотою сейсмічних подій та іншими характеристиками землетрусів. Сильні землетруси відбуваються переважно в межах протяжних сейсмічних поясів, також в районах серединно-океанічних хребтів і континентальних рифтових зон. Існує також важлива категорія так званих внутрішньо плитових землетрусів,що відбуваються в платформних районах континентів (наприклад,район Газлі, Узбекистан).Найбільшю активністю характеризується  Тихоокеанський пояс, на який припадає понад 75 % всієї сейсмічної енергії Землі, і Альпійсько-Гімалайський пояс — близько 20 %. Більша частина сейсмічної енергії виділяється при землетрусах, осередки яких розташовані на глибинах, що не перевищують декількох десятків кілометрів.

Номер слайду 4

ДЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗЕМЛЕТРУС?

Номер слайду 5

ПРИЛАД ЯКИМ ВИМІРЮЮТЬ ПОТУЖНІСТЬ ЗЕМЛЕТРУСУ- СЕЙСМОГРАФ Сейсмологія — наука, що вивчає землетруси, встановлює їхні причини, зв’язок з тектонічними процесами, можливість прогнозування. Сейсмограф — прилад для автоматичного запису коливань земної поверхні, зумовлених сейсмічними хвилями.

Номер слайду 6

ШКАЛА ВИМІРУ ЗЕМЛЕТРУСІВ В європейських країнах для визначення інтенсивності землетрусів використовується 12-бальна шкала MSK-64. Умовно землетруси за цією шкалою поділяються на: • слабкі – 1–3 бали; • помірні – 4 бали; • достатньо сильні – 5 балів; • дуже сильні – 7 балів; • руйнуючі – 8 балів; • спустошуючі – 9 балів; • знищуючі – 10 балів; • катастрофічні – 11 балів; • дуже катастрофічні – 12 балів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

                Характер виникнення землетрусів   Згадки про землетруси зустрічаються в Біблії, у трактатах античних учених – Геродота, Плінія й Лівія, а також у давніх китайських і японських письмових джерелах. До XIX ст. більшість повідомлень про землетруси містили описи, щедро приправлені забобонами, і теорії, що ґрунтувалися на убогих і недостовірних спостереженнях. Серію систематичних описів (каталогів) землетрусів у 1840 р. почав А. Перрі (Франція). У 1850-х роках Р. Малле (Ірландія) склав великий каталог землетрусів, а його докладний звіт про землетрус у Неаполі в 1857 р. став одним із перших строго наукових описів сильних землетрусів. Хоча вже з давніх часів ведуться численні дослідження, не можна сказати, що причини виникнення землетрусів повністю вивчені. За характером процесів у їхніх вогнищах виділяють кілька типів землетрусів, основними з яких є тектонічні, вулканічні й техногенні.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

СЕЙСМІЧНІСТЬ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ В Україні силу поштовхів і коливань під час землетрусів прийнято вимірювати за 12-бальною шкалою інтенсивності Значні сейсмічні процеси існують на заході України, зокрема в Закарпатті, де неодноразово були землетруси інтенсивністю 6-7 балів. Епіцентри цих землетрусів знаходилися в районах Сваляви, Довгого, Тересви, Мукачевого, Ужгорода. Землетрус, який стався 15 жовтня 1834 р. (до 7 балів), охопив значну територію Закарпаття (приблизно від Сваляви до Рахова) У центральній частині західних областей України землетруси інтенсивністю до 6 балів в епіцентрах були зафіксовані в Кам'янці-Бузькій та Заліщиках. У межах Чернівецької області зафіксовано один землетрус інтенсивністю 5 балів. На Закарпаття впливають сильні землетруси з епіцентрами в Трансільванії. Але тут є досить сильні локальні місцеві епіцентри землетрусів.

Номер слайду 11

Сейсмічна небезпека Одеської області зумовлена осередками землетрусів у масиві гір Вранча та Східних Карпат у Румунії. Починаючи з 1107 року до сьогодні там мали місце 90 землетрусів з інтенсивністю 7-8 балів. Карпатські землетруси поширюються на значну територію. У 1940 році коливання відчувалися на площі 2 млн км. Кримсько-Чорноморська сейсмоактивна зона огинає з півдня Кримський півострів. Вогнища сильних корових землетрусів тут виникають на глибинах 20-40 км та 10-12 км на відстані 25-40 км від узбережжя з інтенсивністю 8-9 балів. Землетруси в Передкарпатті, центральній частині західних областей України мають інтенсивність до 6 балів в епіцентрах. Вони були зафіксовані: Шкло, 3 березня 1670 року, землетрус інтенсивністю 6 балів (за 12-бальною шкалою MSK-64). Великі Мости, 17 серпня 1875 року, землетрус інтенсивністю 6 балів.

Номер слайду 12

Землетрус – це строгий екзаменатор, який перевірить суспільство до готовності катастрофи, чи добре збудовані будинки, який вид споруди стійкий

ppt
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
3847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку