Пригоди Михайлика. Літературна казка.

Про матеріал
Ілюстрована літературна казка "Пригоди Михайлика" є узагальненим взірцем створення власної казки, розповіді про казкове життя звірів, рослин, літературних героїв. Автор-учителька Єременко Оксана. У творі є дивовижне поєднання - мікс усіх літературних казок, які вивчалися протягом теми "ЛІТЕРАТУРНІ КАЗКИ". Також в тексті зустрічається опис квітки (ромашки), який оздоблено хмаринкою слів (покликання активне). Отже, цей матеріал може бути використаний також і під час складання твору-опису предмета (квітки) в художньому стилі на уроках української мови.
Перегляд файлу

Пригоди Михайлика

Літературна казка

Автор:

Оксана Анатоліївна Єременко, учитель української літератури Харківського ліцею № 31

C:\Users\DELL\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\D6X8RWK1\sky-stars-texture-skin-wallpaper-thumb[1].jpg    Михайлик навчається в п’ятому класі. Як завжди,  після обіду  він сів за виконання дистанційних завдань. Підготував аркуш та нові яскраві фарби. Відкрив дошку Падлет. Почав розглядати роботи інших дітей- які чудові казкові персонажі!!! Перейшов за покликанням вчительки та опинився у програмі «Зоряне небо», де можна робити інтерактивні малюнки. 

«Мабуть, краще зроблю зірковий малюнок!!! –вирішив хлопець. Почав малювати мишкою.  Зірки на екрані монітору поволі перетворювалися на чарівне видиво: учень захопився.

 Раптом… Щось слизьке та холодне доторкнулося руки хлопця… Що це??? Михайлик побачив дивне створіння: не вовк, не собака, щось схоже на лисицю, вайлувате, кошлате, синювато-руда шерсть стоїть дибки,  реп’яхи висять на ній, як іграшки на новорічній ялинці, вуха подряпані, очиці жалісні, сповнені жаху, а зубищі цокотять від холоду, як дрібний осінній дощ.

«Тиии щщооо засстииг, малиииий?- запитало створіння,- рушник та їжу мерщій! Царю снідати пора!»   Так це ж Лис Микита!!! 

-Тебе не розірвали звірі? - схвильовано зарепетував Михайлик.

-Цур тобі, хлопче! Я вмію викрутитися. І ще одна дівчинка з твого класу написала нову казку, що я втік та перефарбувався в рожевий колір. Знову став до трону. До речі, у тебе є рожева фарба?

       Михайлик не встиг відповісти, як побачив Лиса, що однією лапою тримав шматок м’яса з холодильнику, а другою пензлик, вмочений в золотисто-рожевувату фарбу. Мить- і перед здивованим хлопцем- сухе, сите, яскраво-золотаве поважне створіння, на голові якого  блискітки Михайликової сестри, а в хвості - мамине намисто. Лапа «царя» замість скіпетра впевнено тримала батьків гайковий ключ.

-Як тобі новий образ? Тепер я Новий Цар! Ще більш  загадковий.

-Ти ж не можеш бути на троні! Ти береш хабарі! Це несправедливо!- вигукнув Михайлик.

-Несправедливо???А ти знаєш, хлопче, що робить зараз Чорний Птах з казки «Чотири сестри»? Він тепер- Біла Лелека, літає до зірок, на якій живуть Хухи, та розносить їхнім дітям насіння квітів. Ти знаєш, які це квіти? Це звичайнісінькі українські РОМАШКИ.

 -Це моя улюблена квітка,- прошепотів Михайлик.- І вона не зовсім звичайна.  Хоча справжній дім цієї квіточки — у величезному різнотрав’ї українського поля, але маленькі Хухи-трудівниці, мабуть, знають, що там, де падає зірка, розквітає ромашка. Послухай, який твір я про неї написав.

Михайлик відкрив зошит і став читати.

Опис ромашки

    -  Стебельце ромашки тоненьке та струнке, невисоке, із різьбленими невеличкими листочками. Її білесенькі й тремтливі, наче вії у дівчини, пелюсточки міцно тримають в своїх обіймах золотисте  мале «сонечко»- серединку.

  Ці маленькі красуні  особливо схожі на парасольки, коли до заходу сонця закривають свої ніжні пелюсточки. Вранці жовтоокі чарівниці знову мрійливо усміхаються та радіють сонячному світлу.

Це- квітка ніжності та чистоти і пахне вона степовим вітерцем. Яке витончене, дивовижне  та водночас скромне створіння природи!

-Красивий твір,-сказав Лис. А я буду дбати про своїх звірів та Хух, які вирощують дивні ромашки, ремонтувати хушине житло! Я стану Зірковим царем! Вези мене мерщій до зірок. Везиииии, вееезиии,- ображено, мов мала дитина, почав смикати Михайлика за руку «новий цар».

Михайлик раптом відчув, що трясеться на возі, збоку в нього –козацька шабля, а нагорі тихе та мирне нічне небо, яскраво сяють  мільярди зірок, на яких живуть добрі  Хушки-помічниці, що ніби  маленькі янголи-охоронці прямують козаків на шлях-дороговказ, а попереду- славний кошовий Сірко співає пісню.

-Михайликуууу- намагається розбудити хлопця отаман,- прокидайся, козачееее!

           Хлопчик прокинувся. Кімната. Дистанційне завдання виконане. Батьки Михайлика залюбки роздивляються картину чарівного зоряного неба. На столі - пензлик із залишками золотавої фарби, рушник та м’ясна кістка. Оце так диво-сон! Фантастика.                               

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єременко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
145
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку