Матеріал до уроку біології у 10 класі "Значення якості питної води для збереження здоров*я людини".Показано водний баланс організму людини, якість питної води, хвороби, що виникають при споживанні неякісноїводи.
Значення якості питної води для збереження здоров'я людини. Вчитель : Крупко Тетяна Іванівна
Номер слайду 2
Чому нам так потрібна вода?
Номер слайду 3
Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, тощо. Якість питної води
Номер слайду 4
Єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини. Як оцінити якість питної води?
Номер слайду 5
В зв’язку з цим рекомендуємо власникам колодязів проводити аналізи води щороку. Сюди входить, зокрема, загальний хімічний аналіз: РН, запах, забарвленість, окисність, хлориди, загальна жорсткість, аміак, сульфати, нітрати, нітрити, сухий залишок, каламутність, смак і залізо. Якість води, яку ми споживаємо, залежить від нас !!!
Номер слайду 6
Хвороби спричинені споживанням неякісної води
Номер слайду 7
Дизентерія отримала свою назву завдяки Гіппократу - ця хвороба відома людям з глибокої давнини. У середні століття епідемії дизентерії слідували одна за одною. А її збудника вперше виділив лікар Федір Леш тільки в 1875 році. Він описав дизентерійну амебу-найпростіше, яке викликає амебіаз, або амебну дизентерію. Дизентерія
Номер слайду 8
Найчастіше хворіють на дизентерію діти 2 - 7 років. Адже малюки пізнають світ через дотики і люблять все тягнути в рот Пік захворюваності припадає на липень-вересень, що пов'язано зі збільшенням споживання фруктів і овочів, купанням у забруднених стоками водоймах, а також сезоном туристичних поїздок. Шляхи зараження дизентерією
Номер слайду 9
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Холера
Номер слайду 10
Заходи профілактики холери
Номер слайду 11
Черевний тиф – це небезпечне інфекційне захворювання, що викликається бактеріями сальмонели черевного тифу. Черевному тифу можна запобігти, дотримуючись належного рівню санітарії та гігієни. Черевний тиф
Номер слайду 12
Симптоми тифу Хворі на черевний тиф страждають від високої температури (від 39 до 40 градусів), крім того, для них характерні такі симптоми як головний біль, загальний біль у всьому тілі, відсутність апетиту, млявість, слабкість, втома, сильна діарея, а також висип, що виникає на нижній частині грудної клітки та верхньої частини живота.
Номер слайду 13
Чим небезпечні нітрати у воді?Вживання води питної, яка містить понад нормовану кількість нітратів, може призвести до захворювання, яке називається водно-нітратна метгемоглобінемія, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії). Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 1 року, які перебувають на штучному вигодовуванні
Номер слайду 14
Для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану столову воду особливо батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років. Рекомендуємо!
Номер слайду 15
Водний баланс людини – це коли кількість води, яка потрапляє в організм разом із продуктами та напоями, дорівнює кількості, яку ми втрачаємо протягом дня через дихання, піт і сечу. Водний баланс організму
Номер слайду 16
Скільки води необхідно людині на одну добу?
Номер слайду 17
Водний дефіцит
Номер слайду 18
Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте. Бережіть себе і своє здоров’я!