Презентація. "Зорі та сузір'я".

Про матеріал
Презентація допоможе пояснити, що таке зоря, розрізняти зорі, описувати склад міжзоряного простору, називати сузір'я зоряного неба.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Зорі та Сузір’я

Номер слайду 2

Що таке зоря? Зорі-самосвітні розжарені кулі, в яких відбувається перетворення речовини з виділенням великої кількості енергії

Номер слайду 3

Зорі однакові чи ні?

Номер слайду 4

Зорі відрізняються за: Розмірами- «нейтроні», «карлики», «гіганти», «надгіганти». Кольором- білі, блакитні, жовті, червоні. Температурою – найгарячіші-блакитні, менш гарячі-червоні. Яскравістю

Номер слайду 5

Як народжується зоря?

Номер слайду 6

Зорі народжуються в космічних хмарах. Щоб зоря народилася треба 10 мільйонів років. Народжена зоря блакитна, далі вона біліє (не зразу а поступово) потім жовтіє і червоніє. Червоний колір означає що в зорі малий тиск. Коли ж тиск пропаде - вона вибухне. І так відбувається з кожною зорею.

Номер слайду 7

Яке призначення зорі?

Номер слайду 8

Зоря нам допомагає передбачити погоду, орієнтуватися у подорожах, здійснювати відлік часу…І це все? Ні це не все. Як би зірки світили вічно, нас би тут не було. У своєму череві зірки перетворюють маленькі частинки на більші. За це відповідає реакція ядерного синтезу: з її допомоги з’єднуються крихітні частинки і вибудовується з маленьких атомів- великі. Під час цього синтезу вивільняються величезна кількість енергії, і саме завдяки їй зорі світяться. Майже всі елементи, з яких складаємося люди, були створені всередині зірок, що існували задовго до того, як з’явилася Земля. Отож усі ми- діти зірок!

Номер слайду 9

Що таке туманність?

Номер слайду 10

Туманності — велетенські хмари газу і пилу, які тягнуться через галактики. Деякі слабо світяться, відбиваючи промені зір, і їх можна побачити у телескоп. Інші схожі на темні клякси, що закривають розташовані за ними зорі. Тому їх називають темними. Саме там зароджуються зорі. Деякі туманності випускають власне світло, коли газ, з якого вони складаються, нагрівається від оточуючих зір.

Номер слайду 11

Що так сузір’я?Сузір’я — одна з 88 ділянок, на які поділена небесна сфера. У менш формальному контексті термін вживається для назви групи зір, взаємне розташування яких складає якусь фігуру чи контур.

Номер слайду 12

Найменше сузір’я. Найменше серед площі 88 сучасних сузір’їв-це Південний хрест. З території України не спостерігається. Південний хрест з трьох сторін оточений сузір’ям Центавра, з півдня з ним межує муха

Номер слайду 13

Найбільше сузір’я. Гідра — найбільше сузір'я. Відоме з стародавніх часів. Включене до каталогу зоряного неба Альмагест стародавнім астрономом Птолемеєм ще у II столітті під назвою «Водяна змія». Стародавні греки асоціювали сузір'я з персонажем міфів лернейською гідрою. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Винник Ірина Петрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
7 листопада 2021
Переглядів
8067
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку