Внутрішні води. Річки.

Про матеріал
В даній презентації міститься матеріал з теми " Внутрішні води. Річка та її складові частини. Найдовші, найповноводніші річки світу". Методом навчання є: пояснювально-ілюстративний, частково-пошуковий.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДИ СУХОДОЛУ – ПОВЕРХНЕВІ ТА ПІДЗЕМНІ

Номер слайду 2

Тема уроку: Річка: річкова система, басейн річки, річкова долина.

Номер слайду 3

Вода просочує всю Землю—зсередини, ззовні, зверху; її жили розходяться в усіх напрямках, як сполучні ланки Пліній Старший

Номер слайду 4

ДАНА — богиня води в слов'янській міфології, покровителька річок, струмків і водойм. Також Діванна, Дівонія, Діва

Номер слайду 5

На землі вода є символом руху: вона тече вічно, не зупиняючись і не знаючи втоми... Елізе Реклю

Номер слайду 6

Номер слайду 7

. Річка— це природний водний потік, що прямує у створеному ним заглибленні

Номер слайду 8

Річка тече по схилу земної поверхні: її початок завжди розташований вище, ніж закінчення. Витік- це початок річки. Витоком можуть бути: гори, височина, плоскогір'я, озеро, болото. Витік річки Дністер Витік річки Дніпро

Номер слайду 9

Гирло - це місце куди впадає річка. Гирлом може бути: річка, море, озеро, океан, затока. Дельта- це гирло річки з рукавами, протоками та мілинами, які формуються внаслідок інтенсивного відкладення наносів.

Номер слайду 10

Річки, що безпосередньо впадають в океани, моря, озера, називаються головними; ті, що впадають у головні річки, — притоками. Притоки можуть бути ліві та праві. Головна річка зі всіма її притоками утворює річкову систему.

Номер слайду 11

Ліві притоки Праві притоки Басейн річки вододіл Головна річка витік гирло Річкова система та басейн

Номер слайду 12

Притоки збирають воду в головну річку іноді з дуже великої місцевості. Територія з якої річка збирає свої води називається – басейном річки.

Номер слайду 13

Басейн Дніпра становить 65% площі України Придніпровська височина Подільська височина Донецький кряж Приазовська височина

Номер слайду 14

Sбас >7 млн.км2 ) Sдельти = 100 тис.км2) Амазонка Укаялі Мараньйон Мадейра Гвіанське плоскогір'я Бразильське плоскогір'я А н д и Амазонська низовина Найбільший басейн має річка Амазонка

Номер слайду 15

Межа, яка ділить басейни сусідніх річок називають вододілом. Вододілом можуть бути: гори, височини.

Номер слайду 16

Дніпро Південний Буг Дністер Сіверський Донець Західний Буг Дунай Межею між басейнами є вододіл

Номер слайду 17

Рівнинні річки часто утворюють Меандри - петлі річок, звивини річки.

Номер слайду 18

Елементи річкової долини Річкова долина – це звивисте заглиблення земної поверхні, по якому тече річка Річище – частина річкової долини, якою постійно течуть річки. Заплава – частина річкової долини, яка періодично затоплюється її водами. Тераси – природні горизонтальні або слабо похилі майданчики різного походження у межах річкових долин.

Номер слайду 19

3 найбільші річки світу

Номер слайду 20

1 найбільша річка в світі - Амазонка Амазо́нка — міжнародна річка в Південній Америці, найдовша річка в світі і найповноводніша. Її основні витоки, Мараньйон і Укаялі беруть початок у Перуанських Андах і об'єднуються в один потік довжиною 4 тисячі км, що тече на схід через Бразилію.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

2 найбільша річка в світі – Ніл Ніл  — річка в Африці, одна з двох найбільших за довжиною річкових систем у світі. Річка бере початок на Східно-Африканському плоскогір'ї і впадає в Середземне море, утворюючи дельту. У верхній течії приймає притоки — Бахр-ель-Газаль (лівий) і Ачва, Собат, Блакитний Ніл і Атбара (праві). Нижче гирла правої притоки Атбара Ніл тече по напівпустелі, не маючи приток протягом останніх 3120 км.

Номер слайду 23

3 найбільша річка в світі -Янцзи Янцзи́ або Чан  «Довга річка») — найдовша річка Євразії, третя за довжиною у світі (після Нілу і Амазонки). Протікає територією Китайської Народної Республіки, має довжину близько 6 300 км, площа басейну — 1 808 500 кмІ.

Номер слайду 24

ГІРСЬКІ РІВНИННІ Швидкий потік Спокійна течія Вузька долина Широка долина Річище пряме Звивисте річище Мілкі Глибокі Багато водоспадів, порогів РІЧКИ ЗА ХАРАКТЕРОМ ТЕЧІЇ

Номер слайду 25

Іноді в руслі річки чергуються смуги твердих і м'яких гірських порід. Ріка поступово розмиває м'якші породи, а виходи твердих порід, що не розмиваються, утворюють пороги. Пороги – виходи твердих гірських порід, що перетинають шлях річки. Дніпровські пороги

Номер слайду 26

На порожистих ділянках рівнинні річки схожі на гірські. Пороги бувають дуже красиві, але сильно заважають судноплавству.

Номер слайду 27

В основному водоспади утворюються в тих випадках, коли русло річки пролягає спершу по твердих породах, а потім по м'якших. Ріка розмиває м'яку породу швидше, ніж тверду, в результаті утворюється уступ.

Номер слайду 28

Поступово цей уступ поглиблюється, перетворюючись на обрив і утворюючи водоспад: Анхель, Ніагарський та ін. Водоспад – великий виступ, складений твердими породами, що зустрічається на шляху річки.

Номер слайду 29

Водоспад Анхель 1054 м Водоспа́д А́нхель — найвищий у світі водоспад, розташований на річці Чурун, притоці Кароні, у тропічних лісах Венесуели, в Національному парку «Канайма», за 750 км на південний-схід від Каракаса. Спадає з гори Ауянтепуй. Загальна висота водоспаду — 979 м ( за деякими даними – 1054 м) , висота вільного падіння — 807 м. Названий на честь льотчика і випробувача Джеймса, який у 1933 році під час польоту побачив цей водоспад. Щосекунди водоспад скидає 300 мі води.

Номер слайду 30

Ніага́рський водоспа́д  (англ. Niagara Falls) — комплекс водоспадів на річці Ніагара, що відокремлює американський штат Нью-Йорк від канадської провінції Онтаріо. Ніагарські водоспади — це водоспад «Підкова» (англ. Horseshoe Falls), іноді ще званий Канадським водоспадом (англ. Canadian Falls), Американський водоспад (англ. American Falls) і водоспад «Фата» (англ. Bridal Veil Falls). Разом ці три водоспади формують південну частину ніагарської ущелини. Максимальна висота Ніагарського водоспаду — 57 м, максимальна ширина — 790 м (водоспад «Підкова»). Висота Американського водоспаду коливається від 21 до 30 м, а ширина — 320 м. Відстань між краями цих водоспадів становить 1039 м.

Номер слайду 31

Водоспа́д Вікто́рія (англ. Victoria) — водоспад на річці Замбезі у Південній Африці. Розташований на кордоні Замбії і Зімбабве. Ширина водоспаду — приблизно 1800 метрів, висота — 128 метрів. Водоспад — надзвичайне видовище, являє собою вузьку ущелину, в яку падає вода. Шотландський дослідник Девід Лівінгстон відвідав водоспад у 1855 році і назвав його на честь своєї дочки — Вікторії, хоча всі думали, що він назвав його на честь королеви Вікторії. Раніше водоспад був відомий серед місцевого населення як «Гримлячий Дим».

Номер слайду 32

Водоспад Джур-Джур (крим. Curcur) — водоспад в Україні, в межах Кримського півострова; найпотужніший із кримських водоспадів. Водоспад розташований на абсолютній висоті 472 м н. р. м., має висоту падіння води ~16 м, і є найповноводнішим  водоспадом Криму.

Номер слайду 33

Прослідкуйте на карті ,де беруть початок і куди впадають річки: Дніпро, Дунай, Волга, Ганг, Ніл, Конґо Дунай Дніпро Волґа Ніл Ґанґ Конґо Сирдар'я Амудар'я ГЕОГРАФІЧНА МАНДРІВКА

Номер слайду 34

Завдання: де знаходиться витік річок Амазонка, Хуанхе, Міссісіпі, Ганг.

Номер слайду 35

Завдання: де знаходиться гирло річок Амазонка, Ніл, Хуанхе, Міссісіпі, Ганг.

Номер слайду 36

Запам’ятайте!!! Річка – це водний потік, який тече у виробленому ним самим руслі. Витік – це початок річки. Гирло – закінчення річки. Річкова система – головна річка з притоками. Річковий басейн – територія з якої річка разом з притоками збирає воду.

Номер слайду 37

Домашнє завдання Опрацювати § 48 (підручник В.Ю.Пестушко, Г.Ш.Уварова, 2014) Вивчити номенклатуру і терміни Творче завдання ( за бажанням) Описати будь-яку річку світу за планом: Назва річки В якій частині якого материка протікає До басейну якого океану належить Місце витоку Куди впадає Напрямок течії Основні притоки (праві та ліві)

ppt
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
2956
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку