Презентація до уроку "Закон збереження і перетворення механічної енергії"

Про матеріал

Презентація до уроку "Закон збереження і перетворення механічної енергії" буде корисною під час проведення уроків фізики у 7 класі. Матеріал містить короткий виклад змісту параграфу №38 (№33) підручника «Фізика» 7 клас (за редакцією В.Г. Бар'яхтара, С.О. Довгого) та задачі для закріплення вивченого.

До уваги: презентація містить анімацію - зображення у форматі gif.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закон збереження і перетворення механічної енергіїДо підручника «Фізика» 7 клас За редакцією В. Г. Бар’яхтара, С. О. Довгого. Підготувала: Слободянюк Наталія Олександрівна.

Номер слайду 2

Пригадай!

Номер слайду 3

Закон збереження і перетворення енергії: Енергія нікуди не зникає і нізвідки не виникає, вона лише перетворюється з одного виду на інший, передається від одного тіла до іншого. Під час коливань нитяного маятника відбувається постійне перетворення потенціальної енергії кульки на кінетичну енергію і навпаки. Під час коливань маятника один вид механічної енергії переходить в інший: потенціальна енергія перетворюється на кінетичну і навпаки.

Номер слайду 4

Закон збереження і перетворення механічної енергіїЗа відсутності сил тертя повна механічна енергія маятників залишається незмінною. За умови відсутності сили опору повітря кінетична енергія м’ячика зменшується на стільки, на скільки збільшується його потенціальна енергія, і навпаки, тобто повна механічна енергія системи м’ячик—Земля не змінюється. У системі тіл, які взаємодіють одне з одним тільки силами пружності та силами тяжіння, повна механічна енергія не змінюється:

Номер слайду 5

Закон збереження і перетворення механічної енергії справджується лише у випадках, коли немає втрат механічної енергії, зокрема за умови відсутності тертя. Якщо в системі існує тертя, то механічна енергія (або її частина) перетворюється на внутрішню. Що відбувається з енергією, якщо в системі існують сили тертя?Внутрішня енергія тіла — це енергія руху та взаємодії молекул (атомів, йонів), з яких складається тіло.

Номер слайду 6

1. Визначте висоту підйому мячика масою 200 г, якщо його початкова швидкість становить 2 м/с. Розв’язуємо разом2. Якої висоти досягла стріла випущена вгору з лука, якщо маса стріли 50г, а лук перед пострілом був деформований на 10 см. Коефіцієнт жорсткості лука дорівнює 2к. Н/м. Опором повітря знехтуйте

Номер слайду 7

3. Хлопчик на санчатах з’їхав з крижаної гірки, виїхав на тротуар і зупинився. Які перетворення енергії при цьому відбулися?4. Тіло падає з висоти 40 м. На якій висоті потенціальна і кінетична енергії тіла зрівняються? Опором повітря знехтуйте.5. Іграшковий пістолет з пружиною жорсткістю 400 Н/м, яка стиснута на 5 см, викидає вертикально вгору кульку масою 50 г. На яку висоту підскочить кулька? Опором повітря знехтуйте. Розв’язуємо разом

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горзов Анна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 38.Закон збереження і перетворення механічної енергії
Додано
23 березня 2022
Переглядів
2355
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку