Презентація "Життя та творчість філософа, просвітителя, поета - Г. С. Сковороди"

Про матеріал
Г. С. Сковорода. Життя та творчість філософа, просвітителя, поета. З нагоди 300-річчя від дня народження.
Перегляд файлу

image

image Григорій Сковорода, безсумнівно, найвизначніша, найславетніша постать в Україні доби бароко. Він перший український культурний діяч, що здобув міжнародне визнання, а в такий спосіб відкрив Європі й світові нашу культуру, засвідчив її довершеність і самобутність

image Світогляд Сковороди

Знайомство з доробком Сковороди почнемо зі світогляду, пам'ятаючи про те, що перед нами

богослов, християнський філософ. Свої філософські

imageпогляди Сковорода висловлював майже у всіх творах: imageвіршах, байках, притчах, трактатах.

 Особливості філософського бачення світу

imageГ. Сковородою

Античність (двоїстість)

imageimageimageimage  ФІЛОСОФІЯ ЩАСТЯ    Життєвий шлях мудреця  

image Г. Сковороді вдалося зреалізувати найважливіший для педагога принцип: він навчав, як жив, і жив, як навчав.

imageimage Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 р. у с. Чорнухах на Полтавщині у козацькій родині.

image Непересічні здібності виявилися у хлопчика дуже рано: гарно грав на сопілці і, невміючи читати, з цікавістю розглядав малюнки в книгах.

Навчався Гриць у парафіяльній школі, як  і всі сільські діти.

imageПрагнення знань привело 12-річного хлопця в Києво-Могилянську академію, де навчався з перервами більше 10 р. Досконало опанував грецьку, латинську, польську, староєврейську, німецьку мови.

image

image

imageСлавилася академія своїм хором. Оскільки Григорій був обдарований голосом та музичними здібностями (грав на сопілці, флейті, скрипці, бандурі), то відразу став хористом.

На двадцятому році життя  Сковороду відрядили до Петербурга співати в придворній капелі. Три роки довелося юнакові потішати співом імператрицю Єлизавету та її вельмож.

При дворі Сковорода добре вивчив вищий світ, сам одержав змогу ввійти в нього, але не спокусився цим.


image У серпні 1744 р. царська капела прибула до Києва. Побачивши рідний край, Григорій відмовився повертатися на чужину і домігся звільнення.

imageПродовжив навчання в Києво-Могилянській академії.

imageУ 1745 р. вирушає в подорож по Європі в складі дипломатичної місії. Юнак слухає лекції, працює в бібліотеках, знайомиться з культурою Західної Європи. За кордоном пробув 5 років.

image Подальшу свою долю Сковорода вирішив пов'язати з педагогічною працею. Наприкінці 1750 р. його призначають на посаду викладача піїтики в Переясловському колегіумі. Молодий професор вирізнявся серед викладачів: пояснював просто й дохідливо, вимагав розуміння наукових положень, ходив зі студентами в поле, ліс, на річку, учив спостерігати й розуміти природу.

1753 р. Сковорода стає домашнім учителем у поміщика Тамари із

с. Коврай, вчить його сина Василя. Дуже швидко хлопчик прихилився до мудрого й доброго вчителя. Проте й тут виник конфлікт: учитель надто непоштиво поводиться з їхнім сином. Був звільнений, але незабаром повернувся і знову став домашнім учителем.

imageimageimageimageЯкраз у Коврайський період (1753-1758) відбулося становлення Сковороди як філософа й письменника. Увесь вільний час проводив на природі, спав лише чотири години, прокидався завжди до сходу сонця, їв раз на день, молився опівночі.

1759 р. обійняв посаду професора поетики Харківського колегіуму й попрацював тут з деякими перервами десять років.

У цей час (1762) серед студентів колегіуму Сковорода обрав собі учня й духовного спадкоємця - М. Ковалинського, який одразу після смерті філософа написав     найгрунтовнішу   біографію     "Життя      Григорія Сковороди". Саме з листів до Ковалинського, а їх 79, розпочалася філософська творчість мислителя. 

imageimageimageimageimage1769 р. Сковорода остаточно залишив Харківський колегіум й відтоді поринув у мандрівне життя.

Життя Сковороди оповите легендами. Останні роки переважно жив у гостинного поміщика в с. Паніванівці на Харківщині. Тут і помер, як і належить високодуховній асобистості  - тихо, відчуваючи свій останній час.

Сталося це 9 листопада 1794 р. Поховали на березі ставка, який він дуже любив. За заповітом на могилі було написано: "Світ ловив мене, та не спіймав". 

Байкарська творчість

image Сковорода дуже високо цінував мистецтво, вбачав у ньому, як і в природі, шлях до очищення, просвітлення людської душі. Тому висловлював свої християнські ідеї не лише у філософських трактатах, а й у суто художній формі - у байках та ліричних творах.

   Саме Сковорода ввів байку в українську літературу як окремий жанр, тобто став першим українським байкарем.      Свої твори цього жанру письменник об'єднав у збірку "Басні Харковскія". У збірку ввійшло 30 байок. Першу половину з них було створено в 60-ті роки, другу - 1774 р. у с. Бабаях. Оригінал рукописної збірки не зберігся. Дійшли до нас лише три копії. Уперше була видана в 1837 р. у Москві.

Стильові особливості байки

imageimageусі вони писані прозою, переважно у формі діалогу; складаються з двох частин: фабули (сюжету) і сили (автор називає так мораль), друга частина нерідко більша за першу, переростає в невеликий філософський трактат; image тексти     переповнені    авторськими    афоризмами,    народними прислів'ями й приказками.

Тематичні групи байок

imageimageтема справжньої цінності людини; викриття "сластолюбія" і "славолюбія" - тобто марнославства, прагнення до матеріальних вигод; дружба, товариські взаємини; тема "спорідненої праці".

Ліричні твори  

 Сковорода - перший поет-лірик в українській літературі. Ліричні вірші він складав усе життя. Найвідоміша рукописна збірка "Сад божественних пісень, що поросли із зерна Святого Письма". Увійшло 30 творів, написаних у 1750-1780 рр.

imageimage     За жанром це збірка духовної (релігійної) лірики. Кожен текст - справді пісня, що має свою мелодію, складену автором.

  Основні мотиви збірки  

imageпейзажна лірика ;похвальні (панегіричні) вірші; настрої самотності, печалі;соціальні мотиви.

уславлення свободи;

Значення творчості Г. Сковороди

   Григорій Сковорода якісно розвинув, підніс на один рівень із тогочасними західноєвропейськими зразками

imageукраїнську філософію, педагогіку,

літературу. Йому судилась першість у багатьох аспектах вітчизняної культури.

 

 

pdf
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку