Презентація "Значення питної води для здоров'я людини"

Про матеріал
Презентацію "Значення питної води для здоров'я людини" можна використовувати як на класних годинах так і на уроках географії у 6 класі при вивченні теми "Гідросфера" та у 8 класі під час вивчення теми "Водні ресурси України".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ‘Я ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Відомий французький учений–мікробіолог Луї Пастер сказав, що 80 % усіх своїх хвороб ми випиваємо з водою

Номер слайду 3

Вода — є одним з найважливіших елементів зовнішнього середовища. Вона входить до складу тканин і органів людини, бере участь у всіх фізико-хімічних процесах в організмі, здійсненні різних фізіологічних функцій, видаленні з організму продуктів обміну, регулює віддачу тепла шляхом випаровування.

Номер слайду 4

ВМІСТ ВОДИ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

Номер слайду 5

Людський організм погано переносить зневоднення. Втрата лише 1— 1,5 л води вже викликає відчуття спраги. Якщо втрата води становить 10 %, то це спричиняє серйозні порушення діяльності організму і навіть становить небезпеку для життя.

Номер слайду 6

Боротьба із зневодненням передбачає споживання води не менше 2 літрів на день. Чай, кава, пиво, алкоголь, штучні напої містять не тільки воду, але і зневоднюючі речовини, такі як кофеїн, а також різні хімічні компоненти. Доведено, що вживаючи зазначені напої, ви витрачаєте більшу кількість рідини, ніж було випито. Організм витрачає власні запаси на «вимивання» і виведення токсинів.

Номер слайду 7

За підрахунками вчених, упродовж життя людина випиває до 75 тонн води. Лікарі називають питну воду основою здоров’я, тому так важливо розуміти: ця прозора рідина, яку ми наливаємо собі в склянку, може зміцнювати наш організм, а може й шкодити йому. Все залежить від того, яку воду ми споживаємо.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, а також збудників протозойних хвороб; мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей; мати цілющі органолептичні властивості — мати температуру, що освіжає, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

Номер слайду 10

Населення Землі за добу використовує 7 млрд. т води. Міський мешканець вживає в середньому до 200 л протягом доби. Українці споживають в середньому близько 350 літрів води щодоби і вже через 15-20 років нас очікує дефіцит питної води. На сьогодні Україна забезпечена водою лише на 30-40 %, при цьому майже 300 населених пунктів отримують неякісну воду.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Для знищення шкідливих мікроорганізмів воду хлорують. В результаті у воді спочатку утворюються хлорорганічні сполуки, а потім з них утворюються дуже токсичні діоксини, що сприяють виникненню ракових пухлин.

Номер слайду 14

Хлорорганічні сполуки, що містять фтор, хлор, бром, викликають нефрити (хвороби нирок), гепатити (хвороби печінки), збільшують кількість мертвонароджених дітей і токсикозів при вагітності, вроджені аномалії, мутагенні дефекти, ослаблення імунітету, порушення дітородних функцій як у чоловіків, так і в жінок.

Номер слайду 15

Вода — одна з причин зростання захворюваності й в Україні. Тому, якщо п’єте воду, не маючи певності щодо її якості, то мимоволі «намиваєте» собі підступні недуги. Адже водне «сміття» нікуди з організму не зникає, натомість — осідає в суглобах, судинах, блокує мембрани клітин усіх органів і тканин організму, не дозволяючи їм нормально функціонувати. Дієтологи переконані: вода причетна до виникнення виразки шлунка, холециститів, хвороб органів дихання, стенокардії, інфарктів міокарда. Неякісна вода провокує черевний тиф, вірусний гепатит А, дизентерію, сальмонельоз.

Номер слайду 16

Єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Номер слайду 17

З крана з гарячою водою тече не питна, а технічна вода, тому для пиття і приготування їжі слід набирати холодну воду. Якщо з крана тече каламутна вода або з неприємним запахом, імовірно, вона забруднена хвороботворними мікроорганізмами. Таку воду пити не можна. Щоб поліпшити якість питної води, її можна очищувати вдома, наприклад спеціальними пристроями. Унаслідок кип’ятіння вода стає м’якша, а бактерії, віруси, яйця глистів гинуть. У профільтрованій воді менше механічних забруднювачів і хлору, вона прозоріша і смачніша. Можна користуватися також фасованою водою в бутлях.

Номер слайду 18

Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення.

pptx
Додано
3 жовтня 2021
Переглядів
1699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку