Приклад батьків у вихованні дітей

Про матеріал
Визначальна роль морального, освітнього рівня батьків, їхньої трудової, і громадської та суспільної активності у виховному впливові на дітей.
Перегляд файлу

«Приклад батьків у вихованні дітей»

Визначальна роль морального, освітнього рівня батьків, їхньої трудової, і громадської та суспільної активності у виховному впливові на дітей.   

Свідома оцінка батьками себе як вихователів, розвиток і набуття вмінь, якостей, необхідних для виконання сімейних обов'язків.

Глибоке знання батьками дитини її потреб, інтересів, захоплень, переживань.

Здатність дорослих поважати особистість дитини, рахуватися з її людською гідністю, повсякденний вияв інтересу до її успіхів у навчанні, праці, громадських справах.

Вияв батьківської турботи про дітей і любові до них. Роль матері у вихованні дитини. Особливості батьківської любові. Єдність і послідовність у вимогах до дітей усіх членів сім'ї.

Проведення анкетування серед учнів напередодні зборів.

Анкета для учнів

1.    Хто частіше спілкується з тобою?

2.    Про що найчастіше розмовляєте?

3.    З ким із рідних тобі людей ти найвідвертіший?

4.    Хто перевіряє твою підготовку до школи?

5.    У тебе не виходить задача. Хто тобі намагається допомогти?

6.    Що ти любиш робити разом з татом?

"Добрий приклад кращий за сто слів", "приклад ліпше, ніж наука", "бурчання наскучить, приклад научить" - ці мудрі народні вислови втілюють велику педагогічну правду, оскільки вони є наслідком багатовікових спостережень і узагальнень.

Схильність до наслідування — невід'ємна риса людської природи, яка особливо сильною є у дітей дошкільного і молодшого шкільного віку. Малюки бездоказово, вбачаючи в батьках захист, опору, поважаючи їх досвід, знання, уміння, щиро прагнуть у всьому бути схожими на старших, наслідують їх поведінку, розмови, звички, не вникаючи в суть явищ.

Підлітки вже не сліпо копіюють дорослих, їх наслідування стає вибірковим: наслідують вони лише те, що їм здається гідним цього. Приклад батьків для підлітка має вагу в тому випадку, коли батько та мати авторитетні в його очах. Як же батькам досягти того, щоб їх авторитет був беззаперечним, а отже, і приклад був гідним наслідування їх дитиною-підлітком ?

Українцям, як і представникам інших народів, здавна притаманна орієнтація на ідеальне, прямування до досягнення відповідного ідеалу — взірця досконалої людини, на який треба орієнтуватися. За народною педагогікою, родинне виховання матиме плідні наслідки тоді, коли в сім'ї такою довершеністю володіють найперші вихователі дитини - батько і мати. Це стосується насамперед батьків, які повинні створювати сприятливі умови для  виконання їх головної місії—виховання дитини. Народ підмічає, що повноцінне виховання дітей відбувається лише в щасливих сім'ях, де першоосновою шлюбу є мотиви високоморального порядку - любов, повага, вірність, взаємодопомога подружжя. Доброзичливі стосунки між батьками та їхнє гуманне ставлення до дітей та найстарших у родині - дідуся і бабусі - є найпершою запорукою становлення батьківського авторитету. Лише такий сімейний устрій породжує почуття довіри дітей до старших, усвідомлення того, що батьки воліють передати дітям у спадок все найцінніше з того, що мають самі: знання, досвід, мудрість життя. Лише в благодатній атмосфері злагоди й любові зростають такі  високоморальні якості, як порядність, щирість, доброзичливість, працелюбність, шана до старших тощо. І навпаки, відсутність любові, духовної єдності, довір'я і взаємоповаги між батьком і матір'ю ведуть до чвар, конфліктів, подружньої невірності. Все це травмує дитячі душі, породжує неспокій, страждання у юних серцях.

Для дитини важливо, щоб її любили, їй важлива увага. їй не потрібно багато, іноді декілька хвилин, і вона буде почувати, що потрібна, що її люблять, що важлива для своїх батьків. Відомий такий факт: без фізичного і емоціонального контакту з другими людьми особистість дитини не формується. Доведено багаточисельними дослідженнями, що такі діти стають фізично і розумово відсталими.

Дитина дорослішає і розвивається, але протягом всього періоду розвитку їй необхідна любов і ласка, розуміння її почуттів.

Як продемонструвати дитині свою любов до неї?

-        Покажіть, що ви намагаєтесь зрозуміти свою дитину і її вчинки.

-        Проявляйте терпіння, адже ніхто не говорив, що це буде легко.

Пояснюйте свої вчинки і почуття.

-        Намагайтесь запропонувати їй самій що-небудь зробити для вас, навіть якщо після цього вам доведеться відмивати кухню чи робити генеральне прибирання.

-        Не забувайте хвалити дитину і ласкати її. Цей емоціональний контакт

необхідний для її розвитку і росту.

-        Будьте чесні з нею, намагайтесь не обдурювати навіть у дрібницях. Це не  дозволить дітям ставати брехунами відносно себе і вас.

-        Примушуйте дитину думати про те, що вона хоче, про що мріє.

-        Запитуйте  її, як ви разом можете досягнути її мрії або сповнення бажань. Ви допоможете дитині повірити, що мрії здійсненні, і вона може їх здійснити, якщо захоче.

-        Головне орієнтувати дитину на те, щоб мрії були реальними.

-        Робіть щось разом із нею. Це об'єднає вас і допоможе домогтися довір'я і  тісного контакту.

І пам'ятайте, що любов до дітей — це праця, яка виховує і вас, і вашу дитину.

Традиційна роль батька в родині загальновідома. Насамперед він уособлювався як захисник і годувальник сім'ї. Батьківське слово, наказ завжди  були законом, нормою виховання. Не випадково в народі казали: "Батькова лайка -  дужча за материнську бійку"; "Не навчив батько, не навчить і дідько".

Ці давні традиції актуальні у всі часи. Батьків приклад у родині має особливе значення, оскільки діти, зокрема сини, намагаються "робити з нього життя". Це стосується не лише навичок працелюбності. У дитячій свідомості віддзеркалюються також ставлення батька до матері, дітей, старших у сім'ї, інших людей. Нерідко дорослі діти переносять досвід батьківських сімей у власні родини, і добре, якщо він позитивний. У народній педагогіці це знайшло відображення в таких висловлюваннях: "які мама й татко, таке й ягнятко"; "яке волокно, таке й полотно"; "з кривого дерева крива й тінь" та ін. Батьки мають бути носіями багатьох позитивних моральних якостей.

Повсякчас користуючись прикладом у сімейній практиці виховання дітей, батьки мають враховувати особливості його застосування в підлітковому віці дитини. Варто зауважити, що підліткам властива завищена критичність, що вони безкомпромісні. Непідкупні і щирі в своїх почуттях, вони не прощають фальші і не йдуть на компроміси. Отже, слова батьків ні в якому разі не повинні розходитися зі справами.

Таким чином, батьки повинні бути найближче до дитини, цікавитися її справами, разом проводити вільні години. В сім'ї, де люблять бувати разом, де цінують дружні, довірливі стосунки з дитиною, які передбачають власну відповідальність дитини, авторитет батьків у безпеці, а приклад батька й матері має велику виховну силу. Отже, батьківський приклад неодмінно наслідують діти. Хоч в народі мовиться, що "яблуко від яблуні недалекопадає", але, якщо той плід не лежатиме наодинці без догляду мудрого садівника, то він проросте не квітучою яблунею, а звичайною дичкою. Мораль проста: людина, як і дерево, потребує мудрого і терплячого батьківського догляду.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Mashlay Alexandra
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
1944
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку