Презентація "Їжа - друг чи ворог?"

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використаний під час вивчення теми "Основи здорового способу життя"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Їжа - друг чи ворог?

Номер слайду 2

Дізнаємось : Якою повинна бути їжа? Які продукти необхідно вживати? Що таке піраміда харчування? Як правильно вживати їжу? “Золоті” правила харчування.

Номер слайду 3

Їжа має бути різноманітною Харчування має бути біологічно повноцінним і раціональним. Внаслідок харчування одними і тими самими продуктами можна викликати харчовий дефіцит, при якому захисні сили організму послаблюються

Номер слайду 4

Необхідно їсти продукти багаті на клітковину Клітковини міститься в їжі рослинного походження - в овочах і фруктах. Клітковина покращує процес травлення, стимулює перистальтику, збільшує швидкість проходження їжі через шлунково-кишковий тракт, поглинає жири, токсини і слиз з шлунку і кишечника, очищає товсту кишку від застарілих шлаків, підвищуючи всмоктування поживних речовин. Їжа, багата клітковиною, також містить багато калію та магнію, ці дві речовини необхідні для регулювання кров'яного тиску.

Номер слайду 5

Їжа має бути повноцінною за білковим складом Білок має важливу будівельну функцію. Білкова їжа містить 20 амінокислот, необхідних “будівельних блоків” людського організму Найбільш повноцінні джерела білка: яйця, молочні продукти, м'ясо, риба. Еталоном харчового білка є білок яйця.

Номер слайду 6

Необхідно їсти перші блюда Перші страви є важливим джерелом мінеральних і біологічно активних речовин (вітамінів, мікроелементів). Вони містять велику кількість рідини і покривають потребу організму у воді на 15-25 % Багато перших страв мають високу енергетичну цінність оскільки до складу їх входять м'ясо, риба, крупи, бобові та макаронні вироби .

Номер слайду 7

Продукти харчування мають бути свіжими Не свіжі продукти - причина хвороб - отруєнь Потрібно дотримуватися загальновідомих правил: зберігати продукти в холодному місці, раніше приготовлену їжу (супи, борщі, каші, м'ясні страви) перед вживанням не лише підігріти, а й піддати відповідній термічній обробці.

Номер слайду 8

Не можна вживати дуже гарячу або дуже холодну їжу Гаряча їжа пригнічує функцію травлення гаряча їжа подразнює і травмує слизову оболонку стравохода й шлунка, спричинює виникнення незначних опіків та пухлин. Рак стравоходу найчастіше виникає у тих, хто захоплюється гарячими стравами.

Номер слайду 9

Здорове харчування –                  це здорове  життя Піраміда харчування рекомендована ВООЗ як дієтологічна модель побудови здорового харчового раціону. В основу її створення покладені необхідні для здорового харчування продукти, різноманітність та співвідношення яких вона ілюструє.   Піраміда створена з використанням кольорової схеми світлофора:  зелений — вживай без обмежень;  жовтий — споживай обачливо;  червоний — поміркуй чи варто вживати

Номер слайду 10

Не можна переїдати перед сном Вечеряти потрібно за 2-3 години до сну. Після вечері не сідати перед телевізором, а зайнятися домашніми справами, погуляти з собакою тощо. Не їсти на ніч булки, картоплю, рис, торти й тістечка. Краще заморити черв'ячка овочами (морквою, капустою, бруквою, редькою) або кашами - гречаною або пшоняною. Найголовніше - приблизно 60-70% калорій свого раціону ви повинні з'їсти до четвертої години дня. У цей час ви активні, уся глюкоза перетравиться й вийде з організму, а не відкладеться в жир. Вечірнє чаювання не розтягуйте на 2-3 години, заїдаючи печивом і цукерками. Це така ж пізня вечеря.

Номер слайду 11

Не можна харчуватися  "швидкою" їжею Наслідками "швидкого" харчування лікарі майже одноголосно називають розвиток серцево-судинних захворювань і порушення обміну речовин Для дітей особливо шкідливими є картопля-фрі та чипси, які містять збудники онкологічних захворювань - канцерогени. Натомість вітамінів і мікроелементів у такій їжі майже немає.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Не можна вживати напої і продукти із барвниками і ароматизаторами Результат вибіркового контролю харчових продуктів, які містять харчові барвники, свідчить, що у 44,4 % желатинових цукерок з шоколадною глазур'ю виробництва Німеччини і 39,2 % карамелі вітчизняного виробництва концентрація барвників перевищує допустиму

Номер слайду 14

Важко точно визначити ту кількість харчових добавок, яка використовується для того, щоб зробити їжу смачною, ароматною, зовні привабливою й розрахованою на тривале зберігання.

Номер слайду 15

Необхідно контролювати  вміст жирів у їжі Надлишкова кількість жиру в раціоні харчування призводить до ожиріння, атеросклерозу, жовчно-камяного та інших захворювань. Середня потреба дорослої людини в жирах 90 г на добу Недостатнє надходження жиру в організм людини призводить до порушення центральної нервової системи, послаблення імунологічних механізмів, змін шкіряного покриття, нирок, зору, скороченню тривалості життя.

Номер слайду 16

Кількість калорій в раціоні не має перевищувати норму Людям, які страждають від ожиріння, рекомендується вживати на сніданок фруктовий або овочевий сік (о 8-9 год), на другий сніданок (о 10-11 год) - один-два фрукти або салат, на обід (о 13-14 год) - м'ясо або рибу з гарніром з овочів, борщ чи овочевий суп, на полудень - (о 16-17 год) - нежирний кефір, на вечерю (о 19-20 год) - тушковані овочі з хлібом.  Вечеря повинна бути не пізніше, як за 2-3 години до сну.

Номер слайду 17

Категорична заборона тютюнокуріння Розчинений у слині нікотин людина ковтає, і він потрапляє в шлунок, де безпосередньо діє на його стінку. Розвивається запалення слизової оболонки шлунку - гастрит, а в декого - виразка шлунку. Виразкова хвороба шлунку у курців спостерігається у 12 разів частіше, ніж у тих, хто не курить. При прогресуванні виразкова хвороба призводить до раку шлунку, стравоходу, підшлункової залози, печінки, кишок.

Номер слайду 18

Підліткам не можна вживати алкоголь Спиртні напої подразнюють слизову оболонку шлунку. Шлунковий сік виділяється з невеликою кількістю ферментів і високою місткістю соляної кислоти. Подразнюючи слизову оболонку шлунку, він разом зі спиртом стимулює відчуття апетиту

Номер слайду 19

Категорична заборона вживання  наркотиків Наркотики погано впливають на всі без виключення органи. Приклади впливу на органи травлення: Героїн Руйнування зубів Запалення ясен Запор Кокаїн Втрата апетиту Нудота

Номер слайду 20

Гіппократ говорив: "Нехай їжа буде Вашими головними ліками". Правило №1: Дотримання правильного режиму харчування сніданок повинен складати 25% добового раціону, обід — 35%, полудень — 15%  вечеря — 25%. Вечеряти рекомендується не пізніше чим за 3 год до сну.  

Номер слайду 21

Правило №2: Найоптимальніші години прийому їжі. Сніданок (6 – 9 годин) Обід (12 – 13 годин) Полудень (16 – 17 годин) Вечеря (18 – 20 годин)

Номер слайду 22

Правило №3: Відмовтесь від стимулюючої  їжі.   кава, шоколад, чай, какао, ліки, алкоголь, тютюн.  Правило №4: Свіжа їжа.  Намагайтеся їсти тільки свіжу їжу.

Номер слайду 23

Наші харчові речовини повинні бути лікувальним засобом, а наші лікувальні засоби повинні бути харчовими речовинами. - Гіппократ  Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити. - Сократ  Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися - Брилья-Саварен Знати про їжу людина повинна не меше, ніж про математику або про свою рідну мову. - Гордон Джеймс Рамзі

ppt
Додано
17 квітня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку